Kolaři i bruslaři společnou jízdou otevřou cyklostezku Bečva

Cyklisté z Moravy v sobotu zahájí sezonu už třetím jarním otevíráním Cyklostezky Bečva.

Pro start v deset dopoledne si lze vybrat z několika míst. Vyrazit se dá na kole, koloběžce nebo in-line bruslích ze Vsetína, Velkých Karlovic, Halenkova, Valašského Meziříčí, Hranic, Lipníka nad Bečvou, Přerova a Tovačova.

Kdo by se chtěl přidat na společnou jízdenku z Olomouce, může se svézt s Olomouckými kolaři.

„Sraz je v 7.35 hodin u fontány před Krajským úřadem v Olomouci. Odjíždí se rychlíkem v 7.57 hodin do Přerova, výstup je v Hustopečích nad Bečvou. Odtud vyrazíme po cyklostezce Bečva do Oseku nad Bečvou, kde bude připraven zábavný program. Po přestávce v Oseku se budeme vracet zpět do Olomouce," uvedl předseda Olomouckých kolařů Jaroslav Mikšaník.

Bouzov obsadí čarodejnice z filmů

Čarodějnice z různých filmových pohádek se slétnou o tomto víkendu na hrad Bouzov a nechají se poznat nejbystřejšími návštěvníky. Akci připravili pracovníci správy hradu na nadcházející víkendové dny, na sobotu 27. a na neděli 28. dubna.

Začátek je od 11 hodin, kdy běžné prohlídky hradu zpestří výstupy pohádkových čarodějnic.

„Výstupy čarodějnic budou součástí prohlídky Hrad Bouzov a to od 11 do 14 hodin. Prohlídka Hrad Bouzov bez čarodějnic bude od 9 do 10.50 a poté od 14.10 do 15 hodin. Trasy Hrad z ptačí perspektivy a Jak se staví středověký hrad, budou přístupné při příznivém počasí průběžně po celou provozní dobu," píší organizátoři v pozvánce.

Hrad Sovinec láká na skřítky i noční ohňovou show

Mýtům a záhadám bude o tomto víkendu, 27. a 28. dubna, patřit hrad Sovinec ležící v okrese Bruntál. Blížící se Valpuržina noc vyvolá ze svých doupat nejrůznější temné síly a čarodějnice.

Na hrad dokonce přijede královský soudce, aby záhady vyřešil.

„Po oba dva dny budou k vidění šermířské scénky skupiny šermu Allegros a Rytíři svatého grálu, kteří na Sovinci vystoupí poprvé. Prohlídková trasa s kostýmovaným průvodcem povede točitými schodišti do sklepení a okolo skřítků," zvou organizátoři.

Na návštěvníky čeká i opékání buřtů a hadů na čarodějnickém ohni.

V sobotu se všichni odvážní návštěvníci mohou těšit na strašidelné netradiční prohlídky při svíčkách.

Pro malé i velké bude připravena prohlídková trasa od 18 do 22.30, večerní doprovodný program bude od 19.50 do 21.20 a zakončí velkolepý, mýtický program s ohňovou show v režii skupiny šermu Allegros, nazvaný Ďábel přichází.

Po oba dny bude hrad otevřen od 9.15 do 17.30.

Čarodějnice v Kovákově: vemte vše, co dělá rámus

Dětský slet čarodějnic a stavění májky se koná v sobotu 27. dubna v Kovákově, místní části obce Mrsklesy na Olomoucku. Čarodějnice se na hřiště Kovákov slétnou od 16.30, stavění májky pak začne o půl hodiny později.

„Sraz všech čarodějnic je v 16 hodin u kapličky v Mrsklesích, odchod průvodu je v 16.30 hodin směr Kovákov. Pokličky, trubky a vše co dělá rámus s sebou. Budou soutěže pro děti, odměna pro všechny čarodějnice, stavění májky, táborák, kabanos bude pro děti zdarma," doplnili pořadatelé.

Podotkli, že večer se bude konat stezka odvahy, občerstvení zajištěno.

Do Náměště přiletí čarodějnice v neděli, i s jarmarkem

Pro rodiče a děti přichystali v Náměšti na Hané na Olomoucku tradiční akci Pohádkový slet čarodějnic, která se koná v neděli 28. dubna od 15 hodin U Kapličky v Náměšti na Hané.

Součástí akce jsou soutěže pro děti, malování na obličej, skákací hrad, poník Zoro a v 16 hodin se děti můžou těšit na vystoupení kouzelníka a novinkou je řemeslný jarmark.

Vojenský prostor Libavá se otevírá cyklistům i pěším

Po několikaměsíční pauze, se v sobotu 27. dubna široké veřejnosti opět otevírá Vojenský prostor Libavá. Na akci, která nese název Bílý kámen, se tradičně vydávají lidé na kolech i pěšky.

