„Instinkty a pudy velí tygrovi, aby roztrhal každého, kdo se přiblíží k jeho žrádlu. Mé šelmy to dovolí 
a někdy je i mě divné, že jsem pořád naživu," říká Jaromír Joo a pozoruje tygra, který jen kousek od něj pojídá kus masa.

Když se ho lidé ptají, jak to dokázal, přiznává, že sám neví. „Mám pocit, že to musím mít v genech. Šelmy jsou můj život," prozrazuje principál, jehož cirkusový rod započal rokem 1792.

„V padesátých letech nám sice komunisté cirkus znárodnili, ale hned po roce 1989 se mi ho podařilo znovu obnovit. Hned po revoluci jsem navštívil Francii, kde jsem koupil staré cirkusové šapitó," vzpomíná.

Necvičím je, spíše s nimi žiju

Jaromír Joo byl původně žonglérem a provazochodcem. Když byl z lana již dost rozlámaný, vystupoval i jako klaun. K šelmám a zjištění, že jsou jeho krevní skupinou, došel v obnoveném cirkuse, kde začal s leopardy a tygry.

„Nejsem drezér, necvičím je. Spíše s nimi žiju. Kupodivu mě poslouchají, udělají všechno, co po nich chci," říká muž, který se do cirkusu už narodil.

25 šelem

V současnosti má pětadvacet šelem, spolu s dalšími zvířaty a disciplínami ukazuje se svým cirkusem po celém světě. Umění Jo-Joo už tak viděli v Mexiku, Honkongu nebo Singapuru. „Mám rád Asii, takže tam často směřujeme," prozrazuje principál.

Nejdůležitější je podle ředitele Jo-Joo získat si důvěru 
u diváků. „Zaznamenali jsme moc pěkné hlasy od návštěvníků a velmi si toho vážíme. Do budoucna máme hodně plánů. Jinak to ani nejde. Čím je člověk zkušenější, tím si více uvědomuje některé chyby
a nedostatky. To vůbec nejhorší je usnout na vavřínech," míní Jaromír Joo.

Vystoupení s Bolkem Polívkou

Cirkus teď například čeká několik akcí se známým hercem a klaunem Bolkem Polívkou.

„Nesmírně si ho vážím. Poprvé jsme se viděli asi před pětatřiceti lety. Tatínek měl 
v té době tělocvičnu, odkud tehdy vylezl takový vysoký, nosatý kluk. Když jsem se tatínka zeptal, kdo to byl, odpověděl, že Bolek Polívka a že je moc šikovný a určitě to jednou někam dotáhne. Za několik dnů se naučil točit talířem, žonglovat nebo chodit po laně. Každý rok s ním několikrát vystupujeme. V našem šapitó se dokonce točila jeho královská manéž," uzavírá principál.