Mluvčí soudu Petr Angyalossy Olomouckému deníku sdělil, že měl na mysli funkce, do nichž jej volí lidé, a to nejen v Mohelnici, ale i regionální samosprávě.

Náměstek a člen krajského a mohelnického zastupitelstva se opírá o jiný výklad. O tom, zda zůstane náměstkem na kraji, nebo ne, rozhodne poté, co dostane rozsudek písemně.

„S hejtmanem (a současně šéfem krajské ODS, pozn. red.) jsme se dohodli, že konečné stanovisko zaujme až poté, co budeme mít v rukou písemný rozsudek. Do dnešního dne jej nemám,“ sdělil včera Ladislav Kavřík.

Jak vrchní soud rozhodl? „Ve výroku soudu je zákaz výkonu volitelné funkce v místní samosprávě,“ citoval z rozsudku mluvčí vrchního soud Petr Angyalossy.

„Přitom i do funkce řadového člena zastupitelstva je politik zvolen občany a místní úrovní je míněna obecní, městská i krajská – přikláněl bych se k tomuto výkladu,“ uvedl.

Náměstek Kavřík ale poukázal na to, že jeho právník takový názor nemá.

„Mám právní rozbor, že jako řadový člen mohu v mohelnickém zastupitelstvu setrvat a verdikt že se netýká kraje. Já nejsem právník, a takto to posoudil advokát, který rozsudek slyšel. Pokud by mínil jinak, odstoupím i z pozice zastupitele a náměstka,“ reagoval.

Mluvčí vrchního soudu míní, že se odsouzený exstarosta možná vystavuje riziku. Soud případně může vyhodnotit postoj jako nesplnění podmínek zkušební doby a podmínečného odsouzení.

„Ano, to riskuje. Záleží, jak pojmy vykládá ministerstvo vnitra,“ uvedl Petr Angyalossy.

Bývalý mohelnický starosta stanul před soudem za to, že v roce 1999 uzavřel jako jednatel městské společnosti Esmo leasingovou smlouvu na nákup nové technologie za více než 160 milionů korun a bez souhlasu zastupitelstva podepsal závazek, že za úvěr bude ručit Mohelnice svým majetkem ve výši 300 milionů.

Krajský soud Kavříka loni nejprve osvobodil, v listopadu pak odsoudil a Kavřík se proti rozsudku odvolal. Soud však potvrdil, že překročil pravomoc.

Více o rozhodutí soudu

Kavřík z funkce starosty Mohelnice poté odstoupil. Novým šéfem mohelnické radnice byl 26. února zvolen Zdeněk Jirásko (ODS). Ten se v úterý 1. dubna oficiálně ujal funkce starosty „na plný úvazek“.

Co si o setrvání náměstka hejtmana Kavříka v krajské samosprávě myslíte vy?
Svůj názor můžete připojit v diskusi pod článkem.