Vinné slavnosti u Trojice

Už pátý ročník Olomouckých vinných slavností v pátek a v sobotu otevře v centru Olomouce. Vinné slavnosti jsou postaveny na historii vinných trhů na Horním náměstí v Olomouci již od 13. století.

Páteční program startuje ve 14 hodin a nabídne kromě vína z produkce českých a zahraničních vinařů také vystoupení členů Hudebního institutu, tombolu nebo v 19 hodin koncert skupiny DiP.

V sobotu se lahve vína začnou otevírat od 10 hodin a návštěvníci se mohou těšit na sýry z Holandska, cimbálová muzika i folklorní vystoupení. Akce potrvá na Horním náměstí do 20 hodin. Příchozí si mohou vinnou skleničku koupit za 60 korun, pokud si přinesou skleničku vlastní, je příspěvek 20 korun.

Ilustrační foto
Letní bazén v Olomouci už otevřel. Plovárny v okolí finišují

Fort plný kovářů

Ukázky kovářského umění profesionálních kovářů při práci na společném uměleckém díle za použití klasických kovářských technik a postupů uvidí ti, kteří o víkendu zamíří do Křelova, na První ročník setkání kovářů Olomouckého kraje.

Akci bude hostit tamní Fort XVII. Ve spolupráci se zkušeným mistrem cechu kovářského budou mít návštěvníci také možnost si sami vykovat svůj drobný výkovek, který si můžete odnést domů.

Pro děti je přichystáno pracoviště, kde mají jedinečnou možnost vykovat si s kovářem svůj opravdový kovaný hřebík. Čeká na ně výstava kovářských prací klasických i moderních, vyrobených našimi olomouckými kováři a jejich hosty, ale také prodej drobných uměleckých předmětů, zhotovených ručním kováním.

Akce bude otevřená v sobotu od 9 do 20 hodin a v neděli od 9 do 17 hodin a je vhodná pro celou rodinu. Vstupné pro jednotlivce je 50 korun, rodinné 100 korun. 

Ze Žižkova náměstí v Olomouci odstranili lavičky
Ze Žižkova náměstí zmizely lavičky, opět kvůli bezdomovcům

Olomoucký den kávy

Káva provoní sobotu v kině Metropol. Chystá se tam Olomoucký den kávy & Czech Cup Tasters Championship, od 9 do 17 hodin. Příchozí si přiblíží život baristy, proces pražení kávy, domácí příprava nebo třeba metody zpracování zelené kávy. Také se naučí různé druhy alternativních příprav kávy, ochutnají raw, mexické či úžasně sladké jídlo a zaposlouchat se mohou i do jedinečného hlasu Terez Wrau Artist, zpěvačky a baristky v jednom těle i duši.

Káva ale provoní také nedaleký Jazz Tibet Club, kde se bude ve stejný den od 12 hodin konat Czech Cup Tasters Championship, nebo-li Mistrovství ČR v degustaci kávy. Nejlepší ochutnávač kávy pojede reprezentovat naši republiku na světový šampionát, který se koná v červnu v Budapešti.

Celodenní vstupné na Olomoucký den kávy je 220 korun a zahrnuje vstup na všechny přednášky v kině Metropol, workshopy a také šest kávových ochutnávek. 

Moravská filharmonie Olomouc při nahrávání. Ilustrační foto
Bouře v Moravské filharmonii: Žádná trička, jinak nejednáme, vzkázala radnice

Parkur Jam

Parkur Jam Olomouc, setkání mladých lidí, kteří se věnují disciplíně Parkour se chystá na neděli 28. května v Olomouci v areálu Domu dětí mládeže na tř.17.listopadu.

Setkání nabízí výměnu zkušeností, obohacení o nové prvky v tréninku a navázání kontaktů pro případnou další spolupráci. Pod dohledem zkušených instruktorů se účastníci naučí nové prvky. Akce je vhodná i pro začátečníky a veřejnost.

„Parkour je fyzická disciplína a obnáší důsledný disciplinovaný trénink s důrazem na praktickou sílu, výdrž, rovnováhu, kreativitu, plynulost, kontrolu, přesnost, prostorovou orientaci a rozvoj netradičního vnímání prostoru a objektů," říká garant akce z DDM Aleš Pátek. Setkání se koná od 14 do 18 hodin, vstupné je 30 korun. (paš)

Moravský den u dómu

Moravský den se chystá na sobotu 27. května v Olomouci. Program odstartuje v 9.30 hodin na Václavském náměstí před metropolitní katedrálou, chybět nebude ukázka lidové kultury, se kterou se poprvé představí Hanácký soubor Hagnózek z Hnojic na Olomoucku.

Následovat bude nejslavnostnější část uvnitř katedrály zakončená pietním aktem – uctěním památky moravských biskupů a arcibiskupů, tedy položením kytice v moravských žluto-červených barvách na oltář v pohřební kapli pod věží.

Po opuštění dómu bude následovat druhá ukázka moravské lidové kultury v podání Hanáckého souboru písní a tanců Klas z Kralic na Hané. Poté se vydá slavnostní průvod městem a účastníky zavede na Horní náměstí, kde si zájemci mohou občerstvit u stánků nejrůznějších vinařství nejen z Moravy, ale také ze zahraničí.

Slavnost Moravský den je totiž propojena, zde na Horním náměstí, s programem 5. ročníku Olomouckých vinných slavností. Program Moravského dne skončí ve 12.30 hodin. Po přestávce pak bude následovat komentovaná vycházka po pamětihodnostech barokní perly Moravy, města Olomouce. Sraz zájemců je ve 14 hodin u sloupu Nejsvětější Trojice. 

