Olomoucký masopust s bálem

Olomoucký masopust nabídne pro žáky základních škol už v pátek 9. února zábavné dopoledne, na kterém si užijí spoustu zábavy a dozví se zajímavosti z historie masopustu.

Součástí oslav je také Ples, který se odehraje ve velkolepém stylu na Výstavišti Flora Olomouc.

Vrcholem Olomouckého masopustu pak bude sobotní zabijačka na Horním náměstí a průvod v maskách. Ten startuje v 9 hodin dopoledne, chybět nebude ani folklorní vystoupení.

Všechny další informace jsou uvedené na www.olomouckymasopust.cz 

Patricie Solaříková
Seriálová dvojčata Tereza a Matěj z Ulice zažijí životní premiéru v Olomouci!

Hrdinové opět v Šantovce

Hrdinové regionu se už podruhé sejdou v Galerii Šantovka. Akce se koná v sobotu 10. února, od 14 hodin.

Tentokrát bude prezentace zaměřená převážně na specialisty v řadách záchranných složek, jako jsou pyrotechnici, střelmistři, drážní hasiči, lezci, psovodi, dopravní policisté atd. Více informací je uvedeno na www.hrdinoveregionu.cz 

Obchodní centrum Šantovka v Olomouci
Nový obchoďák Šantovka 2 výrazně neovlivní životní prostředí, vyhodnotil kraj

Ples vousatých

Tradiční, už 47. Ples vousatých se koná v sobotu 10. února ve 20 hodin v Bouzově, v tamním Společenském sále. K tanci a poslechu hraje skupina Halogen z Olomouce.

Pořadatelé, kterými jsou dobrovolní hasiči z Podolí, bouzovské místní části avizují, že svoz z okolních obcí je zajištěný. Chybět nebude ani bohatá tombola. 

Ilustrační foto
Kam na ples? Velký přehled bálů na Olomoucku

Masopust ve Šternberku

Velké masopustní veselí propukne v sobotu 10. února na šternberském Hlavním náměstí. Základní škola Dr. Hrubého zve děti v maskách do společného průvodu, sraz bude před školou deset minut před devátou hodinou u bočního vchodu do školní družiny.

Přibližně v devět hodin se průvod vydá směrem na náměstí Svobody, ulicí Bezručovou, ČSA až na Hlavní náměstí, kde vypukne hlavní program. Děti v maskách se mohou přidávat po celou dobu trasy průvodu. Vítány jsou karnevalové či typické masopustní masky a hudební nástroje jako harmoniky, bubínky, kytary.

Program na náměstí potrvá až do 14 hodin odpoledne, kromě masek se bude na náměstí k poslechu i tanci hrát harmonikář, o zábavu se postarají šašek, žongléři a kejklíři.

 Pro děti budou připraveny maňáskové pohádky O zlé koze Róze, O veliké řepě a O Smolíčkovi.

 Po celou dobu masopustního veselí mohou příchozí ochutnávat zabíjačkové speciality i s výkladem od zkušeného řezníka a k dispozici bude řada dalších laskomin, teplých a studených nápojů. Každé dítě, které přijde v masce, dostane malou odměnu.

Ilustrační foto
Jak bude o víkendu? Slunce i pořádný mráz

Vyběhněte si na Posluchov

 31. Běh na Posluchov se koná v sobotu 10. února, registrace je u Základní školy na Svatém Kopečku u Olomouce od 9 do 10.30, start závodu je pak v 11 hodin. Běží se po asfaltové lesní cestě ze Svatého Kopečka na Posluchov.

Muži se vydají na trasu 10 kilometrů dlouhou, ženy a juniorské kategorie pak zdolají pětikilometrovou cestu. Trať bude vyznačena, startovné je 80 korun.

Senické masopust

Senické masopust se chystá v sobotu 10. února koná v Senici na Hané na Olomoucku. Sraz masek za KD je v 10.30, v 11 hodin se koná předání ostatkového práva a průvod obcí, zakončení je v 15.30.

Zájemci o zabíjačkovou polévku by si měli s sebou vzít konvičku a 30 korun. Pro každou masku je nachystané malé překvapení. Po celou dobu bude vyhrávat hanácká mozeka Litovel a ve 20 hodin startuje Maškarní bál s pochováním basy. 

Ilustrační foto
Dálnice z Olomouce do Čech dostala důležité razítko. Kdy začnou stavět?

Provětrejte se turistikou

Zimní putování provede příznivce pěší turistiky po důlních stezkách na Hřebečovském hřbetu mezi Moravskou Třebovou a Svitavami. Zajímavostí je tu celá řada: přesunutý kostelík na tunelem, vyhlídka na Moravskou Třebovou, opuštěné důlní štoly, rezavý potok, také rozhledna.

Sraz účastníků je v sobotu 10. února v 8.15 před hlavním nádražím v Olomouci, návrat před 19. hodinou. Akci pořádá Fakulta tělesné kultury UP. Více informací je uvedeno na www.radostzpohybu.cz/vetrani

Masopust s Hanáckó mozekó

Tradiční masopust se o víkendu koná v Cholině na Olomoucku. Začátek je ve 13 hodin na nádraží, následovat bude tradiční masopustní průvod s občerstvením na kostýmovaných stanovištích. Zakončení pak bude na Záloženské Dvoraně, kde s emohou příchozí těšit na zabíjačkové dobroty. K tanci i poslechu bude hrát Hanácká mozeka Litovel.

Sbírkové skleníky na olomouckém výstavišti Flora
Skleníky na Floře se opět otevřely veřejnosti. Podívejte se dovnitř

Masky v Majetíně i Šumvaldu

Folklorní soubor Majetínek zve srdečně všechny občany na tradiční Vodění medvěda. Sraz masek bude v sobotu 10. února v 9 hodin před majetínskou školou. V 9.15 pak průvod vychází po celé vesnici. 

V sobotu 10. února se koná tradiční masopustní průvod obcí i v Šumvaldu.

Průvod masek s návštěvami ve staveních začne na dolním konci v 9 hodin, poté zamíří na chaloupky a následně na horní konec.

V 17.30 se pak na sále Blahákova hostince uskuteční tradiční porážka kobyly a pochovávání basy. K poslechu a tanci hraje DJ Jára, občerstvení bude zajištěné. 

Vietnamský Nový rok ve Slavoníně

V restaurace Na Hřišti v olomoucké městské části Slavonín se v sobotu 10. února uskuteční Vietnamský Nový rok.

Akce potrvá do 18.30 do 23 hodin a na programu je ukázka tance se lví hlavou, hudební vystoupení v tradičních krojích, ochutnávka vietnamských pokrmů. Zvána je i široká veřejnost.

Zabíjačka v Hněvotíně. Ilustrační foto
V Hněvotíně teklo pivo potokem a na stromě rostly jitrnice