Silnice v Kokorách je ve špatném stavu a opravu podle místních a cestářů potřebuje.

„Budeme to muset přetrpět,“ povzdechla si starostka Majetína Miroslava Zavadilová. Ta se však pozastavila nad tím, zda nešlo práce na silnicích lépe zkoordinovat, aby Majetín s tisícovkou obyvatel motoristé tolik nezatížili.

Navíc se obává, že místní silnice, především v úseku na Brodek u Přerova jsou rozbité a větší dopravní zátěž jejich stav ještě zhorší.

„O objížďce Kokor jsme se dozvěděli před třemi týdny, ale termíny bychom asi stejně nemohli nijak ovlivnit. Musíme věřit, že práce co nejdříve skončí,“ poznamenala starostka.

„Dost se toho obávám. Především náklaďáku a toho, že řidiči budou jezdit rychle, aby dohnali objížďku. Děti mají prázdniny a lítají po venku, tak aby se něco nestalo,“ uvedla Ludmila Dostálová z Majetína, která žije u silnice, po níž objížďka povede.

Po silnici I/55 mezi Přerovem a Olomoucí projedou denně stovky aut. Řidiči ve směru od Olomouce od zítřka budou muset odbočit za Krčmaní vpravo na Majetín, poté jet do Brodku do Přerova přes Rokytnici až na křižovatku před Přerovem. Uzavírka v Kokorách je přitom naplánovaná do 31. srpna.

Proč objížďky nešly jinak sladit?

„Druhá akce (mezi Dubem a Olomoucí), která trvá do konce roku, je rozsáhlá a jsou to velké peníze, které ředitelství silnic a dálnic dostává účelově a pokud by čekali, nemuseli by je v příštím roce dostat,“ uvedl vedoucí odboru dopravy kraje Jiří Růžička.

Uzavírkou v Kokorách se odklonila oficiální objížďka související s pracemi mezi Dubem nad Moravou a Olomoucí.

„Místní motoristé si ve směru na Olomouc cestu zkracují přes Majetín již několik měsíců, takže pokud jde o tuto uzavírku od Dubu, tam se prakticky nic nemění. Horší to samozřejmě bude s dopravou mezi Přerovem a Olomoucí, ta je významná,“ uvedl Květoslav Janošík z olomouckého magistrátu.

Přečtěte si také: Cesta do Přerova bude svízel. Začínají velké opravy