Olomouc bude žít půlmaratonem

Olomoucký půlmaraton 2012 - fanoušci u tratiCentrum Olomouce i jeho okolí v sobotu ovládne Olomoucký půlmaraton. Do ulice se odpoledne a večer vydá přes sedm tisíc běžců.

Rodinný tříkilometrový běh odstartuje na Horním náměstí v 17 hodin, hlavní 21kilometrový závod s hvězdami světového maratonu pak v 19 hodin.

Součástí doprovodného programu je mimo jiné i veletrh sportovních potřeb a aktivit v pavilonu A a tradičně také živá hudba podél trati.

Přiďte fandit a užít si skvělou olomouckou atmosféru. 

VÍCE: VIDEOPRŮLET trasou, uzavírky a MHD

Neředínské slavnosti s cimbálovkou i pohádkou

Oslavy v NeředíněJe to už 780 let, kdy se objevila první písemná zmínka o dnešní olomoucké čtvrti Neředín. Také k této příležitosti se v sobotu se bude konat na bývalé návsi, tedy části Neředínské ulice, další ročník Neředínských slavností.

Program doplněný stánky s lidovými řemesly se uskuteční mezi kapličkou a rybníčkem od 14 do 22 hodin.

Nebude chybět například divadelní představení pro děti O pračlovíčkovi v podání souboru Tramtarie, k tanci a poslechu zahrají fagotové kvinteto, cimbálovka Kubíci z Horňácka či Nepředstavitelná kapela.

Svůj um předvede folklorní soubor Krajina. Nachystané bude také bohaté občerstvení.

Věda jako velká zábava na pevnůstce

Ilustrační fotoNejvětší vědecko-populární akci na Moravě hostí v pátek a v sobotu Korunní pevnůstka a areál na Envelopě v Olomouci.

Na příchozí čeká na stodvacet stánk, stovka interaktivních expozic, spousta pokusů, aktivit a zábavného bádání.

Do Veletrhu vědy a výzkumu se zapojilo osm fakult Univerzity Palackého.

Veřejnosti se otevře v pátek a v sobotu vždy od 9 hodin.

 VÍCE: Věda jako zábava. V Olomouci vypukla největší akce na Moravě

Reggae v olomouckém parku

Největší hvězdou letošní Kramle byla reggae skupina Švihadlo.Festival v houpavém rytmu rozezní v sobotu prostor u jezírka ve Smetanových sadech v Olomouci.

Na dni plném hudby a zábavy pro dospělé i děti zahraje mimo jiných i kapela Švihadlo či legendární Babalet.

Vstup je zdarma.

Více info: Dreadlandia

Pivovárek v Horce zve na grilovanou šunku

Na pohodové sobotní odpoledne s grilovanou šunkou zve rodinný pivovar v Horce nad Moravou.

Na dvoře Pivovárku Melichárek na vás kromě libového masa čeká samozřejmě i místní chlazený ležák Mechoš. 

Léčebenské slavnosti ve Šternberku

Léčebenské slavnosti ve šternberské psychiatrické léčebněNa tradiční Léčebenské slavnosti láká v pátek 20. a v sobotu 21. června šternberská Psychiatrická léčebna, letos se festival koná už popatnácté.

„Ve 13 hodin se uskuteční vernisáž výstavy Arte malba. Příchozí uvidí malby pacientů dětského oddělení a oddělení závislostí, se kterými pracuje kurátorka výstavy Ivana Kubová.

Odpolední program nese název Pacienti sami sobě, ve 14 hodin je slavnostní zahájení a v 17 hodin bude hrát cimbálová muzika," popsala ve zkratce páteční program mluvčí šternberské radnice Irena Černocká.

V sobotu na návštěvníky čeká vystoupení Hudební skupiny z Dětského domova v Olomouci, ukázky capoeiry a tai-chi, Circus LeVitare, Swing Visitors, ale i Jan Spálený & ASPM.

Na slavnostech nebudou chybět ukázky psí poslušnosti, tanec se psy či stanoviště canisterapie a hipoterapie.

„Může se stát, že v areálu léčebny návštěvníci potkají dokonce i lamu či velkého papouška. Součástí doprovodného programu bude tradiční jarmark, tvůrčí dílničky, skákací hrad a různé sportovní aktivity," podotkla Irena Černocká.

