Létofest

Létofest se vrací do Olomouce, tentokráte se budete bavit vedle nákupní galerie Šantovka.
V pátek a v sobotu se můžete těšit nejen na hudební vystoupení, ale také na bohatý doprovodný program.

Vyzkoušet si budete moci třeba speciální brýle simulující požití návykových látek a simulátor nárazu, playstation zónu, rodinnou zónu a mnoho dalšího.

Na pódium se postaví No Name, Chinaski, Mig 21, Iné Kafe či Kabát. Za dvoudenní vstupné na místě zaplatíte 950 Kč.

Venkovní areál termálního akvaparku ve Velkých Losinách
O termály v Losinách je obří zájem, budou se rozšiřovat

Festival Řeka má duši

Jedinečný festival, který se odehrává přímo na vodní hladině, se tentokrát uskuteční na jezírku ve Smetanových sadech, a to v pátek od 18.30 hodin. Zve na hudební koncerty, elektronik DJs a vyvrcholení v podobě audiovizuální show, kombinující divadelně taneční prvky se site specific a autorskou hudbou, v podání celorepublikově významných umělců.

Tematická akce se letos inspirovala románem Lewise Carrolla Alenka v říši divů. Tak, jako v loňských ročnících, i letos ovládnou plovoucí jeviště herci z olomouckého Divadla Tramtarie. Mimo jiné, společnost jim budou dělat zpěváci, tanečníci, akrobaté, mistři scénických světel i zvuků z celé republiky.

Fler a vintage market

První fler a vintage market se bude v sobotu od 10 hodin konat v areálu letního kina v Olomouci. I tentokrát vás čeká nepřeberné množství vintage a retro kousků, autorská tvorba, umění, spousta dobrot, skvělá káva a nápoje, muzika, swap koutek a bohatý program pro děti. Zakoupit můžete šperky, hračky, ale svůj stánek tady rozbalí i bezobalový obchod.

Balonová fiesta -balony nad Olomoucí
Nebe nad Olomoucí a Bouzovem ozdobí desítky balonů

Wakechamp na Nákle

Závody ve wakeboardingu na vás čekají o víkendu ve Wake Parku na Nákle, koná se zde totiž závěrečná etapa Wakechamp 2018. V sobotu se předvedou borci soutěžící za lodí, akce začíná v 11 hodin. V neděli se připravte na další nával adrenalinu, bude se totiž pokračovat v závodech na vleku. Své umění na wakeboardu předvedou jak dospělí, tak děti.

Noc s Pánem prstenů

Jedinečná filmová noc s trilogií Pána prstenů - podle předlohy Johna Ronalda Reuela Tolkiena. Závěrečná část Třetího věku Středozemě se vám odehraje před očima v průběhu jedné noci, na kterou nezapomenete. Promítat se bude prodloužená blu-ray verze filmů v originálním znění s titulky, takže uvidíte více než tři hodiny záběrů navíc. Celková délka akce přesahuje dvanáct hodin. Promítání začíná v pátek v 17 hodin.

Vizualizace tramvajové trati na Nové Sady a do Slavonína.  Zikova - Schweitzerova ulice
Stavba tramvaje přes Nové Sady už je blízko. Takto má vypadat

Letní Flora

Oblíbená květinová výstava se o víkendu vrací do Olomouce se svou letní etapou. Hlavní expozice v pavilonu A nese název Rozkvetlá léta a nabídne nevšední pohledy na tradici zahradnického výstavnictví.

V šesti celcích bude návštěvníkům představeno to nejdůležitější z historie, současnosti i budoucnosti Výstaviště Flora Olomouc, pavilon E zase ovládne slavnostní nálada, bude totiž celý věnován svatbám. Výstavu doplní letní zahradnické trhy s pestrou nabídkou květin, rostlinného materiálu, zahradnických pomůcek a hobby potřeb.

Cyklokino

Letní kino Štěpánov si pro diváky připravilo zážitkové promítání. Zajímalo vás někdy, kolik elektřiny je vlastně potřeba k promítnutí jednoho snímku? A co si to vyzkoušet? Pomocí speciálního projektu s názvem cyklokino se ve Štěpánově rozjede cykloelektrárna poháněná šlapajícími diváky. Můžete si tak nejen protáhnout nohy, ale také zhlédnout jeden z nejlepších snímků letošního roku, Ready Player One režiséra Stevena Spielberga. Promítání začíná v pátek v 21.45 hodin v letním kině Štěpánov v Areálu chovatelů.

Klára Melíšková jako komisařka Výrová. Natáčení televizního seriálu Živé terče v Olomouci
Komisařka Výrová opět v Olomouci, Hřebejk točí další detektivku

Hasičské slavnosti

Město Velká Bystřice a Sbor dobrovolných hasičů Velká Bystřice vás v sobotu srdečně zvou do areálu Zámeckého parku u amfiteátru, kde se uskuteční soutěž hasičských družstev mužů a žen, od 19 hodin bude následovat hasičská zábava. Vystoupí skupina Negativ, bohaté občerstvení během soutěže i večera zajištěno.

Příběhy diplomatů na hradě

Speciální rozšířené prohlídky s názvem Cesta tam a zase zpátky si pro vás připravili průvodci státního hradu Šternberk. Po celý víkend se na návštěvě památky dozvíte zajímavosti z života diplomatů, kteří byli nějakým způsobem spojeni právě s místním hradem.

Litovelský otvírák 2018
Litovelský pivovar zaplnili návštěvníci Otvíráku. Podívejte se

Folk na Letním

Folkový festival v krásném prostředí amfiteátru kulturního domu v Mariánském Údolí zve všechny milovníky hudby.

Na scéně se v sobotu od 15:30 představí Kamelot s Romanem Horkým, Akvarel, Alibaba, Vokalamita, Domino, Stráníci a další. Občerstvení zajištěno, stejně tak parkování pro kola.

Den bez palmového oleje v zoo

V sobotu se české a slovenské zoologické zahrady, včetně té olomoucké, připojují k akci Den bez palmového oleje. Sobotní program bude probíhat od 10 do 15 hodin v areálu zoo. Jeho součástí bude komentované krmení zvířat, kterých se úbytek přirozeného prostředí vlivem palmy olejné přímo dotýká.

Můžete se tak těšit na speciální komentovaná krmení gibonů, binturongů a kočkodanů husarských. Dále pro vás bude na dětském hřišti připraveno několik stanovišť, kde se budete moci blíže seznámit s možnostmi jak se palmovému oleji v běžném životě vyhnout.

Králíkovství v olomoucké zoo
Zoo láká na novou atrakci. Králíkovství ocení hlavně děti

Připravila: Barbora Havlová