Největší středomoravská rybářství doporučují nenechat pořízení hlavní součásti štědrovečerní večeře na poslední chvíli, protože podle nich není ryb nadbytek, jako v minulých letech. Cena za výběrového kapra přitom půjde nad 100 korun za kilogram.

„Na sádkách je prodej v plném proudu, ten hlavní, na stáncích ve městech, začne ve středu,“ uvedl Jiří Zahradníček z Rybářství Tovačov.

„Protože letos není ryb nadbytek a na sádkách nemáme rezervy, navíc se hodně vyvezlo do zahraničí, doporučujeme nenechat nákup ryby na Štědrý den. Zatímco v minulých letech jsme zvali, ať lidé přijdou i 24. prosince, protože kapra dostanou, letos to platit nemusí,“ upozornil.

Betlémské světlo dovezli skauti do katedrály sv. Václava v Olomouci, během dne jej pak rozváželi vlaky do všech koutů Olomouckého kraje.
Betlémské světlo dorazilo do Olomouce. Takto jej skauti vozí vlakem

Kapři drží hladovku

Kapr se doposud čistil ve vodě na sádkách. Třicet dní od výlovu držel hladovku.

„Krásně se za tu dobu vyčistí, vyjdou z něj pachy. V tuto dobu už nepřijímá potravu a jeho maso jen nabývá na kvalitě,“ vysvětloval Zahradníček.

Tovačovský kapr bude k dostání na několika místech v Olomouci, stejně jako kvalitní šupináč z Uničova – Nové Dědiny, odkud začnou auta s rybami na korbě vyrážet také ve středu ráno.

Ve středu startuje prodej živých ryb u Terna i na výstavišti Flóra. Na předvánoční poptávku se připravují i ve specializované prodejně v ulici 1.máje v Olomouci.

„Živé kapry máme a chlazené nabídneme všechny možné mořské i sladkovodní druhy,“ uvedla pracovnice prodejny Věra Dosoudilová.

Ilustrační foto
Dětské "smečky" útočí v ulicích

Je libo dravce?

Kdo má raději sladkovodní dravce, toho letos uspokojí přímo na sádkách, kde rybáři mají dostatek štik i sumců. „Na stánky je nevozíme, zájemci musejí k nám. Letos je těchto druhů dostatek. Cena? Kilo za 220 až 250 korun,“ informoval Zahradníček.

Podle rybářů není ke škodě pořídit rybu dva tři dny před Štědrým dnem a nechat maso zaležet.

„V chladu nechat maso odpočinout ve slabém slaném nálevu, což je osvědčená staročeská metoda - nakládat kapra do láku. Rybí maso je pak lepší, než ho na poslední chvíli solit do strouhanky,“ poradil Zahradníček.

Zabití doporučují rybáři nechat na odborníkovi v prodejním stánku či na sádkách, kde rybu správně usmrtí a vykrví. Na to, aby postupovali správně, dohlíží veterinární správa.

Chyby zjistí každoročně, i když úroveň stánkového prodeje jde nahoru. Prodejci musí dodržovat řadu nařízení, například v kádích musí být stále čerstvá protékající voda a nádrže nesmí být přeplněné. Jestliže prodejci ryby zabíjejí, musí dbát na hygienu.

Ilustrační foto.
V Olomouci voda nezdraží, ve Šternberku o korunu stočné

Za kolik kapra pořídíte?

Ceny kaprů na stáncích budou letos vyšší. Tovačovské rybářství bude kilogram kapra I.třídy prodávat za 96 korun a výběr za 105 korun.

„Kapr stál deset let 95 korun a náklady jdou nahoru, bojujeme se suchem. Kdo by však chtěl 120 korun, a slyšel jsem, že to plánují, to už je zlodějina,“ dodal Zahradníček.

Jeden z návrhů na řešení prostoru po bývalé likérce v Dolanech
Z bývalé likérky bude moderní centrum Dolan. Podoba už se rýsuje