Hejčín slaví, je nejstarší městskou částí Olomouce

Cimbálová muzika Frgál, slavnostní odhalení pamětní desky malíře Jana Spáčila, ale i divadlo Kašpárkova říše, pohádka v podání herců divadla Tramtárie, kapela Bujabéze nebo třeba promítání starých hejčínských snímků.

Nejstarší městská část Olomouce slaví výročí, 935 let od první písemné zmínky o Hejčíně. Akci nazvanou 1. Hejčínské slavnosti organizátoři naplánovali na sobotu 21. září, na Mrštníkově náměstí, v sále místní restaurace U Pelikána. VÍCE INFO na www.hejcin.cz

Víno poteče ve Štěpánově proudem

Přes sedmdesát vzorků vín z produkce malých vinařů Jižní Moravy, ale i pravý moravský burčák, bude připraven k ochutnání i ke koupi v sobotu 21. září, na prvním ročníku Štěpánovského vinobraní ve Štěpánově na Olomoucku.

„Veřejnost si také zvolí nejlepší víno, v průběhu dne se návštěvníci budou moci zapojit do několika veselých vinařských soutěží nebo si společně s cimbálovou muzikou Moravia zazpívat lidové písničky," pozvala spoluorganizátora vinobraní Jana Zahradníčková.

Dodala, že vrcholem odpoledního programu bude praktická ukázka sabrage, což je technika otvírání láhve šampaňského šavlí. Celodenní vinařský maraton pak zakončí taneční zábava s kapelou Gamma a půlnoční tombolou.

Cena vstupného na celý den je devadesát devět korun, v ceně je sklenička zdarma. Cena vstupného na večerní zábavu pak je šedesát korun, vstup je od 20 hodin. VÍCE na www.stepanovskevinobrani.cz

Romská pouť na Svatém Kopečku

Romové z mnoha koutů republiky se i letos sejdou na Svatém Kopečku u Olomouce, aby se zúčastnili tradiční Romské pouti. Koná se v sobotu 21. září, na programu bude nejen mše svatá, ale i bohatý kulturní program plný tance a hudby.

„Chybět nebude občerstvení nebo aktivity pro děti jako je trampolína, výroba upomínkového předmětu, malování na obličej nebo třeba copánkování. Vystoupí hudební a taneční skupiny z Brna, Brodku u Přerova či Hranic na Moravě a dalších míst," uvedl Petr Macek z Charity Olomouc.

Program začne krátkou pěší poutí ze Samotišek, kde se zájemci sejdou v 10.30, samotná poutní mše svatá začíná setkáním u Wolkerova kříže pod bazilikou v 11 hodin. Mši svatou budou sloužit saleziáni z Ostravy.

„Odpolední kulturní program v ambitech za bazilikou bude od 12.30 do 16 hodin. Speciálním hudebním hostem bude romská gospelová skupina F6 ze Slovenska. V průběhu odpoledního programu bude možnost individuálního žehnání rodinám," doplnil Macek. Akce je určena pro širokou veřejnost, jejím organizátorem je Středisko Khamoro pro etnické menšiny Charity Olomouc. 

Pouliční slavnost v Denisově

Pouliční kavárna, dílny, hry i hudební vystoupení budou v sobotu součástí celodenních pouličních slavností v Denisově ulici v Olomouci.

Akci pořádá sdružení Kolomouc a pestrý mix zábavy, dobrot a setkávání bude možnéi v prostoru pěší zóny kolem Muzea moderního umění zažít od 10 dopoledne až do osmi hodin večer.

Do festivalu s názvem Zažít město jinak se podle pořadatelů může aktivně zapojit úplně kdokoliv.

Stačí třeba vytáhnout na ulici stolek, křesla, lampu, gramofon, hudební nástroje, napéct či uvařit něco dobrého.

Akce, která se pokusí takto oživit prostor kolem celé Denisovy ulice, bude mít v Olomouci premiéru. VÍCE ZDE…

Smetanovy sady jako z Alenky v říši divů

Vyzkoušet si střelbu z luku, nad ohněm si upéct hada z mouky, zahrát si různé hry nebo se třeba projet na lanovce. Na již tradiční akci s názvem Skauti dětem zvou širokou veřejnost Skautská střediska z Olomouce a okolí.