Odemykání mechových jezírek na Rejvízu. Ilustrační foto
Strážce Gill otevře mechová jezírka na Rejvízu

Sečeni lóke

O nadcházející květnové sobotě, za vycházejícího sluníčka se bude ve Velké Bystřici séct louka. Tradiční akci pořádá místní folklorní soubor Haná.

„Posečeme trávu, zazpíváme a dáme si zaslouženou snídani. Sejdeme se na louce u vlakové zastávky," avizují organizátoři a doplňují, že akce, která je součástí cyklu Hanácký rok v Bystřici, startuje v 7 hodin ráno. (paš)

Arcivévoda na Bouzově

Odpolední čaj s Arcivévodou Evženem nabídne v sobotu 27. května hrad Bouzov. Arcivévoda Evžen se svojí rodinou přijde na hrad, aby tam oslavil narozeniny.

„Přijeďte se zúčastnit historického pikniku a vypít si jen tak v klidu šálek čaje na dece nebo se přidat ke komentované prohlídce nové hradní trasy v parku," píší organizátoři v pozvánce. Akce se koná od 13 do 17 hodin. 

Deset nových autobusů dorazilo na Horní náměstí v Olomouci, požehnal jim arcibiskup Graubner
Olomouc má 10 nových autobusů, požehnal jim arcibiskup

Kácení máje

Norberčany
Dětský den, kácení máje a pohádková cesta se chystá na sobotu 27. května ve Staré Libavé, místní části Norberčan na Olomoucku. Akce startuje pod májkou v 15 hodin. Na příchozí čeká cesta plná pohádkových postaviček, zábavné úkoly a různé atrakce pro děti. Chybět nebude ani opékání špekáčků. Akce je zdarma. (paš)

Velká Bystřice
Káceni mája se chystá v sobotu 27. května ve Velké Bystřici v Olomoucku, akce startuje v 16 hodin. „Za odměnu, že chlapi svou májku uhlídali, můžou si ji sami skácet. A večer to společně na májové veselici oslavíme dobrým jídlem, pitím a tancem,“ uvedli v pozvánce organizátoři. 

Hněvotín
Kácení máje se chystá v sobotu 27. května v areálu hasičské zbrojnice v Hněvotíně na Olomoucku. Začátek akce organizátoři stanovili na 15 hodin v areálu zbrojnice, v průběhu bude k vidění požární útok mladých hasičů, chybět nebudou ani soutěže pro děti o ceny a malování na obličej, bohaté občerstvení nebo živá hudba. Vstupné je 40 korun. 

Náměšť na Hané
Skupina Nepijou zahraje na sobotním Kácení máje v Náměšti na Hané na Olomoucku. Akce se koná od 17 hodin u tamní hasičské zbrojnice. Chybět nebude ani občerstvení v podobě pečených kolen, steaků, uzených cigár a špízů. 

Andrej Babiš. Ilustrační foto
V kině odmítli film o Babišovi. Totalita, reagují lidé

Meziobecní olympiáda

Třetí ročník Meziobecní olympiády za účasti obcí Dolany, Tovéř, Samotišky a Bělkovice-Lašťany se bude konat v sobotu 27. května 2017 na atletickém stadionu v Dolanech.

Klání startuje od 8.30, soupeřit budou jednotlivci a družstva z obcí a to v těchto disciplínách: sprinty, skoky do dálky, vrhy do dálky, smíšené štafety, přespolní běh na 2 kilometry a skok do výšky. Mezi doprovodné soutěže patří plážový volejbal a nohejbal. Zapálení olympijského ohně je v 9.30, ukončení pak v 17 hodin. Vstupné je zdarma. 

Velké zpívání na náměstí

Na uničovském Masarykově náměstí za doprovodu dechového orchestru Haná společně zazpívá několik stovek dětí, členů patnácti souborů. Vystoupení plánované na sobotu 27. května od 15.30 je součástí celostátní přehlídky školních pěveckých sborů, která je v Uničově pořádána popáté. Koncert se uskuteční jen za příznivého počasí. 

Výstava domácích mazlíčků

Domácími mazlíčky se mohou pochlubit děti v Litovli. Akce se koná v sobotu 27. května v budově Domu dětí a mládeže na Komenského ulici v Litovli. Přejímka zvířat je od 8 hodin, vstup pro veřejnost pak od 9 hodin.

Vystavovat lze různá drobná zvířátka, kromě psů a koček a vždy ve vlastní kleci nebo teráriu. Účastnický poplatek je 20 korun, vstupné pro veřejnost také 20 korun. 

Plavecký stadion v Olomouci
Olomoucký krytý bazén bude mít nový vstup, šatny i tobogán

Dětský den na střelnici

Členové sportovního střeleckého klubu v Uničově na Olomoucku chystají na neděli 28. května od 13 do 16 hodin dětský den. Na střelnici na Šibeníku budou pro děti starší pěti let připraveny vzduchovky, školáci, kterým je deset a více let, si mohou vyzkoušet i střelbu z malorážky. Vstup i střelba jsou bezplatné. 

Větrání ve skalách 

Další z pěších výletů Větrání, které připravuje Fakulta tělesné kultury UP pod hlavičkou webu Radost z pohybu, zamíří v sobotu 27. května do největšího skalního města na Moravě - Pulčínských skal nedaleko Horní Lidče.

Naplánována je 14kilometrová náročnější trasa z Lidečka přes chráněné území skalního města a blízkou osadu Pulčín právě do Horní Lidče, rozhodně to bude chtít pevnou obuv a ráno dostatečnou snídani.

Sraz účastníků je v 7.30 před hlavním nádražím v Olomouci, předpokládaný návrat kolem 18. hodiny. Více informací je na www.radostzpohybu.cz/vetrani