Flora plná vláčků, lodí a letadel

Na kouzelný svět plný her a fantazie, projížďku historickým parním vlakem či na vojenskou techniku úctyhodných rozměrů se mohou těšit návštěvníci, kteří zamíří na letošní ročník výstavy For Model 2018.

Už 16. ročník prodejní výstavy se uskuteční ve dnech 2. až 4. března v pavilonu A a E Výstaviště Flora Olomouc.

For Model nabízí, jak expozici modelů a cenných sběratelských kousků, tak i interaktivní výstavu, kde si malý i velcí mohou vše vyzkoušet na vlastní kůži.

Letecké trenažery, automobily na dálková ovládání, pojízdná šlapadla, vláčky, drony a mnoho dalších pohyblivých atrakcí je připraveno pro zájemce na jednom z největších veletrhů výstaviště Flora Olomouc.

OCHUTNÁVKA Z VÝSTAVY

Mráz prožívá každý po svém. -9°C v ulicích Ostravy
O víkendu se oteplí, noci ale budou dál mrazivé

Pavilon A se z jedné části promění ve vodní plochu s kotvištěm pro bitevní lodě a ponorky, z části druhé se změní na autokrosovou dráhu plnou automobilů a vzdušné prostory ovládnou letadla a vrtulníky.

Nebudou chybět ani ukázky železniční a bojové techniky. Pro letošní ročník propůjčí pan Luděk Fiala z Bohuňovic výstavě zcela unikátní a jediný exemplář tanku Praga AH IV R z r. 1938, jejž spolu se švagrem Lubomírem Smolinským sedm let sestavovali.

Na venkovní ploše před vstupem do pavilonu A budou dále k vidění polní dělo Krupp 77 z roku 1896, ruský protitankový kanon PTK 45 vz z roku 1937 či vojenské auto Austin 2 z roku 1915.

„Novinkou letošní výstavy je playzone, kde se každý může stát pilotem nejrychlejších aut, zahrát si turnaj formou počítačové hry či se přenést do virtuální reality,“ uvedla koordinátorka akce Dagmar Maixnerová.

For Model dále nabízí i prodejní expozice hraček, stavebnic a deskových her. „Návštěvníci mohou vidět i skvosty sběratelských kousků, jako například gramofony, magnetofony, historické kočárky a panenky z let 1880 až 1920. Zajímavostí bude výstava 100 let československých peněz či lego výstavka. Pavilon E pak bude patřit výstavě vláčků,“ uvedla mluvčí Výstaviště Flora Michaela Nováková.

V sobotu 3. března pak bude poprvé v rámci výstavy For Model vypraven nostalgický vlak, který potáhne nejstarší provozuschopná parní lokomotiva v České republice Kocúr z roku 1898.

„Lokomotiva patří do depozitáře muzea ČD v Olomouci. Vlak bude odjíždět z hlavního nádraží v Olomouci v 9.30, 11.30 a 13.30 a pojede přes stanice Olomouc-Nová Ulice, Olomouc město, Řepčín a zpět. Z Řepčína bude vlak odjíždět zpět na hl. nádraží v 10.10, 12.10, a 14.10,“ pokračovala mluvčí. Doplnila, že současně bude zpřístupněno i muzeum ČD u olomouckého hl. nádraží a to od 9 do 16 hodin. Vstupné do muzea je pro dospělé 50 korun a pro děti 25 korun.

Výstava For Model 2018 bude otevřena od pátku do neděle, v pátek a sobotu od 9 do 18 hodin, v neděli do 17 hodin.

Vstupné je 80 korun, senioři a děti od 6 do 15 let zaplatí 40 korun, děti do 6 let a držitelé průkazů ZTP a ZTP/P mají vstup zdarma. (paš)

Kluziště o rozloze 30 krát 22 metrů se připravovalo Na Sambě u Oranžerie ve Smetanových sadech
Bruslení na Floře nebude, led nevydržel

Mineral Expo

Tradiční prodejní výstava minerálů a šperků Mineral Expo bude o víkendu hostit Střední škola polytechnická v Olomouci. Pořadatelé zvou všechny malé i velké příznivce přírodních kamenů, fosílií, šperků a dekorací z nich na prodejní výstavu minerálů.

Chybět nebude ani doprovodný program, který dětem nabídne různé soutěže, poznávání kamenů, navlékání korálků, oblíbené mandaly z písku nebo třeba malování na obličej. Akce se koná v sobotu 3. března od 9 do 17 hodin a v neděli 4. března od 9 do 16 hodin. Dospělí zaplatí 60 dospělí, děti 20. (paš) 

Poslední rozloučení s legendárním železářstvím Norma v centru Olomouce
Sbohem, Normo. Zákazníci vystrojili pohřeb olomouckému železářství

Hrad Šternberk se otevírá 

O prvním březnovém víkendu se opět otevřou brány hradu Šternberk, odstartuje návštěvnická sezóna 2018. Na první prohlídky tohoto roku se mohou návštěvníci těšit v sobotu 3. března.

Hrad představí v letošní sezóně novinku, téměř pět metrů širokou tapiserii patřící do ojedinělého souboru takzvaných verdur.

„Vedle figurálních tapisérií různorodých námětů se již od středověku setkáváme s velmi specifickým výtvarným typem obecně známým jako verdury. Jak již napovídá sám název, spojovaný s francouzským termínem vert či italským verde, což v obou případech znamená zelený, jde o tapiserie, jejichž hlavní námět tvoří zeleň nebo přesněji rostliny. Nejrůznější formy vegetace daly verdurám specifickou podobu, jejíž formy se v průběhu času proměňovaly,“ prozradil Jan Gottwald ze Správy hradu Šternberk.

Doplnil, že šternberská tapiserie se řadí k vlámskému typu nástěnného koberce. Byla utkána kolem roku 1680 ve významné manufaktuře Oudenaarde. Ta patřila k jedné z nejproduktivnějších dílen ve Flandrech. Autorsky se na ní podílela slavná tkalcovská rodina Van Verrenů. Kromě této soboty bude možné hrad navštívit i v soboty 10., 17. a 24. března. Vstupné je od 80 korun. 

Pronájmy bytů v Olomouci vyletěly prudce vzhůru
Pronájem bytu v Olomouci? Po Praze a Brně nejdražší a pořád letí nahoru

Obecní maškarní bál

Sokolovna v Grygově bude v sobotu 3. března hostit Obecní maškarní bál. Akce startuje ve 20 hodin. Hraje skupina Spectrum II Bohaté občerstvení a tombola zajištěna. Vstupné je 50 korun, masky zaplatí 25 korun. (paš)

Zimní hrad Bouzov

Zimní prohlídkovou trasu nabízí hrad Bouzov. Trasa je přístupná v březnu a listopadu každý všední den v 11 a 13 hodin. O víkendu je v provozu od 10 do 14 hodin.

 Součástí prohlídky je stará kancelář, schodištní hala, Alžbětino křídlo, podsebití, chodba se služebními pokoji, služební jídelna, kuchyně, II. nádvoří, kaple a zbrojnice. (paš)

Únor 2018. Rekonstrukce v minulém století populárního hotelu Zlechov finišuje
Legendární hotel Zlechov u plumlovské přehrady chystá otevření

Pohádka o princezně Esemesce

O princezně Esemesce, tak se jmenuje pohádka, kterou secvičil Soubor Šternberských ochotnických komediantů. Představení se bude odehrávat v kinosále MKZ Uničov v neděli 4. března od 15 hodin. Vstupné je 80 korun, na místě o 20 korun dražší. (paš)