„Je to špatné, co mám povídat," povzdechl si v pátek dopoledne správce koupaliště v Majetíně Lukáš Gregůrek. „Dosavadní návštěvnost? To je úplný propadák! Takovou jsme neměly roky," dodal. Koupaliště bylo dokonce týden zavřeno. Ve středu otevřeli a ve čtvrtek se těšili na davy. „Vypadalo to skvěle, jenže se zatáhlo a začalo pršet. Dohromady 150 lidí," zlobil se na počasí.

Od počátku sezóny, tedy poloviny června, spočítal 2,5 tisíce návštěvníků. „Co to je? Když jsou vedra, přijde až 700 lidí denně," poznamenal Gregůrek. Vloni, kdy bylo extrémně horké léto, přišlo na majetínské koupaliště 16 tisíc lidí. „Letos zatím proděláváme, to je jasné. Sice nemám brigádníky u vstupu, ale provoz musí jet neomezeně, nemůžeme vypnout filtraci," zmínil dopady.

Pouze tropické dny vytáhnou lidi k vodě

V Uničově bylo na koupališti od počátku června jen 1700 lidí. „Tržba je 200 tisíc. To je katastrofa!" hodnotil správce Ladislav Fischer. „I když se na pár dní oteplí a voda má příjemnou teplotu, lidi nepřijdou. Je potřeba, aby bylo minimálně sedmadvacet osmadvacet, pak se mladí zvednou od počítače a přijdou se okoupat," dodal.

Mizerný je dosavadní červenec i ve Šternberku. „První dva týdny v červnu byly lepší než prázdniny. Zatím je to bída," hořekoval provozovatel koupaliště Jaroslav Vyhnálek.

Na rozdíl od zpustlých říčních lázní na břehu Olše ve slavném Rozmarném létě se provozovatelé na Olomoucku na sezónu připravovali a investovali. Ani to ale v boji s chladnějších a deštivým počasím nepomohlo. V Majetíně vybudovali venkovní posilovnu, Uničově vložili peníze do zatraktivnění dětského bazénu a oblázkového okolí koupacích van, peníze vložil do areálu i nový správce ve Šternberku. Proto potřebují nějakou korunu vydělat. Věří, že srpen bude přát. „Dnes jsem tady já, pokladní a plavčice, ale zítra to bude jistě lepší," smál se v pátek krátce po otevření Lukáš Gregůrek.

Mělo by. Meteorologové slibují sedmadvacet až třicet stupňů. Možná nějakou přeháňku. Maxima ke třicítce avizují i na neděli a pondělí, kdy se noční minima dostanou k 18 stupňům Celsia. Týdenní předpověď naznačuje, že koupací podmínky by mohly vydržet. Na Moravě to vypadá na více než 25 stupňů, možná i třicet.