Majitel domu Jan Gregor dlouho hledal někoho, kdo by navázal na tradici jídelny, která v přízemních prostorách fungovala sedmdesát let jako Centrum a později pod názvem Česká jídelna.

„Gastro je v dnešní době v těžké situaci, vidíme všichni, jak provozy krachují,“ posteskl si.

Olomoucký bufet Centrum v roce 1991
Legendární olomoucký bufet Centrum končí. Po půl století

Během loňského adventního trhu, který se odehrával v této zrekonstruované části objektu, nakonec vznikl originální nápad nabídnout na atraktivní ploše bezmála 300 metrů čtverečních něco, co na Horním náměstí postrádají zejména rodiny s malými dětmi.

„Manželé Švihlovi přišli s myšlenkou dětské herny. Zaujala mě. V centru nic takového není“ popisoval majitel domu.

Nová kavárna a vinárna v prostorách fary ve Slatinicích. Květen 2023
Nadšenci otevírají na hanácké faře půvabnou kavárnu, s místními produkty

Mladý pár, který v Olomouci zakotvil po ukončení studia na Univerzitě Palackého, hledal vhodné místo pro realizaci svého podnikatelského snu déle než rok. Pro koncept postavený na udržitelnosti a kreativitě byly prostory v zadní části historického domu ideální.

„Vycházeli jsme z naší potřeby, potřeby rodičů s malými dětmi, jak trávit volný čas, když venku není hezky. Věděli jsme, že kromě velké herny chceme i dílničku, zázemí pro rodiče, aby si mohli odpočinout u dobré kávy nebo pracovat v době, kdy jejich už větší děti dovádějí nebo tvoří v herně,“ popisoval nájemce Jindřich Švihel.

Řemeslný pivovar Twinberg v Olomouci nabídne i pivnici s letní zahrádkou. Manažerka pivovaru Jana Joukalová
V Olomouci otevírá nový pivovar. S pivnicí a zahrádkou, plánuje i koncerty

Otevřeli v polovině května a jejich „podnik“ se sympatickým názvem JáSám pamatuje na vyžití pro batolata i mladší školáky. Rozdělen je do několika částí tak, aby děti, které zrovna tvoří, nerušili návštěvníci dovádějící na skluzavce.

Součástí herny, která je k dispozici sedm dní v týdnu, je nezbytné „parkoviště“ pro kočárky i oddělené zákoutí s připojením k internetu a tiskárnou, kde rodiče mohou vyřídit pracovní agentu v době, kdy jejich potomek staví z kostek nebo „vaří“ v dětské kuchyňce.

„V kavárně jsme vsadili na lokální dodavatele a vyšší kvalitu potravin. Přece jen jsou našimi zákazníky malé děti,“ usmívala se Pavlína Švihlová, maminka dvou dětí ve věku jednoho roku a tří let.

Olomoucký Bufet Centrum v roce1986
Centrum, Stopka, Opera... Kde se v Olomouci jedlo "na stojáka"

Majitel domu nevyloučil, že časem ve spolupráci s nájemci rozšíří nabídku o další gastro služby.

„Nevzdávám se úplně, věřím, že jednou zde zřídíme i malé občerstvení a využití nakonec najde i kuchyň, kterou v těchto prostorách máme k dispozici,“ uzavřel Jan Gregor.