Španělská Olomouc

Ve velkou španělskou párty se v závěru týdne mění centrum Olomouce. Hostí již osmý ročník mezinárodního multižánrového festivalu flamenca a španělské kultury Colores Flamencos.

Festival Colores Flamencos - vystoupení Al-Andalus na nádvoří olomoucké radniceZdroj: DENÍK/Jiří KopáčBěhem sobotního odpoledne 30. července proběhne na Horním náměstí tradiční festivalová Flamencová fiesta, jejíž jedinečná atmosféra každoročně uchvátí všechny milovníky španělské kultury a tance.

Všichni diváci mají vstup na tuto fiestu zdarma, a tak si mohou užít atmosféru španělského odpoledne dosytosti. Také na fiestě nebude chybět španělská food zóna s originálními španělskými pokrmy a lahodnými víny.

Tradiční a všemi očekávaný Galavečer flamenca se uskuteční v sobotu 30. července v pavilonu A na Výstavišti Flora. Diváci se mohou těšit na nezapomenutelný zážitek v podobě vášnivého a strhujícího představení Paso a Dos španělské tanečnice Olgy Pericet a tanečníka Marca Florese, kteří patří mezi největší hvězdy současného flamencového světa.

Na pódiu je doprovodí kytaristé Antonia Jiménez a Víctor El Tomate, zpěváci Mercedes Cortés, Inma Rivero, Ismael El Bola a Miguel Lavi. Jedná se o jediné a historicky první vystoupení tohoto uskupení v České republice.

VÍCE ZDE…

Sovinec plný šermířů

Za čest krále – Sovinec v temné době války třicetileté. Tak se jmenuje aktuální akce, která se o nadcházejícím víkendu chystá na hradě Sovinec.

Ilustrační foto.Zdroj: DENÍK/Drahomír StulírUkázku historického života i řemesel spolu s unikátní výstavou palných zbraní a obléhací techniky návštěvníkům předvedou skupina historického šermu Bengare při pověsti Poslední regiment, finský elitní mušketýrský regiment Corporal při bláznivé recyklaci lahví, Divadelní a šermířská společnost Asmodeus s pásmem grotesek Oko za oko a skupina scénického šermu Valmont při pohádce Braši na hradě straší.

Jako další se na hradě objeví loutkové divadlo Kašpárkův svět a dělostřelecká jednotka Krištofa Haranta a samozřejmě sokolníci a draví ptáci. Hrad bude otevřen po oba dny od 9.10 do 18 hodin. 

Šternberský kopec 

Slovenský rapper Majk Spirit, Věra Špinarová, Ewa Farna ale taky legendární kapela Olympic se sejdou tento víkend na festivalu Šternberský kopec. Muzikanty i návštěvníky bude 29. a 30. července hostit areál šternberského hradu. Vůbec poprvé je festival dvoudenní.

Věra ŠpinarováZdroj: Ivo DudekPáteční program nabídne jako hlavní hvězdu rappera Majka Spirit. Na pódiu mu bude sekundovat liberecká kapela ATMO music a představí se také krásná a talentovaná zpěvačka Sima, která v 17.30 páteční program odstartuje" uvedla za pořadatele Kateřina Dulínková.

Druhý den 30. července na návštěvníky čeká česká klasika. MIG 21, kteří hudební přehlídku v 15 hodin otevírají, na pódiu vystřídá Andělem oceněná formace The Fellas a dále opavská kapela Cocaine Party.

Po několika letech na Šternberském kopci opět fanoušci přivítají šumperské O5&Radeček a něžné pohlaví bude letos reprezentovat Ewa Farna a Olga Lounová.

Hlavními hvězdami budou matadoři české hudební scény Olympic a rocková královna Věra Špinarová.

VÍCE ZDE…

Hody s melounem zdarma

 Aquazorbink, skákací hrad, skluzavka, kolotoče, dětské soutěže i večerní diskotéka. Hodové oslavy chystají na sobotu 30. července v Žerotíně na Olomoucku.

Akce startuje ve 12.30 na místním hřišti. Celou akci budou moderovat kluci z internetového rádia Kouda.

Vstupné je dobrovolné, jakákoli částka, která se vybere, bude předána Klokánku v Dlouhé Loučce.

Jako dárek každý host obdrží meloun na osvěžení zdarma. (paš)

Košt malých pivovarů

Fanoušci regionálních malých pivovarů by měli zbystřit. V Loučanech na Olomoucku se totiž v sobotu 30. července koná Regionální pivní košt.

Akci pořádají na hřišti místní dobrovolní hasiči. Ochutnat bude možné pivo ze Lhoty pod Kosířem, Náměště na Hané, Horky nad Moravou, olomouckého Chomoutova, ale přijede i domácí pivovar Nymburk, známý z filmu Postřižiny.

Chybět nebude ani pivní guláš, krkovice, kuřecí steaky a další pochutiny. Od 16 hodin bude všem, přítomným hrát skupina Roxy. Pro děti bude připravená pěna i soutěže. Vstup je zdarma. 

Country i šanson

Country, folk, bluegrass i pop nebo šanson budou znít v sobotu 30. července v Pateříně, místní části Bílé Lhoty. Od 14 hodin se tam koná akce nazvaná IV. Dostaveníčko v Pateříně.

Od 14 do 15 hodin budou vidět chráněnci Stanice ochrany fauny Hluk a příchozí se také seznámí s činností záchranné stanice. Čas od 15 do 22 hodiny pak bude patřit muzice.

Zahrají kapely Kelt Grass Band, Dunibuch, Blue Exit, Hubertus, Cvikr, Arrest nebo Piráti.

Občerstvení je zajištěné a organizátoři vyzývají účastníky, aby si s sebou vzali stany pro ubytování. 

Promítání na hradě

Televizní pohádka s názvem Království potoků, která se na hradě Bouzov natáčela v roce 2005, se bude přímo na hradě i promítat. Film, ve kterém hraje Vladimír Javorský, Ota Jirák nebo třeba Jakub Prachař, hrad nabídne v sobotu 30. července od 21 hodin zdarma. 

Tance v Zámecké zahradě

Společenské odpoledne se chystá na sobotu 30. července v Zámecké zahradě ve Velkém Týnci.

Pořadatelé slibují už jedenáctý ročník přehlídky tanečních skupin Klubů seniorů z okresu Olomouc.

Akce startuje ve 14 hodin, k tanci a poslechu bude hrát skupina Allegro. Občerstvení je zajištěné, vstupné dobrovolné.

Cyklovyjížďka po Litovelsku

 Vydat se na kole po okolí Litovle  s průvodcem, mohou všichni sportovní nadšenci v neděli 31. července. Tentokrát na účastníky čeká trasa dlouhá 30 kilometrů. Sraz je před budovou záložny, u Informačního turistického centra v Litovli ve 14 hodin.

Trasa vede z Litovle do Červenky, Dětřichova, Pňovic, Strukova, Žerotína, Krnova, Štěpánov, Střeň, Lhotu nad Moravou opět do Litovle. Akce je zdarma. 

Letní kino

Český snímek Ztraceni v Mnichově nabídne v neděli 31. července Letní kino u kapličky v Náměšti na Hané.

Stříbrné plátno pod širým nebem se rozsvítí ve 21.15, vstupné je 50 korun, děti zdarma. (paš)