Podařil se vám hezký, působivý či zajímavý snímek z víkendového mikulášského mumraje?
Pošlete nám jej na email: andrea.bzonkova@denik.cz.
Ty zdařilé zveřejníme v tištěném vydání Olomouckého deníku a najdete je také v galerii na našem webu.

Nadílka a ohňostroj u orloje

Na setkání s Mikulášem a bohatou nadílku zvou v pátek 5. prosince pořadatelé Vánočních trhů v Olomouci.

Od 14 hodin bude pro návštěvníky Horního náměstí připravený program Čertovské hrátky s andělem a příchodem Mikuláše, který v 16 hodin vyvrcholí mikulášskou nadílkou pro děti.

O hodinu později vystoupí zpěvačka Debbie se skupinou a v 18.30 hodin rozzáří nebe mikulášský ohňostroj. Celý program zakončí koncert skupiny Kamelot v 19 hodin.

Mikulášská tramvaj

Tramvají zdarma s Mikulášem, čerty i anděly se v sobotu mohou svézt děti i jejich rodiče.

Tradiční Mikulášská tramvaj bude jezdit od 10 hodin dopoledne do šesti večer na trase Sokolská - Žižkovo náměstí - hlavní nádraží - tržnice.

Jízdní řád ZDE /web DPMO/

Mikulášský parní vlak

V sobotu 6. prosince dopoledne vyrazí z Olomouce i speciální mikulášský parní vlak. Souprava opíše velký okruh přes Šternberk, Šumperk a Zábřeh.

Zpět do krajského města se vrátí krátce před třetí hodinou odpolední.

„Parní vlak bude vedený lokomotivou Rosnička, která se nám tu po letech po opravě opět vrací," řekla ředitelka regionálního obchodního centra Českých drah Hana Motyková.

Jízdní řád Mikulášského vlaku ZDE /web ČD/

Pohádkový les v zoo

V sobotu můžete vyrazit za čerty a jinými pohádkovými bytostmi i do olomoucké zoo. Od 14 do 18 hodin je tam připravena cesta pohádkovým lesem. Pro příchozí je připravena i řada záludných úkolů.

U hlavního vchodu do zoo bude navíc čekat vánoční fotostěna, abyste si jako památku na zimní den v zoo mohli odnést krásnou fotografii.

Do Bystřice přijede Mikuláš s koňmi

Na nadílku svatého Mikuláše se v pátek 5. prosince mohou těšit děti ve Velké Bystřici.

Na Zámecké náměstí přijede Mikuláš na voze taženém koňmi a kolem bude vládnout čertovský rej.

Od 17 hodin mohou děti posílat svá přání Ježíškovou poštou, dát si i s rodiči něco na zahřátí a nakonec se na náměstí slavnostně rozsvítí vánoční strom. Program potrvá do 19 hodin.

Slet čertů, Mikulášů a andělů v Litovli

Tradiční slet čertů, Mikulášů a andělů propukne v pátek 5. prosince na náměstí Přemysla Otakara v Litovli. Od 15 hodin se zde sejdou čerti, Mikuláši a andělé všech věkových skupin, aby soutěžili o nejhezčí masku, která bude vyhlášena v 16 hodin.

Pro malé účastníky je připravený pořad Od čerta k Ježíškovi, v němž se dozví něco o adventním čase, o tom, kdo byl svatý Mikuláš, kdo nosí dárky v jiných zemích světa, či jaké zvyky dodržovaly naše babičky na Štědrý den.

Děti také uslyší čertovské písničky, písničky s vánoční tématikou a zkrátka nepřijdou ani koledy.

Rodičům zase zahraje Pavel Novák mladší. Ani na letošním sletu nebude chybět vystoupení dětí z mateřských a základních škol z Litovle, ohňová show a Ježíškova pošta i s Mikulášem a čertem.

Mikulášování v uničovském klubu

Pohádkové postavy v čele s čertem, Mikulášem a andělem vystoupí v neděli 7. prosince v kinosálu Městského klubu v Uničově.

Během programu s názvem Mikulášování si děti užijí výpravnou kostýmovou show s písničkami a na každého čeká i mikulášská nadílka. Mikulášování začíná v 9.30 hodin a vstupné je 80 korun.

Vánoční jarmark na hradě

Vyrobit si drobné vánoční dárečky a vychutnat si atmosféru svátečně vyzdobeného hradu mohou v sobotu 6. prosince návštěvníci tradičního dětského vánočního jarmarku na šternberském hradu.

Od 10 hodin se pro děti i rodiče otevřou vánoční tvořivé dílny, v nichž si mohou vyzkoušet malování na sklo, výrobu svíček nebo zdobení perníčků.

Chybět nebudou ukázky řemesel nebo vánoční občerstvení.

Během prohlídek se návštěvníci dozví také zajímavosti o tom, jak se slavili svátky v minulosti a na dolním nádvoří si zájemci mohou prohlédnout betlem v životní velikosti. Dětský vánoční jarmark končí v 16 hodin. Vstupné na jarmark je 30 korun a děti do 3 let mají vstup zdarma.