Hlavním důvodem toho, proč v Přerově v pondělí ráno zkolabovala doprava, bylo uzavření dálnice D 35 kvůli opravě popraskané vozovky. Situaci ve městě ale komplikují také rozběhnuté dopravní stavby.

„Jak dlouho jedu od nemocnice? Těch pár set metrů tak půl hodiny. Je to na pohodu, do večera jsem v Předmostí,“ řekl s ironií v hlase jeden z řidičů, který se zasekl na rondelu u Hané.

Na paralelní silnici s D35, která je mezi Přáslavicemi a Velkým Újezdem kvůli popraskanému povrchu uzavřena, se tvoří kolony. Stejně tak na sjezdech na objízdnou trasu, 20. června 2021
VIDEO: Na objížďce popraskané D35 se tvoří kolony, počítejte se zpožděním

Nebyl sám. Na okružních křižovatkách stály dlouhé minuty i kamiony a jako v sevření kleští byly těžké tonáže i v Komenského ulici, kde se téměř nedalo hnout.

Přecházení je o život 

„Přecházet přes cestu je o život. Řidiči kamionů jsou naštěstí ohleduplní. S jedním si mávám celou cestu, protože jede krokem a potkali jsme se už na více místech. Centrem projdete pěšky rychleji, než projedete autem,“ vylíčila mladá maminka z Přerova.

Jeden ze šoférů vyřešil svízelnou situaci po svém - auto odstavil u hotelu Jana – jinak by totiž nestihl naplánované pracovní schůzky.

Při výbuchu v opravované laser aréně v Přerově byly popáleny dvě osoby
V laser aréně v Přerově došlo při svařování k výbuchu, dva muži jsou popálení

„Kolem půl osmé ráno jsem přijížděl do Přerova od Grymova. Už průjezd Kozlovicemi byl pomalý, a pak jsem zůstal trčet v koloně u nemocnice. Úsek k hotelu Jana jsem jel tak dvacet minut a kolona pořád narůstala. Proto jsem si vyhodnotil, že bude lepší nechat auto u hotelu a jít do práce pěšky,“ popsal strastiplnou cestu.

Nejdelší kolony se tvoří na příjezdu od Kozlovic po Dvořákovu ulici, ucpané jsou kruhové objezdy v Komenského ulici i na třídě 17. listopadu. Doprava se štosuje také v Komenského, kde se auta téměř nehýbou.

Ucpané kruháče 

Kvůli ucpanému kruhovému objezdu u Hané stojí kolony i v ulici bří Hovůrkových a v opačném směru se auta štosují také v Polní a na Velkých Novosadech. Kolabuje i doprava na trase Přerov – Olomouc, a to kvůli stavebním činnostem na silnici u Kokor.

Důvodem toho, proč se v Přerově zhroutila doprava, je uzavření dálnice D 35 mezi Olomoucí a Lipníkem nad Bečvou, kde o víkendu popraskala vozovka.

Kolony na D35 před exitem Velký Újezd ve směru na Olomouc, 21. června 9:30 - snímek z kamery webu dopravniinfo.cz
Kvůli zavřené D35 doprava místy kolabuje

Protože se na dálnici D 35 tvoří v obou směrech před místem poškození několikakilometrové kolony a doba zdržení je v řádech hodin, hledají řidiči v obou směrech jakékoliv objízdné trasy - objížďka uzavřeného úseku dálnice přes Daskabát je také ucpaná.

„Kvůli uzavření dálnice D 35 volí většina vozidel objízdnou trasu právě přes Přerov. Oprava dálnice by měla být hotová do konce týdne, pokud se tedy nestane nic nečekaného. Na katastrofální dopravě v Přerově se podepsala i uzavírka dálnice D 46 mezi Prostějovem a Olomoucí,“ vysvětlil radní pro dopravu Tomáš Navrátil (ANO).

Další komplikace v podobě staveb

Situaci v Přerově ale komplikují i aktuální dopravní stavby.

„V běhu je několik staveb, které si vyžádaly uzavírky silnic. Před nádražím se staví průpich, který je součástí vnitřního průtahu městem, a práce na něm potrvají do konce roku. Do konce září má být uzavřena také křižovatka, propojující ulice Velká Dlážka, Polní a Lipnická, kde se staví kruhový objezd. A neprůjezdná je i Wurmova ulice, kde provádějí Vodovody a kanalizace výměnu kanalizačního potrubí. Tato stavba už měla být hotová, ale na jaře práce zbrzdila koronavirová opatření, která se dotkla dělníků ze stavební firmy,“ uzavřela mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.