Novela zákona, která začala platit v říjnu, nakazovala městské i státní policii řešit všechny přestupky finančním postihem. To policistům komplikovalo práci.

„Dříve když k nám někdo přišel a chtěl ten svůj přestupek řešit, brali jsme to jako polehčující okolnost. Nešlo-li o nic vážného nebo opakované porušení pravidel, odešel jen s napomenutím. To už teď nejde, musíme dát pokutu,“ postěžoval si před dvěma měsíci ředitel Městské policie Olomouc Pavel Skalický.

Po deseti dnech platnosti tohoto zákona vláda podpořila poslaneckou novelu, která volala po změně.

V tomto týdnu se rozhodlo, že za drobné přestupky bude opět možné udělit domluvu, jako tomu bylo před reformou přestupkové legislativy v červenci 2017. Tehdy tento způsob řešení přestupku nahradilo napomenutí.

Povinnost zaznamenávat i banální prohřešky vešla v platnost 1. října 2018. Od nového roku si muži a ženy zákona budou moci opět zvolit, jakým způsobem přestupek vyřeší.

Ilustrační foto
Stravenky bych zrušil, říká olomoucký hospodský. Co vy?
Nákup moderních tramvají pro olomouckou MHD je jedním z projektů financovaným z Integrovaných teritoriálních investicí (ITI). Ilustrační foto
Olomoucká MHD mění jízdní řády, názvy zastávek i noční spoje

Vždycky je lepší mít možnost výběru

Rozhodnutí zákonodárců kvituje například Radek Brokeš, jeden z velitelů oddělení pořádkové služby pro směnu olomoucké městské policie.

„Když si to člověk přebere, je to vlastně správně. Vždycky je lepší mít možnost výběru. Buď se s tím člověkem strážník domluví, nebo udělí pokutu. Teď si k nám všichni chodí jen pro sankce,“ řekl.

Se situací, kterou by raději řešili jen domluvou, se podle Brokeše jeho podřízení setkávají často.

Ať už jde o špatné parkování, přehlédnutí zákazu vjezdu nebo třeba přejití silnice mimo přechod pro chodce.

„Nejde jen o lidský přístup, ale i o papírování. Administrativě to určitě uleví,“ dodal.

V příštím roce měl tak měl ubýt počet pokut i správních řízení zejména v případech, kdy by s ohledem na závažnost přestupku bylo uložení pokuty nepřiměřené. 

Městská policie Olomouc. Ilustrační foto
Pokuta i za banality. Změna komplikuje olomouckým strážníkům práci
Ilustrační koláž
Nový rozpočet Olomouce: plnit sliby nebude jednoduché