Téměř tři čtvrtě kilometru dlouhý most pro pěší se stal největší novinkou letní turistické sezony v celém Česku, nejdelší lávkou svého druhu na světě a kandidátem na zápis do Guinessovy knihy rekordů.

Mezi veřejností ovšem také vyvolal vášnivé diskuse, zda taková stavba do hor vůbec patří. A vybízí i k debatě, jak nastavit poměr turistického ruchu a dalších zájmů v přírodě a krajině.

Nejdelší visutý most pro pěší na světě Sky Bridge 721, 9. května 2022, Dolní Morava. Ve výšce 95 metrů překonává údolí Mlýnského potoka z horského hřebene Slamník na hřeben Chlum.
Vyzkoušeli jsme obří visutý most v Dolní Moravě! Toto vás čeká

Plán na stavbu visuté lávky existoval již řadu let a tenká linka při pohledu na masiv Králického Sněžníku „razí“ do očí méně, než sousední, též hojně navštěvovaná, Stezka v oblacích. Stavbou lávky nicméně Horský resort Dolní Morava definitivně přetekl do dalšího údolí a dosáhl rozlohy zhruba dvou a půl kilometrů čtverečních. To se nemusí zdát mnoho, ovšem z celého nevelkého pohoří Králického Sněžníku zabírá téměř už tři procenta rozlohy.

Zdroj: Nikola Remešová

Resort se v posledních letech neobyčejně rozrůstá, jen za poslední tři roky zde přibylo přes dvacet kilometrů cyklotrailů, tříkilometrová bobová dráha, sjezdovky nebo nádrž pro zasněžování. Majitel resortu už delší dobu hovoří o velkých plánech. V areálu má přibýt další, pětihvězdičkový hotel, velké wellness centrum, další sjezdovku, kabinová lanovka nebo apartmány. Další masivní výstavba tak Dolní Moravu čeká. Pokud dnes odborníci hovoří o tom, že se cestovní ruch stal v podstatě průmyslovým odvětvím, je zhruba jeden a půl kilometru čtverečního území prošpikovaného sjezdovkami, traily, lanovkami a další infrastrukturou v podstatě průmyslovou zónou.

První návštěvníci Sky Bridge na Dolní Moravě, 13.5.2022
Sky Bridge 721, visutý most na Dolní Moravě, otevřel. Na kolik vás přijde?

Nejde zdaleka jen o samotné horské středisko. Počet domů v obci za uplynulých deset let vzrostl o dvě pětiny, při pohledu do mapy odhadem každá druhá budova v obci slouží jako penzion, apartmán či hotel. V některých místech vesnice na jiné než tyto typy staveb prakticky nenarazíte. Ke cti místním zastupitelům slouží alespoň to, že po investorech vyžadují, aby novostavby svou podobou pokud možno do zdejší krajiny zapadaly.

Do pohoří Králického Sněžníku se přitom „zakusují“ také rozšiřující se horské areály na Staroměstsku, Poláci na své straně hranice dokončují rozhlednu na nejvyšším vrcholu, Králickém Sněžníku. Postavit k ní lanovku z české strany se asi nepodaří, nejvyšší partie pohoří pokrývá národní přírodní rezervace s nejpřísnější ochranou přírody. Horské resorty leží mimo ni.

Přesto je Dolní Morava centrem přírodního parku Králický Sněžník, jehož cílem je „ochrana a zachování krajinného rázu a nejcennější přírody Králického Sněžníku.“ Jak se s tím pojí budování nových dominant na horských hřbetech, může posoudit každý sám.

Horské a podhorské oblasti tradičně živilo zemědělství a práce v lese. Tato pracovní místa z velké části zmizela a proto pod Sněžníkem zcela logicky a oprávněně vsadili na cestovní ruch. Každá aktivita však musí mít svůj limit. Neexistuje totiž jen cestovní ruch a jeho zájmy, ale i zájmy zemědělců, lesníků či myslivců. A zejména zájmy přírody a její ochrany musí být na čelném místě. Problémy vyvolané změnou klimatu budou jen gradovat a jak ukázala třeba nedávná kůrovcová kalamita, zelené lesy na horských úbočích vůbec nejsou samozřejmost.

Nejdelší visutý most pro pěší na světě Sky Bridge 721, 9. května 2022, Dolní Morava, Orlickoústecko. Ve výšce 95 metrů překonává údolí Mlýnského potoka z horského hřebene Slamník na hřeben Chlum.
VIDEO: Odhodit strach, vykročit pravou. Vítejte na nejdelším visutém mostu světa

Oblast Králického Sněžníku leží na okraji. Olomouckého i Pardubického kraje i České republiky. Proto byla dlouho i na okraji zájmu. Je však v zájmu nás všech věnovat pozornost tomu, co se zde děje.