Aquatera na Floře

Olomoucké výstaviště Flora bude v sobotu 22. září hostit podzimní etapu chovatelské výstavy Aquatera. Od osmi do 12 hodin sem můžete zavítat, nakoupit potřebné vybavení, rybičky, rostliny, krmiva či terarijní zvířata. Samozřejmostí je možnost poradit se přímo s chovateli, či sehnat živé krmivo pro vaše domácí mazlíky.

Michal David na hradě

Michal David se svým turné pod širým nebem zavítá na šternberský hrad, kde své hity zazpívá už v pátek od 19 hodin. Na koncertech s ním zahraje kapela Kvatro a jako speciální host se představí zpěvačka Markéta Konvičková.

Pamětní deska na Horním náměstí v Olomouci připomíná pobyt polského krále Jana Sobieskeho v roce 1683, kdy jeho vojsko zásadně pomohlo odrazit útok Turků na Vídeň
Zachránce Evropy před Turky má v Olomouci pamětní desku. Tam, kde spal

Opravená oranžerie otevírá

Opravenou budovu oranžerie ve Smetanových sadech po devadesáti jedna letech zpřístupní veřejnosti. Slavnostní otevření zrekonstruované národní památky proběhne v pátek ve 13 hodin na půdě olomouckého výstaviště (vstup od Rudolfovy aleje).

Oranžerie vznikla roku 1866 dle versaillské předlohy a přesně o dvacet let později ji za 400 zlatých převezli ze zámeckého parku ve Velké Bystřici do Olomouce. Chlouba Smetanových sadů přežila Habsburskou monarchii, vznik Československa, okupaci nacistickým Německem i éru Sovětského svazu.

Měla však namále. V roce 1927 se exotické rostliny přestěhovaly z jejích útrob do moderních skleníků a opuštěná oranžerie začala chátrat. Kvůli špatnému technickému stavu hrozila budově demolice. Namísto toho se před třemi lety dočkala rekonstrukce. 

Opravovaná oranžérie ve Smetanových sadech v Olomouci
Opravená oranžerie v Olomouci už láká dovnitř

Den malých archeologů

Dům přírody Litovelského Pomoraví v Horce nad Moravou zve všechny malé i velké milovníky archeologie na den věnovaný právě této krásné vědě a koníčku.

V sobotu od 10 hodin tady odstartuje bohatý program, který návštěvníkům dovolí si na vlastní kůži osahat mnohé pravěké techniky či archeologickou práci. Během dopoledne se rozhoří šachtová pec na výrobu železa, zahálet nebude ani bronzařská výheň nebo pravěký stav. Vstup na akci je zdarma.

Bystřické selské trhy

Do Velké Bystřice se vydejte v neděli od osmi hodin ráno, konají se tu totiž Bystřické selské trhy, které nabídnou spoustu čerstvých lokálních dobrot. Nakoupit tu můžete zeleninu, ovoce, masné i mléčné výrobky, květiny pro potěchu oka, produkty zdravé výživy, ale konečně také burčák.

Ve Chválkovicích besedovali zastupitelé s občany na téma zachování cesty a aleje na Svatý Kopeček
Zachrání cestu na Sv. Kopeček dálniční most? Lidé debatovali s radními

Jedinečný knižní veletrh 

Od pátku až do neděle se v olomouckém Konviktu můžete těšit na knižní veletrh LITR, který do města přinese autorské a umělecké publikace vydávané malými nezávislými nakladateli nebo vlastním nákladem, s cílem podpořit právě malá nakladatelství, autory a výtvarníky.

Těšit se můžete na knihy, časopisy, komiksy i další experimentální formy. Připraven je také bohatý doprovodný program, jehož součástí jsou umělecké výstavy, množství workshopů a kurzů, živá hudba i tematicky zaměřená PechaKucha Night.

Vintage Market 

Sobotní den můžete v areálu Letního kina v Olomouci strávit vybíráním nových jedinečných kousků do svého šatníku a domácností. V 10 hodin brány otevře Vintage Market, neboli pravý stylový blešák.

Nepřeberné množství vintage a retro kousků, doprovodný program pro malé i velké a samozřejmě spousta dobrot na vás čeká až do večerních hodin.

