V Nákle budou cvičit zumbu na rekord

Náklo – Akci nazvanou 100 + 5 pořádají v sobotu 3. srpna v Nákle na Olomoucku. Program, začíná ve 14 hodin fotbalovým kláním žáků z Nákla a Příkaz. Chybět nebude cvičení dětí, zumba na velkém hřišti, kdy se účastníci pokusí překonat rekord z loňského roku. V 16 hodin si organizátoři připravili běh v ploutvích a po celé odpoledne bude dětem k dispozici skákací hrad, zájemci si mohou zajezdit i na koních. Chybět však nebude ani hudba, kdy se publiku ve 14 hodin představí Nákelanka, dále kapela Nepijou, v 19 hodin zahraje Karel Gott revival, dále rockový Fastmade a až do rána bude vyhrát Asteor. Pořadatelé avizují bohaté občerstvení, vstupné má mládež do 15 let a cvičenci zumby zdarma. Senioři zaplatí 25 korun, ostatní pak o polovinu víc. Hravé odpoledne se koná v zahradě místní sokolovny a na přilehlých sportovištích.

Velká Bystřice se rozduní pořádným punkem a bigbítem

Velká Bystřice – Visací zámek, Plastic People of the Universe nebo kapela Ready Kirken. To je jen zlomek hudební nabídky, který láká v sobotu 3. srpna do Velké Bystřice na Olomoucku. V amfiteátru Zámeckého parku se totiž koná už třetí ročník akce nazvané Hanácké Woodstock. Začátek organizátoři stanovili na 13 hodin. „Letošní program je specifický svým undergroundovým laděním, hrát budou kapely Visací zámek nebo Plastic People of the Universe, které jsou vzpomínkou a připomínkou předlistopadového klasického dřevního bigbítu. Za to jsme moc rádi," uvedl místostarosta města Ivo Slavotínek…VÍCE

Hody v Července

Červenka – Tradiční hody sv. Alfonse se konají o tomto víkendu v Července na Olomoucku. Slavnost začíná v pátek 2. srpna na fotbalovém hřišti, v 18 hodin, Fotbalovým turnajem bývalých hráčů SK Červenka a bývalých hráčů TJ Sokol Pňovice. Program pak pokračuje v místním areálu Olše od 19 hodin, kdy bude všem příchozím hrát kapela Stříbrňanka, o hodinu později vystoupí na fotbalovém hřišti kapela Happy End. Na sobotu 3. srpna bude na zeleném hřišti připravený od 10 hodin Uličkový fotbal, od 13 hodin pečené makrely a občerstvení a od 16 hodin fotbalový turnaj, při kterém se utkají muži SK Červenka a muži TJ Doubrava Haňovice. Taneční zábava pak v areálu Olše odstartuje ve 20 hodin. Nedělní část hodových oslav přinese v kostele sv. Alfonse ve 13.30 adoraci a možnost svátosti smíření, o hodinu později poutní mši svatou. Po celý víkend nebudou chybět nejrůznější atrakce, v sobotu i v neděli bude připravená prodejní výstava řemeslných výrobků a spousta stánků se širokým sortimentem zboží a služeb. 

Soutěž traktorů v Ludmírově

Ludmírov – Už po sedmé se v Ludmírově na Konicku koná závod malotraktorů Trucktortrial Ludmírov 2013. Akce se uskuteční v sobotu 3. od 10 hodin. „Závodníci se svými stroji se mohou hlásit do 9.30. Souběžně s kláním malotraktorů, které se sestává ze tří disciplín: couvání na přesnost, trialová sekce, Velký závod Jožinův, probíhá i tradičně bohatý doprovodný program – motokrosová exhibice, výstava motorek Harley Davidson a historické vojenské techniky z muzea Na kopci Ponikev, ukázky RC modelů letadel, zemědělské techniky CASE IH společnosti Navos Farm Technic Prostějov," vysvětlil za organizátory Jan Kopečný. Loni se počet návštěvníků přehoupl přes 1300 diváků. Organizátoři slibují, že ani letos nebude chybět pestré vyžití dětí, které mají vstup i veškeré atrakce zdarma. Nachystali však i několik novinek.

„Připravili jsme rozšíření doprovodného programu o ukázky výcviku policejních psů a zásahu hasičů – vyproštění osob z havarovaného vozidla a uhašení auta speciální vysokotlakou technikou IFEX . Například parádní kousky letecké akrobacie RC modelů předvedou členové klubu Vzduchoplavci Prostějov," pokračoval Kopečný.

Celý den pak budou společně s hlavním programem probíhat na hřišti soutěže o ceny a to, jak pro děti, tak pro dospělé. „Dojde také na poměření síly traktoru a síly lidské – vyzkoušíme, kolik lidí bude třeba zapřáhnout, aby koňské síly traktoru udrželi na uzdě," doplnil pořadatel.

