Rajská zahrada otevřena

V sobotu 1. a v neděli 2. července se v Ekologickém centru Sluňákov v Horce nad Moravou otevře Rajská zahrada a Sluneční hora. Organizátoři avizují, že příchozí budou mít možnost vstupu do Rajské zahrady a Sluneční hory bez nutnosti vyzvednout klíče. U vstupu do objektů najdou službu s kasičkou. Vstupné je zdarma.

V sobotu bude možné se zastavit také v přístřešku pro keramické pece, kde se bude poprvé zkoušet péct chleba ve středověké chlebové peci. Po oba dny akce trvá od 10 do 18 hodin.

Koupání na Poděbradech.
Voda na Poděbradech? Bez vady, hlásí hygienici

Kaťáci v Náměšti

Koncert s názvem Katapult – kladivo na život! rozezní v neděli 2. července venkovní amfiteátr v Náměšti na Hané. Koncert trvá více než tři hodiny s přestávkou, jako speciální reprezentační program, ve kterém posluchači uslyší více než 30 písniček jako průřez dnes již 42 letou kariérou této legendární skupiny.

Specialitou pak jsou dvě scény na jednom jevišti, chybět nebude ani dobový zvuk či scénická světla. Vstupenka stojí 250 korun, koncert začíná v 18 hodin.

Jízda králů v Doloplazech

Hanácký trojboj, folklorní odpoledne, koncert oblíbeného folkového zpěváka Wabiho Daňka, ale především Jízda králů.
Tradiční dvoudenní slavnosti vypukne v sobotu 1. a neděli 2. července v Doloplazech u Olomouce.

Krojovaný průvod s králem převlečeným za ženu projde vesnicí v neděli odpoledne, na programu je o víkendu však i spousta vystoupení, zábavy a domácích dobrot.

Jízda králů v Doloplazech
Jízda králů v Doloplazech: hanácký trojboj, vdolky i Wabi Daněk

 

Francouzský den v lázních

Francouzský den se chystá v sobotu 1. července v Lázních Slatinice na Olomoucku. Akce startuje v pravé poledne a potrvá do 20 hodin, součástí programu jsou francouzské hity, vystoupení francouzského folklorního souboru SEEBACH a letní kino.

Příchozí se mohou těšit i na prodej levandulových dárků a levandulové limonády, na francouzské palačinky nebo pochoutky z lázeňské kuchyně. Vstupné je zdarma.

Dětské odpoledne na hradě

Odpoledne pro děti chystají v neděli 1. července na hradě Šternberk. Tradiční dětská akce nabídne malým účastníkům odpoledne plné soutěží a her, organizátoři akci připravují u příležitosti konce školního roku a začátku prázdnin.

Hravé odpoledne se v hradním parku uskuteční od 14 do 18 hodin. Děti se mohou těšit na projížďky na koních, facepaiting, glitter tattoo a mnoho dalších aktivit. Vstupné je 30 korun a děti se samými jedničkami mají vstup zdarma. V rámci vstupného pak návštěvníci obdrží dva poukazy na volný vstup na atrakce. V případě vytrvalého deště se akce nekoná.

Cesta v okolí Švýcárny
Rozbitou cestu kolem Švýcárny zavřela oprava. Na několik měsíců

Kopretiny pro zámeckou paní

Stříbrné plátno rozzáří v sobotu 1. července hrad Bouzov na Olomoucku. Večerní promítání nabídne film Kopretiny pro zámeckou paní. Snímek bude možné shlédnout od 21.30 na I. nádvoří hradu. Vstupné je 50 korun.

Po Ecce Homo na longboardu

V sobotu 1. a v neděli 2. července se ve Šternberku uskuteční tradiční sraz příznivců longboardingu. Akce se koná na uzavřené části tratě Ecce Homo, a to od starého startu po křižovatku u Lipiny, od 10 do 18 hodin. Srazu se zúčastní přihlášení longboardisté, dirtsurfisté a downhill inline.

Chybět nebudou organizované vývozy na kopec a průjezd tratí bude možný pouze po domluvě s pořadatelem nebo traťovými komisaři. Pro úplné začátečníky bude k dispozici lektorka, která zájemce seznámí se základy longboardingu až ke zdolání celého kopce. Kromě celodenních volných jízd jsou na programu noční jízdy, party stan a závod nočního střelce v sobotu 1. července ve 23 hodin.

Organizátoři ještě upozorňují, že v souvislosti s konáním akce bude na silnici číslo III/44423 v úseku od starého startu Ecce Homo až po křižovatku s komunikací I/46 od 30. června večer do 17 hodin v neděli 2. července úplná uzavírka tohoto úseku. Více informací www.eccehomo-freeride.cz

Uzavírka v Olomouci. Ilustrační foto
Další ulici v centru Olomouce zaškrtí oprava. Objížďka skoro na celé prázdniny

Duchové v amfiteátru

Klasickým českým pohádkovým filmem Ať žijí duchové odstartují ve Velké Bystřici na Olomoucku prázdniny. Promítat se bude v pátek 30. června od 21 hodin v místním amfiteátru. Vstupné je dobrovolné, občerstvení bude zajištěno a pro děti bude Pribináček Zdarma. Organizátoři ještě upozorňují, že při nepříznivém počasí se promítání ruší.

Větrání u rybníků

Hvězda, Mušlový, Sychrovec, Pařez nebo Rosnička. To jsou názvy rybníků mezi Třebovicemi v Čechách a Svitavami, kolem kterých povede trasa dalšího z pěších výletů Větrání, které připravuje Fakulta tělesné kultury UP pod hlavičkou webu Radost z pohybu . Hvězda je z nich největší, svitavská Rosnička je široko daleko oblíbená nejen plavci.

Ale nebude to výlet jen o rybnících, účastníci se také projdou přírodní rezervaci Králova zahrada nebo se podívají k pramenu řeky Svitavy. Délka výletu je 18,5 kilometru a terén je podle pořadatelů nenáročný. Sraz účastníků je v 8.30 před hlavním nádražím v Olomouci, případně 9.55 v Třebovicích v Čechách. Předpokládaný návrat kolem 18. hodiny. Více na www.radostzpohybu.cz/vetrani

Ilustrační foto
Stížností na noční rámus je v Olomouci víc než před zákazem kouření
Pěstitel Petr Gola a zahrada projektu Ze-za-hrátky uprostřed in-line stezky Hejčínské louky v Olomouci
Nadšenci pěstují u in-line stezky v Olomouci "ruční" zeleninu. Zájem je velký