„Jako malý kluk jsem sbíral filmové plakáty. Paní vedoucí tehdejšího kina Družba na Nových sadech mi je dávala a jednou mi řekla, jestli bych nezaskočil v pokladně. A tak jsem začínal. Pak jsem dělal promítače, reklamního pracovníka propagací, vedoucího kina, zase promítače, šéfa promítačů. Stále jsem se motal okolo olomouckých kin, už je to dvaačtyřicet let,“ vzpomíná Ivan Škrovánek.

Nejvýhodnější prý ale byla práce vedoucí kina.

„Málo práce a na tehdejší dobu za docela slušné peníze. Ostatní nebylo nic moc. To byl i můj začátek v Metropolu, ale nebylo to zadarmo. Tlačili mě, abych vstoupil do komunistické strany. Byla to politická funkce, zvlášť v Metropolu, kde se konaly přehlídky svazáckého filmu, oslavy. Ale nedotlačili mě tam,“ říká hrdě třiašedesátiletý muž.

Pětaosmdesáté narozeniny si připomíná olomoucké kino Metropol
Kino Metropol slaví 85 let. Na co se můžete těšit?
Ilustrační foto
Kam o víkendu? Na extrémní festival, chmelovy dožinke i králičí hop

Náročná práce promítače

Kino vedl až do roku 1989, o něco později se stal šéfem promítačů všech olomouckých kin.

„Než se člověk stal promítačem, musel složit zkoušky, které byly docela náročné. Musel jsem odpromítat asi tři sta hodin, než jsem se k nim mohl přihlásit. Kurz pak byl zakončený náročným a obsáhlým testem. Práce to ale byla zajímavá,“ popisuje muž, jehož koníček se mu stal i životním povoláním.

Helena Vondráčková a Martin Michal
Zrušený koncert Vondráčkové: policie kauzu "stopla"
Tramvaj v Sokolské ulici v Olomouci.
V opravené Sokolské vyrostou stožáry. Troleje na domech nechtějí

Kina zachránil Kolja

Vzpomíná, že největší překážkou, která odlákala řadu diváků, byla v devadesátých letech první soukromá televize. Změnil to až film režiséra Jana Svěráka.

„Lidi přestali chodit do kina. V televizi byl Rambo a Terminátor, filmy, které neviděli a později začali kupovat DVD. Diváky do kin vrátil až Kolja. Ten spasil česká kina, byl zásadní. Ze začátku byl rozjezd pomalý, ale pak se to rozkřiklo. Hráli jsme ho tři týdny, bylo vyprodáno,“ usmívá se rodilý Olomoučák z městské části Povel.

Teď je už v důchodu a v kině Metropol pracuje jako hostující promítač a stará se o vývěsky.

„To abych se dostal ještě k filmovým plakátům, sbírám je už třiapadesát let,“ prozrazuje muž.

A co by kinu k jeho 85 narozeninám popřál?

„Maminka mi vykládala, že jsem byl poprvé v kině, když mi byl rok a moc se mi tam líbilo. Takže už asi v té době jsem pro něj zahořel. Metropol pak byla láska na první pohled. Proto bych mu popřál, aby vydržel, a aby měl hodně diváků, kteří do něj budou rádi chodit,“ uzavírá s úsměvem Ivan Škrovánek. 

Demolice mostu v Komenského ulici v Olomouci jako součást stavby protipovodňových opatření v centru Olomouce
Povodí Moravy nemusí Olomouci platit miliony za zábor kvůli stavbě