Norimberské dobroty i Robert Křesťan u Trojice

Norimberské gastronomii bude patřit nadcházející víkend na olomouckých Vánočních trzích.

Robert Křesťan a Druhá trávaV sobotu 19. prosince si příchozí od 14 hodin mohou poslechnout vystoupení dětských souborů, v 16 hodin se publiku představí pěvecký sbor Add Gospel z Přerova a v 18 hodin bude pódium patřit hudební skupině Piknik, která posluchačům připomene Michala Tučného.

Poslední adventní neděle pak nabídne v 16 hodin hudební skupinu Pozdní sběr a v 18 hodin Roberta Křesťana a kapelu Druhá Tráva.

Zlatá neděle na Poděbradech

Sportovně i výtvarně bude laděná zlatá neděle 20. prosince na olomouckých Poděbradech.

Vnitřní zázemí s výtvarnou dílničkou tam bude otevřeno od 10 hodin, o pul hodiny později se zájemci mohou vydat na některou z tratí Vánočního běhu.

Na výběr je pět set metrů, tři kilometry nebo šest kilometrů dlouhá trať okolo Poděbrad.

Prezence je od 10 do 10.25, startovné pak přijde na padesát korun a zahrnuje teplý čaj v cíli i tombolu.

Více informací k akci zájemci najdou na facebooku olomoucké Poděbrady nebo mailu aneta.buknova@be-life.cz

Večerní zoo a strom pro zvířata

Malé předvánoční setkání se zvířátky chystají na sobotou 19. prosince v olomoucké zoo na Svatém Kopečku. Kromě toho tam zároveň startují i večerní vánoční prohlídky.

Večerní prohlídky v olomoucké zoo„V 10 hodin společně nazdobíme strom pro zvířátka, netradiční ozdůbky budou přichystané, ale těšíme se i na vaše vlastní výrobky. Čeká nás také malá společná vycházka po Zoo s výkladem," uvedla garantka akce z olomouckého Domu dětí a mládeže Eva Havlická a doplnila, že akce nazvaná Strom pro zvířata se koná v sobotu 19. prosince od 10 do 12 hodin.

Po oba víkendové dny se od 11 do 14 hodin mohou děti zapojit do práce ve vánočních dílnách. Malí šikulové je najdou v Restauraci Pod Věží.

Nejen oblíbené ovečky z rouna, ale i ozdoby ze šišek a peříček jim pak doma připomenou, že radost a štěstí se často skrývá v maličkostech.

Sobotní podvečer v zoo pak bude už tradičně patřit večerním vánočním prohlídkám s průvodcem. Kdo se nebojí tmy a chce si užít zoo trochu jinak, má skvělou příležitost.

Průvodce bude z dětského hřiště v areálu zoologické zahrady vycházet od 19. do 23. prosince vždy v 16 a 18 hodin. Ve dnech 25. prosince až 3. ledna pak vždy v 16, 17 a 18 hodin. Organizátoři ještě upozorňují, že večerní prohlídky se nekonají 24. a 31. prosince.

Pestrý víkend ve Šternberku

Pestrý program si chystají na poslední adventní víkend ve Šternberku na Olomoucku. V sobotu 19. prosince od 15 hodin se v Expozici času uskuteční Vánoční oddech pro děti i dospělé.

Připravené budou vánoční dílničky a promítání nejoblíbenějšího vánočního filmu, který si diváci mohou vybrat, když budou hlasovat prostřednictvím facebookových stránek Expozice času.

V sobotu bude mít otevřeno i tamní hrad, který od 10 do 15 hodin nabídne prohlídky vánočně vyzdobené památky. Příchozí se mimo informací z historie hradu dozví i mnoho zajímavého o vánočních tradicích a zvycích v dobách minulých na panských sídlech.

„V Kulturním domě bude v neděli 20. prosince od 15 hodin připravený muzikál Sněhurka. Herci z divadla v Českém Těšíně představí muzikálovou pohádku, kterou vidělo několik generací a setkává se se stále velkým ohlasem nejen na domácí scéně," uvedla mluvčí šternberské radnice Irena Černocká.

