Jedna domácnost může dosáhnout až na 120 tisíc.

Hejtmanství odhaduje, že by mělo být vyměněno až 1 800 kotlů. Žádosti bude kraj evidovat až do 30.listopadu.

Aktuálně: úvod bez problémůHladce běží od 10.hodiny elektronický příjem žádostí o kotlíkové dotace v Olomouckém kraji. I když žadatelé mají deset dnů na doložení „papírové“ verze žádosti, včetně potřebných příloh, očekávají úředníci, že někteří jednotlivci mohou dorazit na krajský úřad již během dneška.
„Vše je v pořádku, bez zádrhelů. Lidé volají, že se zaevidovali, máme zpětnou vazbu a vše funguje v pohodě,“ uvedla deset minut po spuštění evidence Stanislava Palová z odboru strategického rozvoje krajského úřadu.

Oprava třídy 1.máje v polovině října 2017
Oprava třídy 1. máje skončí později

Žádost o poskytnutí dotace se v II.vlně vyplňuje výhradně elektronicky, a to prostřednictvím elektronického formuláře.

Elektronické žádosti si mohli lidé prostřednictvím krajského webu vytvářet už v uplynulých týdnech.

Zájemci o finanční podporu na výměnu starých kotlů se musí registrovat na webové stránce https://kotldot.kr-olomoucky.cz/Gordic/Ginis/App/Evidence/.

Po jejich odeslání získali unikátní PID kód, který si teď musí registrovat, aby úřad mohl žádost přijmout.

„Tímto krokem dojde k vytvoření seznamu žadatelů a dle tohoto pořadí budou jednotlivé žádosti následně kontrolovány a schvalovány,“ uvedla Stanislava Palová z krajského úřadu.

Osobně podat žádost nelze. Alespoň ne v prvních dnech od zahájení evidence. Úředníci chtěli předejít frontám a nocování žadatelů v budově krajského úřadu.

Tlačítko pro samotnou evidenci bude aktivní od dnešní 10. hodiny na odkaze uvedeném na internetových stránkách kraje.

Ilustrační foto
Opilý muž napadl před olomouckým nádražím ženu

Přetížení prý nehrozí

Problémy s přetížením systému by podle úředníků nastat neměly.

Technická novinka prošla podle úředníků několika zátěžovými zkouškami, do kterých hejtmanství zapojilo žáky středních škol. Ti v roli žadatele o dotaci na dálku testovali samotnou evidenci. Studentů bylo celkem 1200, evidovali i opakovaně a systém nápor podle úředníků bez potíží ustál.

„Tím, že se neposílají žádná data, žádné přílohy, ale zadají se pouze tři údaje, jedním z nich je PID žádosti, nemělo by dojít k zahlcení,“ uvedla Stanislava Palová z odboru strategického rozvoje krajského úřadu.

Po zaevidování musejí zájemci o dotaci do 10 pracovních dnů od elektronické evidence donést žádost také v listinné podobě – originál podepsaný příjemcem, a to spolu s požadovanými přílohami. Kraj bude žádosti přijímat až do 30. listopadu.

Ve II.vlně je k dispozici celkem 124 milionů korun. Podle hejtmana Ladislava Oklešťka by částka měla stačit, aby se dostalo na všechny.

Dalších 42 milionů je podle hejtmana v záloze pro případ, že by bylo potřeba vypsat ještě třetí kolo v následujícím roce.

Milan Brázdil
"Nechtěný" volební skokan Brázdil opět první: Je to obrovská satisfakce

Zateplení už nepožadují

Peníze je v tomto kole možné poskytnout na pořízení tepelného čerpadla, plynového kondenzačního kotle nebo kotle na pevná paliva.

Podpořit už ale není možné kotel výhradně na uhlí ani kombinovaný kotel (uhlí/biomasa) s ručním přikládáním.

Novinkou je také zrušení požadavku na takzvaná mikroenergetická opatření, například výměnu oken či zateplení.

Nově je nastavena poměrně velkorysá kombinaci s programem Nová zelená úsporám.

Dotace se opět budou vyplácet zpětně, tedy poté, co v rodinném domě dojde k výměně zdroje vytápění. Výše podpory, na kterou může žadatel dosáhnout, souvisí s typem zdroje.

Maximální částka, kterou může kraj výměnu dotovat, je 120 tisíc korun. U takzvaných prioritních obcí s horším ovzduším je to ještě více. Žadatelé musejí změnu provést nejpozději do konce listopadu následujícího roku.

Ilustrační foto
Ranní mlhy zaskočily řidiče. Ti neví, jak používat mlhovky

O dotaci mohou žadatele připravit vlastní chyby  
O úspěch v boji o desítky tisíc korun na výměnu vytápění v rodinném domě mohou žadatele připravit vlastní chyby. Zapomínají doložit fotografie starého kotle a ve lhůtě 15 dnů doplnit, co jim úředníci vytkli při kontrole přijatých žádostí. Vyplývá to ze zkušeností z I.vlny kotlíkových dotací v Olomouckém kraji, v níž bylo vyplaceno necelých 153 milionů korun.

V rámci dotačního programu Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji I. bylo vyřazeno 91 žádostí. „Nejčastějším důvodem bylo nedoplnění žádosti ve lhůtě 15 pracovních dnů, a to zejména fotodokumentace,“ informovala Stanislava Palová z krajského úřadu.

Fotodokumentace starého zařízení v dostatečné kvalitě je nezbytná. „Nebyli schopni doložit nebo to nestihli ve lhůtě 15 dnů – nechali se vyřadit nebo ztratili o dotaci zájem,“ poznamenala.

Problémy se vyskytují také v tom, že zájemce o dotaci vyměnil kotel už před 15. 7. 2015, tedy před datem takzvané způsobilosti výdajů v rámci prvního kola. V jednom případě došlo k neproplacení žádosti. „Jak žadatel doložil vyúčtování, bylo zjištěno, že faktury byly vystaveny dříve,“ vysvětlila Palová.

Chybovalo se také v závěrečném vyúčtování. Kvůli tomu však nikdo o peníze na změnu vytápění nakonec nepřišel. „Vyzýváme příjemce dotace k doplnění vyúčtování dotace, nicméně jedná se o požadavky, které vyplývají z podmínek dotačního programu a vždy jsou doplněny,“ sdělila Stanislava Palová.

Doplňování žádosti na základě kontroly úplnosti a správnosti údajů v samotné žádosti o peníze a přílohách ovšem bylo pro úředníky i žadatele značně časově náročné. „Nicméně většina žadatelů požadavky doplnila,“ dodala.

Ve II. vlně by tedy žadatelé měli podle úředníků věnovat velkou pozornost splnění podmínek dotačního programu, doložení všech povinných příloh a provázanost příloh.

„Aby údaje o stávajícím kotli byly shodné s údaji v dokladu o kontrole technického stavu a provozu kotle. V rámci realizace je nutné ověřit, že nově pořízený zdroj vytápění je uveden v seznamu výrobků a technologií pro 2. vlnu kotlíkových dotací,“ upozornila.

Kotlíkové dotace. Ilustrační foto
Kotlíkové dotace vesnicím nepomohly. Zatím
První den přijímání žádostí o kotlíkové dotace v Olomouci
Nával kvůli kotlíkovým dotacím: fronty u RCO čekaly bez reptání a třenic