O tom, že okolo stezky vedoucí od Litovle k Šargounu a pak navazující na cesty Litovelským Pomoravím, alej chybí, se mluví už řadu let.

Až teď se povedlo je vysázet, za zhruba třímetrové stromky druhu střemcha obecná, město zaplatí okolo devadesáti tisíc.

„Domluvili jsme se se zemědělským družstvem Unčovice a vybrala se střemcha obecná. V létě, když slunce žhne, bude pro cyklisty a hlavně inlinisty dávat příjemný stín. Tato akce je ale také o tom, aby děti viděly, že to dá nějakou práci a stojí to nějaké peníze," poznamenal starosta města Zdeněk Potužák.

Doplnil, že město zvažuje i variantu, že by se cesta, která slouží nejen cyklistům ale i motoristům, do budoucna právě pro řidiče zcela uzavřela.

„Loni jsme dělali anketu a čekal jsem, že skončí uzavřením cesty pro auta. Ale přidali se i dvě obce, které cestu využívají, Rozvadovice a Březové, takže anketa pak vyšla mírně v neprospěch uzavření. Což mě mrzelo," pokrčil rameny starosta.

„Na Radě města jsme teď opět probírali, jestli třeba alespoň na léto tuto cestu neuzavřít. Je tady plno dětí, kolařů a i když těch aut tady moc nejezdí, jedete do přírody a když kolem vás auto projede, tak to není příjemné. Budeme se tím ještě zabývat, ale osobně bych to rád viděl uzavřené," dodal.