V regionu ve středu odpoledne nebyl nikdo, u něhož by epidemiologové měli podezření na nákazu a požadovali testování.

„Jde o preventivní opatření, jehož platnost bude ukončena neprodleně po zlepšení epidemiologické situace. Děkujeme za pochopení všem pacientům i jejich příbuzným a věříme, že v krátké době bude jejich kontakt opět možný v neomezeném rozsahu,“ sdělila ve středu Radka Miloševská, mluvčí Středomoravské nemocniční, pod kterou zařízení spadají.

Obchodní centrum Galerie Šantovka v Olomouci zvýšila frekvenci očisty ploch, kterých se návštěvníci dotýkají nejčastěji. Sáhli po přípravcích s vyšší koncentrací dezinfekčních látek a nově budou aplikovat speciální antibakteriální nano ochranu.
V Šantovce i v tramvajích zesílili očistu

K zákazu návštěv z preventivních důvodů přikročily některé domovy pro seniory v Olomouckém kraji. Omezení v těchto zařízeních a LDN doporučila Bezpečnostní rada státu vzhledem k tomu, že nejstarší generace patří mezi nejohroženější skupinu, u níž by nákaza mohla mít fatální následky.

Zákaz platí například v Domově seniorů Pohoda Chválkovice v Olomouci či v domovech pro seniory v Července, v Litovli a také v Radkově Lhotě na Přerovsku.

Online reportáž

Všechny doposud provedené testy u osob z Olomouckého kraje vyšly negativně.

V minulém týdnu byli vyšetřeni tři lidé po návratu z Íránu. Ti hned z letiště putovali do Nemocnice Na Bulovce a po negativním výsledku testování v laboratoři se mohli odebrat domů.

Zdravotníci v nemocnici v čínském Wu-chanu u lůžka pacienta v ktitickém stavu na snímku z 1. března 2020
WHO: Na koronavirus zemře 3,4 procenta nakažených. Šíření viru však lze zabránit

V tomto týdnu byli provedeny odběry u manželského páru, který se vrátil ze zasažené oblasti na severu Itálie. Oba měli zároveň klinické projevy respiračního onemocnění.

„Aktuálně nečekáme na výsledek vyšetření na Covid-19,“ sdělila ve středu ve 14.30 ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje Růžena Haliřová.

V Olomouckém kraji bylo ve středu odpoledne v preventivní domácí izolaci 70 osob.

Přílet letadla z italského Bergama na brněnské letiště. Ilustrační foto
Podezření na koronavirus v kraji? Test u manželů vyšel negativně

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník