Společné kosení v ASO parku

Kosení a ekohrátky pro děti. Tak se jmenuje akce, která se koná v ASO parku v Olomouci.

Účastníci společně pokosí louku a následně založí květnou louku. Děti si zkusí rozpoznat luční rostliny, popovídají si o motýlech nebo si něco vyrobí v dílničkách.

Kosy, srpy i hrábě budou zajištěny a chybět nebude ani instruktáž správného kosení.

Akce se koná v prostoru bývalé střelnice v sobotu 8. října od 9 do 11.30.

Záplava exotů na výstavišti

Největší akce svého druhu ve střední a východní Evropě se uskuteční od pátku 7. do neděle 9. října na olomouckém Výstavišti Flora.

Výstava cizokrajného ptactva Exota na olomouckém výstavištiZdroj: DENÍK/Veronika KolesárováTradiční přehlídka cizokrajného ptactva Exota Olomouc nabídne na 250 druhů ptáků od papoušků přes drobné exoty až po velké tukany, zoborožce, zástupce hrabavých ptáků a vodní drůbeže.

Ve čtyřech pavilonech výstaviště a skleníku bude k vidění celkem na čtyři tisíce exemplářů pestrobarevných opeřenců, včetně největšího papučka světa aru hyacintového.

VÍCE ZDE

Lípy a draci v Holickém lese

Spojit příjemné s užitečným a navíc i s odkazem pro příští generace může každý, kdo přijde v sobotu 8. října odpoledne do Holického lesa v Olomouci.

Chystá se tam totiž drakiáda a současně výsadba tří lip srdčitých u historického kří­že.

Drakiáda má už v Holickém lese tradici, letos se k ní přidá i výsadba, která symbolicky podpoří rozvoj projektu Holický les.

Ilustrační fotoZdroj: DENÍK/Martin Šinkovský„Tři lípy srdčité v blízkosti historického kříže v Holickém lese jsou dalším významným krokem k realizaci záměru, který zkvalitní životní prostředí našim dětem a příštím generacím. Jsem rád, že se občas podaří realizovat záměry, které vidí dál než na několik málo příštích let," vysvětlil náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

U restaurovaného kamenného kříže z roku 1877 zasadí dobrovolníci tři stromy, staré sedm let a vysoké zhruba tři metry.

„Lípy byly pořízeny díky daru sponzorů a jsou tak důkazem, že les má řadu příznivců, kteří dokáží sáhnout do své kapsy," řekl Ladislav Šnevajs a dodal: „Myšlenka nového lesa dokázala spojit nadšence všech generací i toto mezigenerační propojení má pro Olomouc nevyčíslitelnou­ cenu."

Loňského ročníku drakiády se zúčastnilo 150 účastníků nejrůznějšího věku, letos může být tento počet překonán. Účastníky může přilákat nejen samo soutěžení s vlastními draky, ale i připravené občerstvení a dobrá nálada. Drakiáda i výsadba se odehrají od 15 do 18 hodin na polní cestě z ulice Šlechtitelů směrem k železnici. (paš)

Pozorování ptáků na Sluňákově

Krátkou podvečerní procházku areálem Domu přírody Litovelského Pomoraví s pozorováním ptáků a údržbou rozmístěných budek po hnízdní sezóně nabízí v pátek 7. října Ekologické centrum Sluňákov v Horce nad Moravou na Olomoucku.

Organizátoři avizují, že účastníci taky ošetří další skla budovy Sluňákova proti nárazům ptáků. „Budeme rádi, když se sejde co nejvíce nadšených pomocníků jakéhokoliv věku," vyzývají. Akce se koná od 16 do 19 hodin a je zdarma. (paš)

BMX párty na letišti

Už potřetí se sejdou nejlepší rideři na akci nazvané BMX JAM Olomouc. Akce se koná v sobotu 8. října od 13 hodin do 18 hodin v areálu olomouckého letiště.

Od 10 do 13 hodin jsou v plánu tréninky, ve 13 hodin kvalifikace a v 16 hodin finále. Vstupné je zdarma. (paš)

Vycházka s Milanem Tichákem

Na vlastivědnou vycházku z olomouckého hradu do podhradí zve nejen Olomoučany sekce historická Olomouc Vlastivědné společnosti muzejní v Olomouci.

Vycházka se koná v sobotu 8. října a účastníky provede Milan Tichák. Sraz je ve 14 hodin na náměstí před dómem. (paš)

No Name a závoďáky ve Šternberku 

Bohatý kulturní program doprovodí v sobotu 8. října tradiční Závod mistrů na trati Ecce Homo ve Šternberku na Olomoucku.

Hlavním hostem bude populární slovenská kapela NO NAME, která vystoupí na Hlavním náměstí od 18 hodin.

No Name zaplnili náměstí.Zdroj: Zdeněk Hejduk„Koncert bude trvat zhruba 1,5 hodiny, vstupné zdarma," upozorňuje mluvčí šternberské radnice Irena Černocká.

Program však startuje už dopoledne, kdy od deseti hodin se lidé mohou vydat na venkovské trhy s tradičním sortimentem.

„Trhy nabídnou kvalitní zboží, těšit se můžete jako vždy na výborné pečivo, uzeniny, sýry, kávu, víno, mošty a spousty dalších dobrot a doplňků ve venkovském stylu," pozvala mluvčí.

Hodinu před pravým poledne se otevře výstava luxusních vozů Oldtimer a od 16 hodin se na náměstí představí defilé jezdců a národů.

Návštěvníci budou mít možnost ochutnat grilované speciality, šternberské pivo Sternberger, ale i další regionální piva a další pochoutky.

„Mimo to budou nachystané různé atrakce, jako je jízda na koni a v kočáru taženém koňmi, dílničky, jak pro děti, tak pro dospělé a chybět nebude ani hudební doprovod, o který se postará po celé sobotní dopoledne a odpoledne kapela Ex Stres," doplnila Irena Černocká.

V sobotu se ještě pojedou oficiální tréninkové jízdy na trati od 8 hodin. Samotný Závod mistrů se pak pojede v neděli 9. října, v 8.30 by se měla uskutečnit první závodní jízda, okolo 12.45 druhá.

Víkendové vstupné na závody je 400 korun, jednotlivě za sobotu a neděli pak návštěvníci zaplatí 250 korun. 

VÍCE o závodu ZDE

Expozici času očarují kouzla

 Kouzelnická noc se chystá v sobotu 8. října se od 18 do 20 hodin v Expozici času ve Šternberku.

Příchozí se projdou různými kouzelnickými aktivitami, jako je míchání lektvarů, lítání na koštěti nebo výroba strašidelného mazlíčka.

Hlavním lákadlem večera je pak kouzelnické vystoupení Karla Pomahače přichystané přímo pro děti. Vstupné je 50 korun.

Cestování časem na hradě

Na speciální dětské prohlídky s podtitulem „Cestovatelé v čase" zve v neděli 9. října hrad Šternberk.

Začátky jednotlivých prohlídek jsou v 9.30, 11 a 14 hodin. Program o životě dětí na hradě v minulosti je určen pro děti v předškolním a mladším školním věku od 4 do 7 let v doprovodu rodičů.

Prohlídky jsou určeny maximálně pro 10 dětí v doprovodu rodičů, vstupné na dětské prohlídky je 110 korun pro dospělé osoby, děti zaplatí 75 korun. Kontakt pro rezervaci: Tel. 585 012 935, 725 718 059, e-mail: hrad.sternberk@npu.cz (paš)

Velká drakiáda v Křelově

Velká drakiáda se chystá v pátek 7. října odpoledne v Křelově na Olomoucku. Jako vždy se bude konat o nejhezčího draka a taky nejdelší let. Sraz účastníků je v 16.30 u místní Sokolovny. Organizátoři upozorňují, že za nepříznivého počasí se akce nekoná. (paš)

Dobrodružná bojovka 

Podvečerní dobrodružnou hru ve stylu Pevnost Boyard chystají organizátoři v Třebčíně, místní části Lutína.

Třebčínská bojovka se v tamním sportovním areálu Ohrada chystá v sobotu 8. října. Účastníci ve věku od 10 do 16 let by měli přijít ve sportovním oblečení a sportovní obuvi, organizátoři upozorňují, že je však potřeba počítat s možností ušpinění.

Soutěžit budou čtyřčlenné hlídky, akce potrvá od 16 do 18 hodin, záležet bude na šikovnosti počtu účastníků. Zájemci by se měli hlásit na e-mail: bojovka2016@seznam.cz (paš)

Burčák poteče proudem 

 Burčákové vinobraní s trháním hroznů se v sobotu 8. října uskuteční v kulturním domě v Plinkoutě, místní části Dlouhé Loučky.

Akce startuje ve 20 hodin, k tanci a poslechu bude hrát Fofrovanka. Kromě kvalitní hudby se příchozí mohou těšit na sladký bílý a červený burčák, kvalitní vína z Vinotéky Holec v Dlouhé Loučce, připravený bude kuřecí a vepřový gyros, vepřové výpečky, uzené klobásky a cigáro. (paš)

Táborák a pouštění draků

Pouštění draků a dráčků vlastnoručně vyrobených nebo i koupených se chystá na neděli 9. října u vodárny v Kovákově, místní části obce Mrsklesy.

Akce startuje v 15 hodin a pro všechny bude připravený teplý čaj, pro dospělé svařáček, táborák a brambory k opékání. Organizátoři ještě upozorňují, že při nepříznivém počasí se akce ruší. (paš)