Nakolik se nového viru obávat a jak se chovat v situaci, kdy je v Evropě prokázáno několik první případů onemocnění? Jak se exotická nákaza liší od každoročně se vyskytující chřipky, jejíž epidemie začala právě v těchto dnech v Olomouckém kraji?

Růžena Haliřová, ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje.Zdroj: Deník / Daniela Tauberová„Panika není na místě. Chřipka je větším rizikem,“ apeluje v rozhovoru pro regionální Deník Růžena Haliřová, ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje (na malém snímku vpravo).

Mám se bát?
Není důvod k panice. Rozhodně ne v České republice.

Jak konkrétně byste mě uklidnila?
Preventivní opatření jsou nastavena a systém funguje. V tuto chvíli je větším rizikem u nás chřipková epidemie, to by si měli lidé uvědomit.

Můžete přiblížit nastavená opatření?
Všichni ti, kteří se vracejí z rizikových oblastí, stejně jako tomu bylo v minulosti v případě výskytu SARS nebo eboly, jsou monitorováni, a to v těsné souvislosti s jejich aktuálním zdravotním stavem. Je potřeba si uvědomit, že ne každý, kdo někde byl, skutečně onemocní, navíc v České republice, konkrétně v Olomouckém kraji, jsme v regionálním ohnisku epidemie chřipky. Také lidé vracející se z těchto destinací se musejí vypořádat se změnou časového pásma, jejich organismus je v určité zdravotní nepohodě a jsou tedy snáze náchylní k běžnému akutnímu respiračnímu onemocnění. Klíčové jsou však dvě věci: cestovatelská anamnéza a symptomy onemocnění.

Jak se mám chovat v aktuální epidemiologické situaci? Necestovat do zahraničí?
Pokud cestovat, záleží kam. Je potřebné se preventivně informovat na situaci v cílové destinaci. K vážnému zvážení je samozřejmě cesta Číny. Do této oblasti bych cestu momentálně nedoporučovala .

Potřebuji mít roušku, pokud cestuji?
Tu bych asi v zavazadle měla. V cílové destinaci se může situace změnit a na místě už nemusí být možnost pořízení.

A rouška v Česku? Jsou mnohde vykoupeny, bez ohledu na to, k čemu rouška či respirátor vlastně slouží a jak fungují…
Není rouška jako rouška. Zde bych při koupi vždy doporučovala konzultovat s prodejcem. A v situaci, kdy je u nás chřipková sezona? V našich podmínkách není zvykem, že lidé s respiračním onemocněním chrání své okolí používáním roušky. Pokud někdo cítí, že roušku potřebuje mít doma, je její nákup zcela na konkrétním člověku.

Testování vzorků. Ilustrační foto.
Koronavirus na střední Moravě nepotvrzen, pacient z Hulína nákazou netrpí

Kapénková infekce

Co se ví o tomto novém viru? Přenos a zdroj nákazy jsou nakolik známy?
Koronavirus se přenáší z člověka na člověka při úzkém kontaktu, který trvá delší dobu. Jedná se o tzv. kapénkovou infekci, která je přenášena vzduchem. Zasahuje nejčastěji sliznice horních a dolních dýchacích cest..

Oči?
Ano, aerosol zasahuje i spojivky.

Zdroj nákazy?
Zdroj nákazy není jednoznačně potvrzen, nechci fabulovat.

Jak se koronavirus liší od běžné chřipky?
Průběhem. Tak jako každý neonemocní na chřipku, tak každý není v riziku nákazy koronavirem. Je to otázka obranyschopnosti organismu, jak jedinec zareaguje, když se setká s nákazou. V Číně je jiná koncentrace lidí, jiné stravovací zvyklosti. To je potřeba vzít v úvahu.

Kdo je nejvíce ohrožen?
Samozřejmě člověk, který již má nějaké primární chronické onemocnění, zejména senioři, dále dětské skupiny, osoby s oslabenou imunitou.

Jak se mám „vyzbrojit“ do eventuálního boje s chřipkou nebo případně koronavirem?
To, co platí u každé kapénkové infekce: nevyhledávat větší koncentrace lidí, protože ne každý je zodpovědný a zůstane s akutním respiračním onemocněním doma. Je třeba podpořit stav sliznic, dodržovat pitný režim, mít adekvátní stravovací režim a přiměřeně se oblékat. Nic mimořádného.

Očekáváte další šíření koronaviru v Evropě a České republice?
Lidé stále cestují. Čína však dělá opatření, která jsou na místě.

Věříte informacím z Číny?
Oproti minulosti proudí informace z Číny v daleko větší míře více.

Ilustrační foto
Kraj je na prahu chřipkové epidemie, už zemřel jeden člověk

24hodinová pohotovost

Krajská hygienická stanice je v pohotovosti? Co to obnáší?
Ano, máme čtyřiadvacetihodinovou pohotovost.

Řešili jste v Olomouckém kraji podezření na koronavirus do této chvíle – pondělí 12.00?
Ne.

Ale telefon, jak slyším, drnčí neustále…
To jsou požadavky na odborné konzultace ohledně zohlednění validity a aktuálnosti dostupných informací i postupů, které lékaři požadují pro svou potřebu. Také veřejnost se na nás obrací s požadavky na informace nebo opatření před cestou nebo naopak před návratem rodinného příslušníka nebo pracovníka z cest.

Praktičtí lékaři, kteří jsou v první linii, mají dostatek informací, jak postupovat v aktuální situaci?
Na stránkách ministerstva zdravotnictví jsou všechny informace ohledně aktuální epidemiologické situace ve světě, ohledně samotné odborné problematiky, konkrétních nejčastějších dotazů i manuál, jak postupovat při odběrech pro laboratorní vyšetření. Také je možnost konzultovat problematiku na protiepidemickém odboru krajské hygienické stanice.

Pokud by taková situace nastala, a například urgentní ambulace nemocnice v Olomouci by zachytila podezření na koronavirus, co by následovalo?
Záleželo by na klinickém stavu tohoto pacienta, pokud by byl závažného charakteru, péče by byla zaměřena na jeho zdravotní stav a hospitalizaci, při pozitivní cestovatelské anamnéze a inkubační době, epidemiolog rozhodne o provedení odběrů pro diagnostiku respiračních virů, které by putovaly do Národní referenční laboratoře v Praze, případně by se zvážila hospitalizace i na infekční oddělení. Rozhodně není potřeba v této době někoho v biovaku převážet na pracoviště Bulovka v Praze.

Infekční oddělení je nejblíže v Prostějově. Jsou kapacity v Olomouckém kraji postačující?
Je potřeba, aby se tomuto bodu věnovala náležitá pozornost. Import infekčních nemocí do České republiky je denně aktuální a souvisí s významem tohoto oddělení pro potřeby regionu, je důležité vybavení i prostorové kapacity.