Silnice mezi Horkou nad Moravou a olomouckou částí Chomoutov
Zavřít cestu na Chomoutov? Opravte rozbitý průtah Horkou! zlobí se místní

Šermíři na Sovinci

Balady zbojnické aneb loupežnické povídky a šermířské příběhy zní název akce, která se odehraje v sobotu 22. a v neděli 23. září v době od 10 do 17 hodin na hradě Sovinci.

Účinkovat bude legendární šermířská a divadelní společnost REVERTAR, skupina scénického šermu ALLEGROS, skupina historického šermu DRAGERS a součástí akce budou také ukázky sokolnických příletů a ukázky výcviku dravých ptáků se sokolníkem Montim. Od 9.30 do 17 hodin budou každých třicet minut probíhat rovněž i prohlídky hradu s průvodcem.

Plumlovské vinobraní

Již zaběhnutá akce plná vína, her a dobré muziky se koná jako tradičně na plumlovské zámku. Startuje v sobotu ve 13.30 a těšit se můžete kromě dobrého vína třeba na cimbálovku Primáš, Jardu Uhlíře s kapelou či Arrhythmiu.

Čeká vás i ohňová show, vinná stezka, atrakce pro děti či tombola.

Vizualizace rekonstrukce a dostavby Červeného kostela v Olomouci
Červený kostel opraví a doplní o prosklenou dostavbu. Takto to bude vypadat

Na koloběžkách do kláštera

Pokud chcete strávit sobotu aktivněji, můžete se vydat na organizovaný koloběžkový výlet do Kartuziánského kláštera, který se koná od 10 do 17 hodin. Sraz účastníku v 10 hodin na prodejně RideOn, koloběžku vezměte vlastní, nebo si ji můžete na místě vypůjčit. S sebou nezapomeňte špekáček či jinou pochutinu na oheň.

Návštěva olomouckého podzemí

Historický spolek Durancia zve zájemce na prohlídku krypty kostela sv. Mořice a bývalého podzemního velitelského stanoviště Štábu Civilní obrany Olomouckého okresu.

Výprava do podzemí se koná v neděli od 15.40 hodin, před výpravou je na místě možno také zakoupit knihu Olomoucké podzemí. Zájemci o prohlídku se musí předem registrovat.

Supermarket Kaufland. Ilustrační foto
Stavba dalšího Kauflandu v Olomouci dostala důležité razítko

Křest knihy Mobilisace

V neděli se v olomoucké Pevnosti Poznání bude křtít kniha Mobilisace 1938, v Pevnosti současně probíhá stejnojmenná výstava, která návštěvníkům přibližuje nejisté časy tohoto bouřlivého období našich dějin.

Knihu si na místě můžete od 14 hodin prohlédnout a samozřejmě si o ní rovnou povykládat s autory P. Pospíšilem a M. Brabcem. A aby toho nebylo málo, představí se vám také kniha Mobilizace ve fotografii Jiřího Suchánka.

Den otevřených dveří na reprodukční klinice

Nakouknout do laboratoří, kde se „tvoří miminka“, promluvit si s lékařem či odborníkem na mužskou neplodnost nebo se jen podívat, jak to uvnitř vypadá, mohou všichni, kdo zavítají v sobotu 22. září od 14 hodin do Centra reprodukční medicíny IVF Clinic v Olomouci.

Klinika otevírá dveře veřejnosti letos už podruhé. IVF Clinic je největším centrem pro léčbu neplodnosti na severní Moravě. Klinika provozuje ambulance specializované na diagnostiku a léčbu neplodnosti, operační sál a laboratoř.

Oslava 100 let republiky v lanáči

Již 18 let připravuje Lanové centrum Proud na Lazcích akce, tábory a oslavy všeho druhu. Ale oslava ke 100. jubileu to bude premiérová. Návštěvníci tak mohou vzít své děti a kamarády a přijít si toto výročí připomenout. Připraven je zajímavý program a soutěže s tématikou vzniku Československa, dále také samozřejmě lanové překážky, dětská zóna, malování na obličej a další doplňkové aktivity.

Pořadatelé nezapomněli ani na bohaté občerstvení. Vstup je zdarma, pouze adrenalinová houpačka stojí 60 korun. Akce začíná v sobotu od 10 hodin v Lanovém centru Proud na Lazcích.