Akce se uskuteční v pátek 20. a v sobotu 21. září v olomouckých Smetanových sadech, letošní už devátý ročník bude inspirovaný zfilmovanou pohádkou Alenka v říši divů.

„Smetanovy sady se na dva dny promění v podzemní Říši divů do níž se děti budou dostávat králičí norou. Vyrostou tam nejen podsadové stany a další skautské stavby, ale také například hrad srdcové královny, obří houby a další, pro tuto zemi typická stavení," píší organizátoři v pozvánce. VÍCE ZDE…

Veřejná tančírna v Olomouci

Máte rádi tango, waltz, blues nebo polku či latinskoamerické tance a potřebujete více prostoru než je na plesech? Pak právě vám je určená pravidelná Tančírna pro veřejnost.

Koná se v sobotu 21. září ve velkém sále Domu dětí a mládeže na třídě 17. listopadu v Olomouci, cena na osobu je 120 korun, nutná je však rezervace předem. Tančit se začíná v 18.15 a konec pořadatelé ohlásili na 21.15. VÍCE INFO na www.tk-mango.cz

Bramborový den na Sluňákově

Čarodějná pohádka, otevřená výtvarná dílna, dobrodružná stezka na Loveckou chatu ale i ochutnávka sladkého vstupného nebo voňavých bramborových dobrot. Na sobotu 21. září nachystali pracovníci Sluňákova – centra ekologických aktivit města Olomouce, pro všechny příchozí Bramborový den plný her, zajímavostí, ale i výstav.

„Je to pravidelná akce, kterou děláme už poněkolikáté. Letos jsme si vymysleli brambory. Za peníz budeme mít bramboráky ale i plněné pečené brambory. Ten, kdo přinese bramborový pokrm z domu, bude mít vstupné zdarma," uvedl ředitel Sluňákova Michal Bartoš a poznamenal, že si zvykli chodit hlavně rodiče s dětmi zhruba předškolního věku. VÍCE ZDE… 

Bleší trh v letním kině

Hledáte originální šperk, tričko nebo bytový doplněk, ze kterého promlouvá příběh, nikoliv sériová výroba? V tom případě byste si neměli nechat ujít sobotní tradiční bleší trh Vintage.Market­.Olomouc, na němž můžete objevit spoustu jedinečných výrobků od oblečení přes hračky až k sportovnímu náčiní. Kromě nakupování si návštěvníci užijí také bohatý doprovodný program.

„Tradicí každého blešího trhu jsou dílny a praktické ukázky tvůrčích dovedností, výroby šperků, domácích potřeb, ale i výroba různých předmětů z použitého papíru, dřeva, skla nebo látek," doplnil pořadatel Pavel Bednařík. Tradiční bleší trh Vintage.Market­.Olomouc proběhne v areálu letního kina od 10 do 16 hodin.

Pohořany ovládne Medveděvův pohár

Medveděvův pohár - Pohořanský trojboj se koná v sobotu 21. září na Pohořanech. Závod je složený z kratičkého běhu, jízdy na kole a opičí dráhy.

„Je určen jak pro ty úplně nejmenší děti, které pojedou na odrážedlech, tak pro velké dravce, kterým jízda na kole nečiní žádný problém. V ceně startovného je občerstvení pro každého závodníka," píší v pozvánce organizátoři z Domu dětí a mládeže v Olomouci.

Pro rodiče bude k dispozici zázemí s občerstvením a příjemným posezením, pro děti po skončení diskotéka. Akce startuje v 9.15 a potrvá do 16 hodin, startovné je stokorun a určená je dětem do třinácti let.

Zaběhejte si v Moravském Berouně

 Už po jedenačtyřicáté se v pátek 20. září v Moravském Berouně na Olomoucku uskuteční sportovní akce Berounský trojúhelník.

Start a cíl je u místní budovy kina, začátek organizátoři stanovili na 16 hodin. Běží se ulicemi města, určeno je několik kategorií od nejmenších po dospělé.