Trochu jiný Den dětí na Korunní pevnůstce

Druhý ročník oslavy Dne dětí s podtitulem S úsměvem od ucha k uchu se koná v pátek 22. června v areálu Korunní pevnůstky v Olomouci. Akci pořádá Středisko rané péče Tamtam Olomouc.

„Jsme raná péče, která poskytuje sociální službu rodinám, kde se narodí sluchově postižené dítě nebo dítě s kombinovaným postižením. Touto akcí se chceme zviditelnit na veřejnosti. Součástí programu bude malý bazárek dětského oblečení a hraček. Výtěžek půjde právě na provoz služby , pomůcky, hračky, knihy,…, se kterými v rodinách pracujeme a také jim je zapůjčujeme," uvedla Marie Pečivová ze Střediska rané péče Tamtam Olomouc.

Pro děti budou připravené soutěže, facepainting, jezdění na koních či třeba skákací hrad. V areálu pevnůstky bude připraveno občerstvení a nebude chybět ani výherní tombola.

Celé odpoledne bude příchozím hrát kapela Wabank.

„Den dětí v Korunní pevnůstce má podtitul S úsměvem od ucha k uchu. Na jednotlivých soutěžních stanovištích se vše bude točit kolem sluchu, ucha, neslyšících, komunikace znakovým jazykem. Domníváme se, že touto hravou formou, se děti mohou dozvědět další zajímavé informace ze světa neslyšících," doplnila Pečivová. Akce startuje v pátek 22. června v 15 hodin. (paš)

Přírodovědný jarmark láká na pokusy i dobrý čaj

Jak hoří sníh, pálení gumových medvídků, možnost nechat si změřit obsah dusičnanů ve vodě, ale i spousta her a poučné zábavy čeká na všechny, kteří zavítají v pátek 22. a v sobotu 23. června na olomoucký Přírodovědný jarmark. T

en letos otevře svoje brány už pod dvanácté, a to nejen v areálu Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého na třídě 17. listopadu, ale také v Botanické zahradě nedaleko skleníků Výstaviště Flora.

Příchozí se mohou podle organizátorů akce těšit na více než čtyřicet stánků se zajímavými pokusy, hrami, soutěžemi a to nejen z přírodních věd.

VÍCE ZDE…

Šternberk: Jezdci na kolech budou skákat do vody

Bike and Water 2012. Už po sedmé se v sobotu 23. června uskuteční jedinečná akce kombinující adrenalin a muziku.

V sobotu se ve Šternberku nad hladinou zatopeného lomu „pod Lipinou" předvedou ti nejodvážnější letci na freestylových kolech a koloběžkách.

Ve večerních hodinách naváže na závody hudební afterparty, kde budete moci slavit společně s vítězi až do ranních hodin. Afterparty se uskuteční na louce u příjezdu z Olomouce do Šternberku.

Prezentace a trénink jezdců startuje od 10 hodin dopoledne, vlastní závod pak organizátoři stanovili na 13.30.

Do závodu se mohou přihlásit jezdci na kolech všech druhů a scooterech (koloběžkách). V letošním roce přislíbil účast i několikanásobný mistr světa Martin Nogol.

Závody budou doplněny o doprovodné aktivity pro příchozí diváky – dětský kreativní koutek, bike trial exhibici, mega-trampolínu a v programu nebude chybět StreetArt exhibice&workshop v podání Doss Art teamu. Vstupné na závody je dvacet korun, děti do 135 centimetrů mají vstup zdarma.

Více informací je na www.bikeandwater.com (paš)

Motorkáři se srazí v Unčovicích, moderuje Ruda z Ostravy

Vyznavači rychlých strojů budou mít setkání v sobotu v Unčovicích u Litovle, kde se koná motosraz.

Ve 13 hodin se uskuteční spanilá jízda. Kromě hudebního programu, o který se postarají například kapely Stracené ráj či Los Desperados, jsou také připraveny motokáry, kaskadérské vystoupení či strip show a vyhlídkové lety vrtulníkem.