Organizátoři slibují hned několik novinek a to v podobě slosovatelné znalostní soutěže, dětské soutěže Veverka Zrzečka nebo třeba fotografická soutěže.

Účastníci Bílého kamene mohou na území vojenského újezdu Libavá vstoupit jedním z devíti vstupních stanovišť – v obci Mrsklesy, železniční zastávky Smilov, v Městě Libavá, Nových Oldřůvek, potštátského Kovářova, Zeleného kříže, z Kozlova k pramenu Odry, cestou od Velkého Újezdu nebo vesnice Daskabát směrem do vojenského prostoru – a to od sedmé hodiny ranní s tím, že hranice prostoru vojenského újezdu opustí nejpozději ve čtyři odpoledne, vstupní stanoviště jsou v provozu po celou dobu.

VÍCE: Na kole či pěšky, vzhůru na Bílý kámen. V sobotu nabídne i soutěže

U koní v Tršicích zapálí vatru i gril s masem

Pálení čarodějnic i velká grilovačka s doprovodným programem vypukne v sobotu v jezdeckém areálu v Tršicích.

V ceně stokorunové vstupenky je opékání a konzumace libovolného množství buřtů, lístek do tomboly i vodění dětí na koních.

Akce začíná v pět odpoledne, vatru zapálí o dvě hodiny později.

Na Janského přiletí ježibaba s bylinkami

Zahrádka ježibaby Rozmarýnky je akce věnovaná tradičním léčivým bylinkám. Přichystali ji na pátek 26. dubna pracovníci Domu dětí a mládeže v Olomouci, v prostorách na ulici Janského. Akce začíná v 15.30 a končí v 17 hodin.

„Formou zábavných stanovišť se děti seznámí s některými druhy léčivých rostlin, způsobem jejich sběru a zpracování. Společně s rodiči a dětmi založíme ve venkovní ekologické učebně malou bylinkovou zahrádku," píší organizátoři. Odpoledne bude ukončené tradičním pálením papírové čarodějnice a košťátek, vyhodnocením nej čarodějnice a čaroděje a rozdáním drobných odměn dětem. Cena je dvacet korun.

Majetín spálí čarodějnice a postaví májku

Na pálení čarodějnic a stavění máje zvou pořadatelé do Majetína na Olomoucku, tradiční akce se tady koná v sobotu 27. dubna. Začátek je směřovaný na 16.30 u místní kašny, kde se uskuteční i stavění máje.

„Průvodem se pak přesuneme do areálu za saunou, kde bude připravený čarodějnický program. Občerstvení bude zajištěné," vzkazují pořadatelé.

Uničovská teniska: pohádkový les i opékání špekáčků

Už po devětadvacáté se v sobotu 27. dubna turisté vydají na pochod v okolí Bradla. Připravený je pro všechny kategorie – rodiče s dětmi, mládež a i pro dospělé, kteří mají radost z procházky jarní přírodou.

Účastníci si mohou vybrat na trasy v délkách 6, 13, 18 a 28 kilometrů, které povedou hlavně v okolí „Moravského Blaníku", tedy Bradla.

Na dětské trase budou pro zpestření pochodu zkoušky dovednosti, pohádkový les, občerstvení a možnost opečení vlastních špekáčků.

Start a prezence Uničovské tenisky budou v době od 8 do 11 hodin v Nové Hradečné na Olomoucku, v blízkosti vlakového nádraží. V cíli do 16 hodin pak obdrží každý účastník diplom a suvenýr pochodu.

Rodinné cykloodpoledne na dopravním hřišti ve Šternberku

Rodinné cykloodpoledne se koná v sobotu 27. dubna od 9 hodin na dětském dopravním hřišti ve Šternberku. Prezence je pak od 8.30. 

Na programu bude jízda zručnosti na dopravním hřišti, testy a jízda městem po cyklostezce na Lužice. Cena je 40 korun, kola s sebou i přilby.

Čarodějnice přiletí na Křížový vrch

 Čarodějnice se v sobotu slétnou na Křížový vrch v Moravském Berouně. Sraz mají dvě hodiny po poledni a o třicet minut později porotci vyberou tu nejkrásnější z nich.

Zároveň budou hodnotit nejkrásnější koště, klobouk a nejoriginálnější nos. Oceněna bude i nejmladší z přítomných divých žen. Organizátoři přichystali soutěže, skákací hrad a setkání završí upálení čarodějnic.

V Karlově u Paseky zvolí Missčar

Klub osadníků v osadě Karlov u obce Paseka na Olomoucku pořádá Pálení čarodějnic. Sraz pořadatelé určili na sobotu 27. dubna v 19 hodin u dolní nádrže.

Na programu bude rej po Karlově, zapálení ohňů, opékání netopýrů a volba Missčar 2013.