Soutěž vyhlásila Katedra politologie a evropských studií Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, Civipolis o.p.s., Unives.eu a Angelus Aureus o.p.s. Cílem soutěže bylo podle Pavla Šaradína z olomoucké Univerzity Palackého podpořit obce a města v aktivitě, kterou organizátoři považují za velmi důležitou zvláště v době jisté bulvarizace médií. Zpravodaje tak zůstávají věrny původnímu poslání tisku, tedy informování občanů.

„Místní periodika chápeme jako významný komunikační nástroj, proto jsme soutěž vyhlásili a potěšil nás o ni značný zájem. Vybrat ty nejlepší zpravodaje bylo velmi obtížné," svěřila se Hana Gregorová z Centra pro spolupráci vysokých škol a moravského venkova.

Potvrdil to i Pavel Šaradín z katedry politologie Evropských studií Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. „Na to, že šlo o první ročník soutěže, přihlásilo se do ní 385 obecních a městských periodik. Vybrat nejkvalitnější zpravodaj bylo nadmíru těžké. Nakonec jsme ty nejlepší vybírali dvoukolově. Do druhé kola postoupilo 16 obecních a 14 městských zpravodajů," prozradil Šaradín.

Na nejlepším obecním zpravodaji se podle něj porotci rozhodli bez váhání. Složitější to ale bylo u městských zpravodajů.

„Vítězným se staly Mostecké listy, protože připomínaly velmi dobře informované noviny a slouží ke svému účelu. Zpravodaj obce Bílovice nad Svitavou si zasloužil prvenství proto, že je graficky naprosto čistý, přehledný a čtivý," nešetřil slovy chvály Šaradín.

V odborné porotě mimo jiné zasedli dlouholetý fotograf České tiskové kanceláře Vladislav Galgonek či vedoucí katedry žurnalistiky FF UP v Olomouci Petr Orság.

A kam putovaly ceny z Velehradu?

Prvenství mezi obecními zpravodaji zamířilo do Bílovic nad Svitavou. Další ceny putovaly do Troubek, Hvozdné, Boršic a Čejče. Z městských zpravodajů byly nejlepší Mostecké listy. Za nimi skončily Chlumecké listy z Chlumce nad Cidlinou, Radniční listy z Olomouce, zpravodaj Bystřice pod Hostýnem a Lanžhota.

„Ocenění mě neobyčejně těší, protože tuto cenu vyhlásil nezávislý subjekt, vysoká škola a nezávislé sdružení. Je obzvlášť vzácné, protože soutěž nebyla organizována pod nějakým politickým zadáním," nechal se slyšet primátor Mostu Vlastimil Vozka. Posteskl si, že sdělovací prostředky málo informují o dění ve městech. Proto mostečtí vydávají svoje listy jedenáctkrát do roka, a to měsíčním nákladem 30 tisíc kusů.