Doplnila, že předprodej je v místním Informačním centru, vstupné je 120 korun.

Poslední adventní neděle 20. prosince pak přinese od 15 hodin i vánoční jarmark, sportovní soutěž s Domem dětí a mládeže „Běh o vánočního kapra," vystoupení šternberské Základní umělecké školy, Elišky Holzmannové a kapely „A další."

Jarmark v Uničově s Ládou Hruškou

Zabijačkové dobroty, ukázky lidových řemesel, lití olova i z televize známý Láďa Hruška budou v sobotu na Masarykově náměstí v Uničově.

Láďa Hruška v LitoměřicíchTradiční vánoční jarmark tam odstartuje v 8 hodin ráno a k vidění bude práce mistra řezníka, zabíjačkové dobroty budou i na prodej.

Od 9 do 11 hodin nebude chybět oblíbená soutěž O nejvypečenější a nejchutnější vánočku, kdy se sladkého klání letos zúčastní i televizní gurmánský experimentátor Láďa Hruška.

V Městské galerii pak bude do 16 hodin otevřená výstava Vůně jehličí a perníku a chybět tam nebude ani vánoční kavárna.

Městská knihovna zase od 14 do 17 hodin nabídne výtvarnou dílnu a právě děti budou mít také možnost od 10 do 12 hodin napsat a poslat dopis přímo Ježíškovi.

Uničovský vánoční jarmark potrvá od 8 do 15 hodin, přesný program zájemci najdou na www.unicov.cz

Zpívání u vánočního stromu ve Velké Bystřici

Vánoční svátky ve Velké Bystřici na Olomoucku začínají sousedským setkáním u stromečku i pouštěním skořápkových lodiček na Zámeckém náměstí.

Zpívat se bude v neděli 20. prosince od 16 do 17 hodin.

Příchozí bude kromě koled hřát ohnivá vatra a punč, grog nebo horký čaj.

Pouštění lodiček po mlýnském náhonu ve Velké BystřiciBystřičtí skauti budou rozdávat Betlémské světlo, které si lidé mohou odnést buď ve vlastních svíčkách nebo za symbolickou cenu v unikátních ručně malovaných lucerničkách.

Všem bude ve vánočním tónu hrát MS Band a členové souborů Haná, Krušpánek, Čekanka a Kanafaska.

A chybět nebude ani tradiční zvyk, pouštění skořápkových lodiček.

Originální konstrukce plavidel bude možné před jejich vyplutím po mlýnském náhonu shlédnout na výstavce kolem vstupu do náhonu.

Pořadatelé na letošní třetí ročník připravují i překvapení.

Do tunelu, kterým budou lodičky proplouvat totiž nainstalují kameru a přímý záznam z plavby bude promítán na plátno na Zámeckém náměstí.

Lodičky z přírodních materiálů se společně vypustí do náhonu, na čtyři minuty zmizí v tunelu a pak budou ještě dvacet minut proplouvat parkem.

Senici na Hané provoní vánoční jarmark

Voňavý punč, vánoční ozdoby ale i výstavu na faře nabídne v neděli 20. prosince vánoční jarmark v Senici na Hané.

Akce se koná od 15 do 19 hodin bude na náměstí v Senici, příchozí si mohou koupit punč, zvěřinový guláš, speciality z udírny, ryby, vánoční ozdoby, drobné šperky nebo navštívit výtvarnou dílničku v knihovně či výstavu na faře. Od 16 hodin se pak mohou těšit na vystoupí děti s programem v kostele a následně i Trubače z Doubravy.

Vánoční skladby v Litovli

Vokální tvorba, duchovní a vánoční skladby s využitím akustiky zazní v neděli 20. prosince v kostele sv. Marka v Litovli na Olomoucku. Vánoční koncert tam začíná v 17 hodin.