Hnízda většinou zejí prázdnotou. Počet komínů, kde to klape a pilně se pracuje, se dá spočítat na jedné ruce.

Čápy na tahu ze zimovišť zdrželo chladné počasí. Nástup letošního jara je pomalejší.

„Příchod jara má třítýdenní zpoždění, to se týká hlavně skřivanů, čejek, konipasů bílých či špačků. Čápi se přibližně trefili do období, kdy přilétají normálně, ale zatím jich není moc,“ informoval místopředseda Moravského ornitologického spolku (MOS) Jiří Šafránek.

V Olomouckém kraji zatím ornitologové a místní pozorovatelé zaznamenali navrátilce jen na komínech v Radslavicích, Velkém Týnci a u Kojetína.

„Jsou to ti odvážlivci. Ochlazení, které přišlo, čápy zdrželo. Vyčkávají, až bude příhodněji a oni tady budou mít podmínky, aby nestrádali hlady,“ doplnil.

Vizulizace projektu Byty Šantova - na místě bývalých Sochorových kasáren v Olomouci se chystá na 300 bytových jednotek
Byty v Olomouci rostou obrovským tempem, i ceny. Podívejte se, co se chystá
Ilustrační foto
Smrt policisty v Černovíře: Ne sebevražda, ale vražda, uzavřeli vyšetřovatelé

Radost slyšet zase klapání

V Radslavicích se už podle místních objevila i samice. Hnízdo opravují tradičně na komíně bývalé mlékárny. V obci si dokonce zapisují čapí „letový řád“, z něhož neplyne, že by si letos dali sezónní obyvatele vesnice na čas.

„Samce jsem zahlédl před týdnem, ale je možné, že přilétl ještě před tou víkendovou vichřicí. Je to každoroční radost slyšet jejich klapání,“ usmál se starosta Josef Hrdlička.

Trochu s obavami vzhlížejí k obloze v Libivé u Mohelnice. Letité hnízdo na komíně staré školy totiž po odletu rodinky do teplých krajin shodil silný vítr a pádem na střechu se rozbilo.

„Spěcháme připravit sloup s náhradní podložkou zhruba 40 metrů daleko od původního hnízdiště. Montáž je domluvena na čtvrtek, snad čáp ještě těch pár dní počká, neradi bychom o něj přišli,“ popisoval komplikace předseda osadního výboru místní části Mohelnice Miroslav Krejčí.

 První jarní víkend v Terezském údolí
OBRAZEM: První jarní víkend v Terezském údolí

Obava: někteří přežívají na skládkách

Čápi potřebují pro daleký let teplé vzdušné proudy. Při návratu využívají dvě energeticky nejvýhodnější tahové cesty vedoucí nad pevninou, a to přes Gibraltarskou úžinu a druhou přes Suezský průplav, Izrael a Turecko.

V čapím tahu zpozorovali ornitologové v posledních letech změny.

„Nejčastěji sice táhnout do Afriky, ale jsou i čápi, kteří zůstávají v jižní Evropě, kde se živí na skládkách, což není ideální pro jejich zdravotní stav a trochu se toho do budoucna obáváme,“ vysvětloval Šafránek.

25. března 2018. U Strejčkova lomu mezi Krčmaní a Grygovem začal rozkvétat koniklec velkokvětý. Jde o jedinou lokalitu na Olomoucku, kde je možné spatřit tuto chráněnou rostlinu, navíc v nevídaném počtu.  Láká obdivovatele z celého Česka.
Koniklec se dere ze země, ke Strejčkovu lomu míří obdivovatelé z celé ČR