Pohyb, který pomůže druhým

V pátek 3. března vyrazí nadšení sportovci na Fakultu tělesné kultury UP v Olomouci, aby se připojili ke zbytku republiky a cvičením podpořili nemocné. Spolu s pacienty s roztroušenou sklerózou (RS) si zacvičí také jejich přátelé, příbuzní či fyzioterapeuti.

Ilustrační fotoZdroj: DENÍK/Ludmila KorešováAkce nazvaná Maraton s roztroušenou sklerózou 2017, je přístupná široké veřejnosti a organizuje ji Nadační fond IMPULS spolu se spolkem Roska Olomouc.

Maraton s roztroušenou sklerózou každoročně zvyšuje povědomí o nemoci a upozorňuje na to, že pohyb pacientům s RS prospívá. Letos se zaměřuje nejen na důležitost zdravého životního stylu, ale také na psychickou stránku života s nemocí.

V Olomouci začnou lidé cvičit v kruhovém tréninku 3. března od 14 hodin a skončí v 19 hodin. V průběhu cvičení se spojí s dalšími zapojenými městy, a pomyslně jim tak předá status sportovní metropole.

Sportovat se bude na Fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého, v budově A – děkanát.

Vstupné je dobrovolné a výtěžek putuje na pomoc a nákup rehabilitačních pomůcek pro pacienty RS, na které zdravotní pojišťovna nepřispívá.

„Letos se mohou účastníci těšit na rehabilitační cvičení, jógu nebo cvičení na nářadí. Pod vedením odborníka si budou moci vyzkoušet i některé relaxační techniky. Součástí programu jsou také besedy s rehabilitačními pracovníky nebo představení nové aplikace pro pacienty s RS. Zacvičit si můžou přijít i handicapovaní jedinci, jelikož jsme pro ně přizpůsobili část programu. Přístup do prostor je bezbariérový," řekla organizátorka akce Jana Nakládalová ze spolku Roska Olomouc.

Akce se letos kromě Olomouce účastní také Praha, Brno, České Budějovice, Hradec Králové, Jihlava ale třeba i Karlovy Vary a další města. Ze zahraničí budou cvičit týmy ze Slovenska, Švýcarska, Turecka, Francie a Polska. Veškeré informace o Maratonu s roztroušenou sklerózou najdete na novém webu maratonmars.cz.

POČASÍ V KRAJI: O víkendu bude až 16 stupňů, pak se zase ochladí

Ples Dobrého místa pro život

Příjemný večer s lidmi, kterým není lhostejný život těch druhých. Právě takový je ples spolku Dobré místo pro život a fotbalového klubu SK Sigma Olomouc. Bál letos slaví šesté výročí, pestrý program hostům zpříjemní večer v sobotu 4. března v Clarion Congress hotelu Olomouc. 

Ples Dobrého místa pro život v Olomouci Zdroj: DENÍK/Ondřej ZuntychSamotný slavnostní večer startuje v 19.30, jako první se publiku představí Popová škola Dětského domova Olomouc. 
Všem přítomným bude k tanci i poslechu hrát kapela Dětského domova Olomouc a skupina Anddy. Na programu se ale objeví i olomoucká taneční škola Coufalovi, TK Olymp, děti z Baletního studia a břišní tanečnice.

Už tradičně se hosté mohou těšit i na soutěž o ceny. Pořadatelé avizují desítky dárků a dobrých skutků, které jsou pro zatím v utajení. Zapojit se symbolickou pěti korunou může každý návštěvník hned u vstupu. Po celou dobu plesu si mohou hosté na památku pořídit i fotku v tradiční fotobudce Lukáše Navary.

Ani letos na plese nebudou chybět přátelé z Fotbalového klubu SK Sigma Olomouc, kteří jsou dlouhodobým podporovatelem olomouckého spolku. Fotbalisté se také spolu s klienty Mateřské školy na Blanické ulici v Olomouci předvedou jako modelové na mole.

VÍCE ZDE…

Větrání na běžkách

Zimní část série výletů Větrání, kterou připravuje fakulta tělesné kultury pod hlavičkou svého webu Radost z pohybu, zakončí vůbec první běžkařská výprava. Ta povede v sobotu 4. března po běžkařských stopách v Rychlebských horách v okolí známé turistické chaty Paprsek.

Připravená trasa měří dvacet čtyři kilometrů a je vhodná pro pokročilé lyžaře. Sraz účastníků je v 6.45 na hlavním vlakovém nádraží v Olomouci, jízdné si každý hradí sám. Více na www.radostzpohybu.cz. (paš)

Dívka roku

V sobotu 4. března se bude v Kulturním domě ve Šternberku konat už 16. ročník soutěže Dívka roku Šternberk. Soutěž Dívka roku ve ŠternberkuZdroj: DENÍK/Veronika KolesárováTradiční akce startuje v 17 hodin.

Příchozí se mohou těšit na krásné dívky, které se předvedou hned v několika disciplínách, například v aerobiku nebo módní přehlídce. Hostem večera bude BMX rider a zpěvák, Jakub Děkan. V porotě usedne i DJ Gelatino, účastník Dakar Rallye Ruda Lhotský nebo třeba zpěvačka Sabina Ulmanová. Vstupné je 100 korun, v předprodeji 80.

Karnevalový víkend 

V pátek 3. března karneval pro dospělé a o den později pro děti, se chystá v sokolovně v Majetíně na Olomoucku. Dospělým bude od 20 hodin hrát k poslechu i tanci hudební skupina Esmeralda. Vstupné je 50 korun. Na děti pak v sobotu čeká bohatý program, vstupné je dobrovolné.

Velký dětský karneval se v sobotu 4. března koná v Litovli. Šašek Viky děti zavede do světa show, tance a pohádek. Nebude chybět spousta legrace, soutěže o super ceny, dětská diskotéka s novými světelnými efekty a bublinkami z maxi bublifuku. Akce se koná v litovelské Záložně od 14 hodin. Vstupné pro děti je 10 korun, rodiče zaplatí 30. 

Dětský maškarní bál se chystá v sobotu 4. března také v Moravském Berouně. Především děti zaplní sál Národního domu od 14 do 16 hodin, vstupné za osobu je 30 korun. Vstupenky jsou v prodeji v Informačním centru, v knihovně a na místě půl hodiny před akcí.

Ples přátel dobré zábavy

Už po třiadvacáté se v Litovli uskuteční Ples přátel dobré zábavy. Bál se koná v sobotu 4. března od 20 hodin v prostorách místní Záložny. Na programu je Pomáda show, mix dance tanců v podání Popovky Olomouc, taneční vystoupení Kaster nebo třeba i půlnoční překvapení. Chybět nebude ani tombola. Cena je 190 korun. vstupenky na stání pak přijdou na 100 korun.