Provozovatelé ale přes zimu mohou mít před svým podnikem jen stolky či židle, které lze zase večer schovat dovnitř. Letní "podia", ale ani například teplomety nejsou povolené.

Pro Radima Petra, který vlastní kavárnu na Dolním náměstí, je možnost legálně servírovat kávu venku i v chladnější části roku však jen částečný úspěch.

V době vánočních trhů musí totiž předzahrádku podle nařízení radnice odstranit a znovu ji může otevřít až po jejich skončení.

„Je to úspěch, ale jen poloviční. O to, abych mohl mít v zimě předzahrádku, jsem bojoval dlouho. Jsem rád, že umísťování zimního mobiliáře umožnila radnice zdarma, ale přijde mi nefér, že provozovatelé kaváren na náměstí musejí v době konání vánočních trhů ustupovat pořadatelům této akce a na několik týdnů stolky a židle opět schovat. Pracujeme celý rok. Ne jen tehdy, když se to někomu hodí," okomentoval rozhodnutí města Radim Petr, který za provozování zahrádky v uplynulých zimních sezonách dostal od magistrátu několikatisícové pokuty.

Omezení pro kavárníky v době velkého náporu turistů ustanovilo město kvůli tomu, aby kompenzovalo pořadatelům vánočních trhů zvýšené náklady na jejich organizaci.

Od letošního roku totiž zajišťuje obecně prospěšná společnost Kulturní Olomouc také vánoční stromek či osvětlení.

Pořadatel: O omezení konkurence jsme nežádali

Na rozdíl od minulých let ponese Kulturní Olomouc více nákladů, které dříve hradilo město.

„Jedná se o částku v řádu několika stovek tisíc. Z toho důvodu jsme se na jednání rady dohodli, že během konání vánočních trhů budou na náměstí jen stánky. Snažili jsme se vyjít vstříc jak organizátorům trhů, tak kavárníkům, kteří po zbytek zimy mohou mít umístěný mobiliář venku zdarma," vysvětlil rozhodnutí magistrátu náměstek primátora Aleš Jakubec.

O omezení venkovního provozu ostatních podniků na náměstích v době trhů pořadatelé z Kulturní Olomouce magistrát nežádali.

„Snažíme se dělat tvář vánočních trhů a o konkurenci nám nejde. Rozhodnutí, kdo bude v této době na náměstích podnikat, je zcela v režii magistrátu," okomentoval Pavel Spálený z obecně prospěšné společnosti Kulturní Olomouc, která trhy už několik let provozuje.

Striktnější pravidla než v létě

Stolky a židle musejí v tomto období odstranit podniky jen na Horním a Dolním náměstí. Provozovatelů restaurací v přilehlých ulicích se to netýká.

Vzhledem ke striktním pravidlům, jak mohou předzahrádky vypadat, však možnosti zimního venkovního občerstvení stejně nevyužijí.

„Abychom splnili požadavky radnice a památkářů na podobu zimní předzahrádky, museli bychom tu naši letní kompletně předělat, což je pro nás nereálné. Rádi bychom měli zahrádku i v zimě, ale před restaurací máme svažitý terén a jen stolky by zde nebyly vhodné. Bohužel právě pódium, které by svah vyrovnalo, v zimních měsících před restaurací mít nesmíme," vysvětlil majitel restaurace v Lafayettově ulici Jakub Sigmund.

Bez teplometů a ohrádek

Právě striktní pravidla na vzhled předzahrádek byla zásadní při hledání kompromisu mezi památkáři a radnicí.

Aby restauratéři mohli provozovat venkovní posezení, musí být nábytek vyroben jen ze dřeva či z kovu, povoleny jsou jen vysoké stolky, u nichž zákaznicí stojí, nebo nízké stolky se židličkami.

Zakázány jsou i teplomety, ohrazení či pódia.

Provozovatelé také musejí nábytek každý den odklidit nejpozději do konce provozní doby.

„Zásadní je, aby brali ohled na handicapované osoby. Proto musí být podél fasády zachovaná přirozená vodící linie a šířka průchodu," doplnil na závěr Aleš Jakubec.

Zimní předzahrádky mohou mít kavárny otevřené od 1. listopadu do 31. března. Zavřít musejí v době konání vánočních trhů, které letos začínají 24. listopadu a končí 23. prosince.