Zdravotní pojišťovny tlačí nemocnice nejen v Olomouckém kraji, aby více šetřily, a řada z nich doposud nemá jistotu, že s nimi od ledna podepíší novou smlouvu na dalších pět let.

Podle původního memoranda zdravotních pojišťoven a ministerstva zdravotnictví měla šternberská nemocnice přijít zhruba o tři desítky lůžek ze dvou set. Poslední, neoficiální zprávy, jsou však pro Šternberské mnohem drastičtější.

Středomoravská nemocniční, která zastřešuje nemocnice ve Šternberku, Přerově a Prostějově, o možném katastrofickém scénáři slyšela. Neoficiálně.

„Pokud by se tento černý scénář měl skutečně naplnit, pokládali bychom ho za extrémní. Šternberská nemocnice patří dlouhodobě k nejlépe hodnoceným nemocnicím v České republice z pohledu spokojenosti pacientů," reagovala mluvčí společnosti Hana Szotkowská.

Návrh na redukci lůžek

S VZP jednala Středomoravská nemocniční před čtyřmi měsíci, kdy předložila návrh možné redukce lůžek, který konzultovala se svazem zdravotních pojišťoven.

„Ve třech nemocnicích navrhujeme úsporu 32 lůžek. To je řešení racionální a adekvátní tomu, že Středomoravská nemocniční provedla redukci lůžkového fondu již v letech 2008 až 2010. Tento návrh byl projednán se zástupci VZP i zaměstnaneckých pojišťoven a začátkem června byl předán i písemně. Od té doby jsme však jakékoliv oficiální stanovisko ze strany VZP neobdrželi," objasňovala oficiální jednání s největším plátcem v regionu.

Podle vedení Olomouckého kraje ještě minulý týden VZP ujišťovala, že na Olomoucku ve smlouvách nevidí žádný problém: „Minulý týden ředitel VZP pro Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj ubezpečoval, že o smlouvách se jedná a že nevidí nějaký zásadní problém," reagoval náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Michael Fischer (ČSSD).

Informace z kuloárů

„Kuloárové informace ovšem hovoří o tom, že zejména VZP chce jít nad rámec dohod a snad nechce dát vůbec žádnou smlouvu šternberské nemocnici," dodal vicehejtman.

Co říká VZP?

VZP, v tuzemsku největší zdravotní pojišťovna, Olomouckému deníku sdělila, že jednání o „restrukturalizaci a optimalizaci lůžkového fondu" ve Středomoravské nemocniční ještě neuzavřela.

„Předmětem dosavadních jednání byla jednak redukce akutního lůžkového fondu dle výsledku provedených analýz, ale také požadavky Středomoravské nemocniční navýšení počtu lůžek v některých oborech," reagoval Michal Vojáček z regionální pobočky v Ostravě.

„Ukončení smluvního vztahu s nemocnicí ve Šternberku diskutováno nebylo. Dokud nebudou zmíněná jednání uzavřena, nebylo by korektní komentovat návrh restrukturalizace do větších podrobností," uvedl k osudu šternberského zařízení.

Ve Šternberku jsou proti

Podle šternberského radního a poslance Jiřího Zemánka (ČSSD) se v interních materiálech v případě Šternberka skutečně mluví o nule.

„Přitom šternberská nemocnice prošla transformací, specializací a zapadá do trojúhelníku nemocnic Středomoravské nemocniční, nemá žádné obory, které by zajišťovaly nějakou bazální péči," kroutil hlavou nad zprávou, která měla přijít přímo z VZP.

Pokud by takové rozhodnutí skutečně padlo, VZP by v případě Šternberka nešla cestou manuálu pro uzavírání smluv s nemocnicemi. Z něj totiž vyplývá, že pojišťovna přestane platit, pokud porodnice nebude mít více než 500 porodů ročně nebo pokud oddělení nebude využito ze 75 procent.

„Šternberská porodnice má tisícovku porodů," reagoval Jiří Zemánek. „Nevím, jak dalece je informace relevantní, ale pevně věřím, že k tomuto nesmyslu nedojde," uvedl Michael Fischer.

VÍCE ve středečním tištěném vydání Olomouckého deníku