Vstupné na akci, kterou bude moderovat Ruda z Ostravy, je 150 korun. Občerstvení je zajištěné. (wja)

V Mladečských jeskyních ožije pravěké sídliště

Zajímavou výpravu do pravěku by si neměli nechat ujít milovníci nejstarší historie lidstva a podzemních jeskynních systémů. Na sobotu ji připravila Správa Mladečských jeskyní na Olomoucku, které patří k nejvýznamnějším archeologickým lokalitám nejen na území České republiky, ale i v Evropě.

„Před 31 tisíci lety sloužila jeskyně jako rituální pohřebiště kromaňonského člověka a v současné době patří k nejstarším sídlištím tohoto typu na světě," připomněla význam lokality Drahomíra Coufalová, vedoucí Správy Mladečských jeskyní.

Návštěvníky, kteří v sobotu dorazí na prohlídku, zavede do dob dávno minulých Josef Szombathy, který v roce 1881 kromaňonce v této jeskyni objevil. „V Dómu mrtvých ožije pravěké sídliště, turisté se stanou svědky nejen běžného života našich předchůdců, ale i rituálního pohřbu, lovu na medvěda či prvních výtvarných projevů," lákala na cestu do Mladče Drahomíra Coufalová.

Cestu do pravěku připravila Správa jeskyní České republiky společně s Ochotným divadélkem Tyjátr z Pacova.

Informace o prohlídkách jeskyně a rezervacích vstupenek poskytne Správa Mladečských jeskyní na čísle 585 347 148, bližší informace jsou k dispozici na internetových stránkách www.caves.cz (tau)

Věrovany: Tři dny hodování s fotbalem i dechovkou

Věrovany – Ve Věrovanech připravili na pátek a víkend hodové oslavy. V pátek v půl sedmé sehraje svůj poslední zápas 1. FC Pivní balet 99 a o hodinu později proti sobě nastoupí týmy svobodných a ženatých.

Sobota slibuje od dvou hodin po obědě tradiční hudební produkci Dechové kapely Věrovanka po obci, v osm hodin večer ji vystřídá na sokolské zahradě zábavová kapela Trifid. V neděli je v mateřské a základní škole na programu od devíti ráno do dvou odpoledne den otevřených dveří spojený s ukázkami prací dětí a kronik obce.

Dvě hodiny před polednem vyrazí od zvonice na návsi průvod do kaple sv. Františka Xaverského. Půl hodiny nato začne slavnostní mše svatá a následovat bude průvod k věrovanské škole. Před i po průvodu je připraveno vystoupení místních mažoretek. (oz)

Krčmaň: Dětský den nabídne koně i ohňovou show

Dětský den pořádají v sobotu 23. června v Krčmami na Olomoucku. Akce se koná na hřišti u tamního Obecního úřadu od 14 hodin. Na programu bude skákací hrad a trampolína, jízda na koni, facepainting, ukázka klubu vojenské historie Přerov či třeba tvořivá dílnička. N

a večer organizátoři připravili minidisko s ohňovou show, pak bude následovat zábava pro dospělé. (paš)

Posluchov: pohádkový les s úkoly a koňmi

Pohádkový les na Posluchově se koná v sobotu 23. června. Zápis na pohádkovou cestu je mezi 14 a 16 hodinou, zápisné je třicet korun.

Cestu lesem plnou pohádkových postav s úkoly a odměnami pořádají organizátoři už potřetí.

Chybět nebude ani bohatý doprovodný program v podobě malování na obličej, koníků, zumby, klauna, šermířských vystoupení nebo třeba skákací nafukovačky. ⋌(paš)

Štěpánští fotbalisté poměří síly s Duklou Praha

Tělovýchovná jednota ve Štěpánově na Olomoucku letos slaví osmdesáté výročí svého založení. V rámci oslav proto na sobotu 23. června pořadatelé připravili přátelské utkání bývalých hráčů.

Na hřišti se proti sobě tak postaví TJ Štěpánov a Dukla Praha, pozvání na utkání přijali Günter Bittengel, jan Fiala, Michal Kolomazník, Petr Kostelník nebo Jan Suchopárek a další. Akce se koná v sobotu od 17 hodin. Od 15 hodin se bude konat utkání žáků TJ Štěpánov a hráčů FC Dolany. Vstupné je šedesát korun. (paš)