Občerstvení bude zajištěné, tradičně velký bude i výběr dobrot z udírny, chybět nebude ani točená zmrzlina nebo cukrová vata. (paš)

Jezdci na prkně uzavřou "Měsíc bez aut" na Ecce Homo

Šternberk – Měsíc bez aut na závodní trati Ecce Homo ve Šternberku pomalu končí. Motoristický provoz se na ni vrátí po víkendu. Ještě před tím se však během soboty a neděle budou z kopce dolů spouštět jezdci na takzvaném longboardu, tedy obdoby skateboardu ve větším provedení. Organizované sjezdy pod názvem Ecce Homo Freeride 2013 pořádá Dalimil Vojkůvka…VÍCE

Hanácký farmářský trh v Olomouci

Olomouc – V sobotu 3. srpna se centrum Olomouce opět zaplní farmářskými produkty, čerstvou zeleninou, voňavým pečivem nebo masem. Hanácký farmářský trh se koná na Horním náměstí v Olomouci, od 8 do 13 hodin. Tentokrát doporučujeme tyto výrobky:

Rajčata, nakladačky, meruňky, švestky od Hany Dospivové z Kníniček
Uzeniny od Milana Žabčíka z Trojanovic
Bylinky a květiny od Jany Bačové z Kroměříže

Hanácký farmářský trh se koná na Horním náměstí v Olomouci první a poslední sobotu v měsíci, mezitím v pátky. Více informací na www.olomouckytrh.cz 

Na hřišti promítnou Okresní přebor

Paseka – Mimořádný zážitek čeká v pátek 2. srpna na obyvatele Paseky na Olomoucku. Tamní florbalové hřiště se od 21 hodin změní na letní kino, promítat se bude úspěšný snímek Okresní přebor. Vstupné je zdarma, diváci si mohou s sebou donést vlastní občerstvení. 

Aktivní senioři zvou na výlet

Olomouc – Dostaveníčko na Korunní pevnůstce v Olomouci si dají aktivní senioři, kteří se v sobotu 3. srpna zapojí do prázdninového projektu Senioři bez hranic. Čas setkání je ve 14 hodin v Korunní pevnůstce, chybět nebude komentovaná prohlídka areálu a letošní expozice v barokní prachárně se znalcem Janem Kadlecem. Kromě toho se všichni příchozí dozví něco o speciálním cvičením contours, o očních vadách a novinkách léčby očí pro seniory, měření očí. Připravené bude i občerstvení a zahrát si mohou i petanque.

Víkendový mumraj na Bouzově

Bouzov – Bouzovský mumraj aneb Markraběte Jošta turnaj, tak se jmenuje akce, kterou organizátoři nachystali na nadcházející víkend na hradě Bouzov na Olomoucku.

„Zveme vás na středověký jarmark, hry pro děti, karneval pro děti, dobová řemesla, historický průvod, dobovou kuchyni a hygienu, rytířský turnaj a šermířská vystoupení," lákají organizátoři v pozvánce. Akce se koná v sobotu 3. i v neděli 4. srpna, začátek je vždy od 11 hodin. Akce je zdarma. V sobotu 3. srpna pak bude prodloužená otevírací doba hradu do 19 hodin. 

Na Muzejní noci si děti procvičí smysly

Šternberk – Poněkud netradiční muzejní noc se chystá na sobotu 3. srpna od 21 hodin v Expozici času ve Šternberku na Olomoucku. Tentokrát si malí návštěvníci procvičí smysly: čich, chuť a hmat.

„Projdou se potemnělým muzeem, kde je budou navádět pouze svítící „tyčinky". Po cestě si poslechnou třeba snídající vladaře před bitvou u Slavkova, vydají se s Íkarem k zářícímu slunci, ohmatáváním nejrůznějších hodin se seznámí s jejich vývojem, přivoní k parfémům žen z nejrůznějších historických období a podle chuti budou hádat dobroty z tržiště pod olomouckým orlojem," uvedla Alena Vyslyšelová z Městských kulturní zařízení ve Šternberku. Akce je určena všem dětem bez rozdílu věku, vstupné je 50 korun. Návštěvníci se budou vydávat do expozice po skupinkách. Chybět nebude ani bohaté občerstvení. Více informací se dozvíte na tel. 587 571 237 nebo na internetových stránkách www.expozicecasu.cz

Do Šternberka za Michalem Nesvadbou

Šternberk – V prostorách hradu Šternberk na Olomoucku uvede své představení s názvem Michal je pajdulák, dětský bavič Michal Nesvadba z Kouzelné školky. Představení se uskuteční v neděli 4. srpna v hradním parku, v případě nepříznivého počasí v hodovním sále hradu.

„Brány hradu se otevřou v 15 hodin a vlastní představení začne v 16 hodin. Připravené budou i doprovodné aktivity, jako je trampolína, glitter tatoo, lukostřelba a další akce," uvedl ze správy hradu Jan Gottwald.Vstupné na představení je 130 korun v předprodeji a 160 korun na místě. „Vstupenky v předprodeji lze zakoupit v pokladně hradu Šternberk či případně v Městského informačního centra," doplnil Gottwald. 

Šternberk láká na nedělní koncert

Šternberk – Blues i reaggae zazní Šternberkem. Pravidelné hudební podvečery ve Šternberku pokračují také v neděli 4. srpna, kdy se na Hlavním náměstí představí šternberská kapela True Colors. Skupina s přívlastkem „multižánrová" potěší příznivce pop-jazzu, blues, ska i reggae. Koncert začne v 18 hodin na Hlavním náměstí ve Šternberku, chybět nebudou ani dobroty z udírny, makrely, grilované speciality nebo točené pivo. Vstup je zdarma.