Náměšťské cyklovéjezd a véšlap

 Pro sportovní nadšence a milovníky pohybu je určená sobotní akce nazvaná XI. Náměšťské cyklovéjezd a véšlap.

Prezence startuje od 7 hodin u kapličky na hradě v Náměšti na Hané a startovné je šedesát korun.

Na cyklisty čeká výběr z několika tras 10, 20, 35 a 60 kilometrů. Pěší si mohou vybrat z 5, 10, 15 a 20 kilometrů dlouhé procházky.

Chybět nebude ani bohaté občerstven, všem příchozím bude hrát skupina Modrá Rosa.

Organizátoři upozorňují, že v případě špatného počasí se akce o týden přeloží, na 28. června.

Adrenalinový Bike and Water

Bike and Water - skoky do vody v lomu u LipinyLetci na freestylových kolech a koloběžkách se v sobotu předvedou široké veřejnosti nad hladinou zatopeného lomu pod Lipinou u Šternberka.

Na závody pak večer naváže hudební afterparty, která se chystá na louce u příjezdu z Olomouce do Šternberka.

„Závod začne jednu hodinu po poledni, ukončení se předpokládá okolo půl páté odpoledne. Přihlásit se mohou jezdci na kolech všech druhů a koloběžkách. Závody budou doplněny o doprovodné aktivity pro příchozí diváky," uvedl za organizátory Jan Gottwald.

Bike trial exhibici předvede profesionální jezdec Michal Prucek a novinkou budou pro příchozí diváky závody na Paddleboardech a Trek test centrum s doprovodnými závody pro děti i dospělé.

Pro nejmenší bude připraven závod na srážedlech a kolech pro nejmenší.

Více informací o adrenalinové akce zájemci najdou na www.facebook.com/BikEandwater.

Slavnosti s Posluchovským gulášem

U příležitosti 40. výročí sloučení Hluboček s Posluchovem se v neděli 22. června konají na návsi na Posluchově slavnosti.

Program organizátoři naplánovali od 10 do 16 hodin, připravené jsou soutěže pro děti, jízda na koních, ukázka útoku hasičů s následnou prohlídkou hasičské techniky nebo ukázka výcviku policejního psa.

Organizátoři, kterými jsou obec Hlubočky a občané Posluchova, připravili také speciální soutěž pro dospělé – O nejlepší sladké pokušení na Posluchově.

Během dne si příchozí mohou opéct buřty, k mání budou i makrely a ochutnat bude možné i speciální posluchovský guláš. K tanci a poslechu bude hrát hudební skupina Dětského domova Olomouc.

Hody ve Věrovanech

Střelba z kanónu a Dechová kapela Věrovanka nebude chybět ani při letošních hodech ve Věrovanech. Uskuteční se o tomto víkendu.

V sobotu je na programu ve 14 hodin hudební produkce jmenované dechovky. Ve stejný čas se otevře také Kafé bar U mostu, kde si budou moct lidé zazpívat při karaoke.

Nebudou zde chybět ani pouťové atrakce. Od 20 hodin vystoupí na hodové zábavě kapela Premiér.

V neděli se zájemci od 9 do 14 hodin mohou přijít podívat do prostor zdejší základní školy. Bude zde k vidění například kronika sboru dobrovolných hasičů a kopie kronik obce, Svazarmu a Sokola.

V 10 hodin vyrazí průvod od zvonice na návsi do kaple svatého Františka Xaverského. V 10.30 zde začne mše svatá, po jejím skončení se průvod vrátí ke škole, kde vystoupí věrovanské mažoretky.

Odpoledne pro děti v Jívové

Velké odpoledne zasvěcené těm nejmenším pořádají v sobotu v Jívové.

Od 14. hodiny vystoupí na tamní střelnici skupina historického šermu Adorea, jsou přichystány soutěže pro děti, kdy nejlepší se mohou těšit na medaili.

Děti si mohou zařádit na skákací atrakci a večer na diskotéce. Pořadatelé připravili bohaté občerstvení. Vstup je dobrovolný.

Revival pod širým nebem zdarma

Stříbrné plátno kina pod širým nebem se v pátek 20. června rozzáří v Pasece.

Na hřišti u místního Kulturního domu se bude od 21.30 promítat film Revival s Bolkem Polívkou, Miroslavem Krobotem, Karlem Heřmánkem a Mariánem Geišbergem v hlavní roli. Vstupné je zdarma.