Řešil by však jen některá opatření v boji proti pandemii. Bezpečnostní rada Olomouckého kraje jeho případné vyhlášení odsouhlasila. Jak vyplynulo z pátečních jednání, hejtmani nejsou jednotní a část z nich požaduje, aby vláda znovu vyhlásila stav nouze. Jasno by mělo být o víkendu.

„Mám schváleno Bezpečnostní radou Olomouckého kraje vyhlášení stavu nebezpečí v případě, že to bude potřeba,“ sdělil v pátek před polednem Deníku hejtman. „Stav nebezpečí je rámec, který musíme naplnit konkrétními kroky a ty se budou ukazovat dnes a zřejmě i v průběhu víkendu,“ doplnil hejtman.

Skiareál na Dolní Moravě, 11. února 2021
Skiareály v Jeseníkách připravují otevření. "Uvidíme, co z toho zmatku vypadne"

Věřím, že během soboty bude jasno, říká Suchánek

Hejtmani se ovšem na právním rámci boje s pandemií neshodují. Vláda s nimi v pátek jednala a probrali možnosti, jaká opatření může vláda dále dělat bez nouzového stavu. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka jsou nedostatečná a bude to znamenat růst epidemie a komplikace ve zdravotnictví.

„Po dnešku se zdá, že to spíše směřuje k nouzovému stavu,“ sdělil v pátek večer Deníku hejtman Suchánek.

Hejtmani budou o postupu jednat v sobotu.

„Dali jsme si oddechový čas. Zítra budeme jednat. Věřím, že během soboty bude jasno,“ uvedl hejtman, který na sobotu svolal Bezpečnostní radu Olomouckého kraje.

Martin Svoboda, ředitel Vojenské nemocnice Olomouc
Olomoucké nemocnice: Zrušení nouzového stavu? Zvládneme to, ujišťují

Stav nebezpečí? Právně složitá věc

Hejtman Suchánek byl ve skupině hejtmanů, která ve čtvrtek vydala prohlášení, že připravuje vyhlášení stavu nebezpečí, pokud poslanci neschválí prodloužení nouzového stavu. Stav nebezpečí, nejnižší z krizových stavů, lze vyhlásit na dobu nejvýše 30 dnů. Dobu může hejtman prodloužit jen se souhlasem vlády.

„Právně je to celé velmi složitá věc,“ hodnotil hejtman. „Konat musí vláda a Ministerstvo zdravotnictví, které je povinno řešit situaci poté, co přestane platit nouzový stav a které může udržet v chodu některá epidemiologická nařízení,“ uvedl Suchánek.

Rozhodnutí Poslanecké sněmovny neprodloužit nouzový stav chápe. Podle Suchánka platí v zemi už bezmála rok tvrdá opatření, z nichž řada lidem nedávala smysl, a Česko je v boji s pandemií na chvostu.

Zavřená hospoda. Ilustrační foto
Olomoucké hospody: V pondělí určitě neotevřeme

Když se řekne A, má se říct i B

„Rozumím tomu, že Sněmovna nechtěla dát vládě možnost dále trápit společnost svojí nekompetentností. Pro mě, jako pro hejtmana je to ale špatně. Když se řekne A, musí se říci B. Co se bude dít po skončení stavu nouze, na který se váže většina vládních nařízení a která z nich bude možné vydat jiným a jakým způsobem,“ dodal.