U Trojice zahraje Turbo i YO YO Band

Ve znamení českých hudebních legend bude třetí adventní víkend na Vánoních trzích v centru Olomouce.

V pátek to na podiu u Trojice rozbalí Abraxas (16:30), pak Hornímu náměstí zahraje Ivan Hlas. 
V sobotu jsou od 16 hodin na programu Rangers-Plavci a od 18 hodin rozezní prostor před radnicí Turbo.
V neděli se pak od 18 hodin náměstí bude vlnit v rytmu YO YO Bandu.  

Na Svatém Kopečku koupí lidé cukrovou vatu nebo hamburgery, ale základní potraviny ne. Jediný obchod skončil. A tak i když místní mají v občance jednu z nejlepších adres Olomouce, musejí s taškou k pojízdné prodejně.
Kopeček luxusní adresa? Místní musejí k pojízdné prodejně

Přijďte ozdobit strom pro zvířátka

Na předvánoční setkání na zahradě zve v pátek 15. prosince Dům dětí a mládeže v Olomouci na Janského ulici. Na programu bude vyrábění jednoduchých ozdůbek z přírodních materiálů se semínky a rozinkami a taky zdobení a rozsvěcení stromečku. Každý malý účastník obdrží malý vánoční dáreček. Součástí pak bude ochutnávka netradičních vánočních dobrot. Akce je určena rodičům s dětmi a malým školákům a koná se od 15.30 do 17 hodin, vstupné je 20 korun.

O den později, v sobotu 16. prosince, se bude od 10 hodin zdobit Vánoční strom i v zoo na Svatém Kopečku u Olomouce. K vánoční výzdobě stromeček jednoznačně patří a v zoo musí být nejen krásný, ale i chutný. Ptáčci a veverky se těší na svůj příděl jablíček, lojových koulí, šišek a vůbec všeho, z čeho se dají vydloubat zrníčka.

Dům dětí a mládeže Olomouc bude zdobit jako první, ale stromečky na několika místech obchůzkové trasy může obohatit každý, kdo půjde kolem. Vstupné do zoologické zahrady je pro děti do tří let zdarma, snížené 50 a plné 80 korun. 

Ilustrační foto
Závody i muzika. Na Dolní Moravě zahajují lyžařskou sezónu

Uničov provoní zabíjačka i vánočky

Čerstvé vánočky, zabijačkové polévky, jitrnice, punče a svařené víno, občasné zabečení oveček v živém betlému nebo cinkání zvoničky. To jsou jen některé projevy doprovázející každoroční adventní trh na Masarykově náměstí v Uničově.

Ten letošní se uskuteční v sobotu 16. prosince. Samotný trh, jehož nedílnou součástí je ukázka lidové zabijačky, odstartuje v 8 hodin, o hodinu později pak jubilejní, už 20. ročník soutěže o nejvypečenější a nejchutnější vánočku, ve stejný čas se otevře Ježíškova pošta u vánočního stromu a kavárna v galerii na Masarykově náměstí 29. Na odpoledne, konkrétně od 14.00 do 17.00 hodin, je připravena výtvarná dílna. Spolek Gaudolino ji pořádá v městské knihovně. 

Vyberte nejhezčí vánoční strom v Olomouckém kraji
Hlasujte pro NEJKRÁSNĚJŠÍ VÁNOČNÍ STROM v kraji

Historická kafírna na hradě

V sobota 16. prosince ožije hrad ve Šternberku vánoční prohlídkou. Příchozí se dozví zajímavé informace o historii Vánoc, vánočních tradicích a zvycích, jak slavila Vánoce šlechta i prostý lid. Proč se zdobí vánoční stromek, proč chodíme na koledu a odkud se vůbec vzal název Vánoce?

Hrad se otevře od 10 do 14 hodin. Interiéry doplňuje slavnostní vánoční výzdoba, betlémy či historické hračky a na dolním nádvoří hradu je instalovaný dřevěný betlém v životní velikosti. Prohlídky v sobotu 16. prosince doplní Historická kafírna v rekonstruované Liechtensteiské kuchyni.

Milovník dobré kávy Roman Prokeš s sebou přiveze historickou pražičku z dob rakouské monarchie, ve které si návštěvníci hradu budou moci sami vyzkoušet práci mistra pražiče. Dále bude připraveno povídání o historii kávy a ochutnávky kávy vařené v džezvě či kávy filtrované. Snížené vstupné je 80 korun, plné 110 a rodinné 300 korun. 

Souprava ČD RegioPanter
Nejrychlejší regionální železnice? Připravuje se na Olomoucku

Pohádky, cukroví i uzené v Hanáckém skanzenu 

Vánoce ve skanzenu mohou zájemci ochutnat v sobotu 16. prosince od 13 do 18 hodin v Hanáckém skanzenu v Příkazech. Příchozí se mohou zblízka podívat na obnovenou starou kuchyň s chlebovou pecí a kachlovými kamny.

Chybět nebude vystoupení žáků příkazské základní školy, taky čtení Hanáckých pohádek a pověstí a pečení cukroví. Na zub budou koláčky, svařák, česnečka a nějaká dobrota z udírny. Vstupné je 40 korun.

Betlémské světlo na nádraží v Uničově
Betlémské světlo pro vás? Skauti jej přivezou v neděli 17. prosince

V Bystřici se budou pouštět lodičky ze skořápek

Tradiční zpívání u vánočního stromu a pouštění skořápkových lodiček se chystá na neděli 17. prosince ve Velké Bystřici. Akce startuje na Zámeckém náměstí v 16 hodin.

Příchozí si mohou koledy zazpívat společně s MS bandem a Hanáky, ohřát se mohou u ohnivé vatry nebo taky punčem, grogem či horkým čajem. 

Koncert kapely Priessnitz v šumperském Domě kultury
Priessnitz zahrají na Rejvízu. Možná úplně naposledy

Přáslavice ožijí vánoční výstavou

Vánoční výstavu chystají v Přáslavicích. K vidění budou práce dětí ze základní a mateřské školy, z MC Motýlek a zapojit se může i veřejnost. Chybět nebude ani výstava panenek v háčkovaných šatech a malování baněk. O malé občerstvení bude postaráno, těšíme se na vás i na vaše výrobky. Akce bude přístupná v pátek 15. a sobotu 16. prosince vždy od 10 do 17 hodin, v prostorách tamního Obecního úřadu. (paš)

Do divadla za Mrazíkem

Kulturní dům ve Šternberku láká na divadelní představení Mrazík v podání Docela velkého divadla. Děti se můžou těšit na nejznámější Vánoční pohádku, kterou znají z televizních obrazovek, ale tentokrát na živo. Představení se chystá na neděli 17. prosince od 15 hodin, vstupné je 80 korun. 

Nový sanitní vůz pro přepravu extrémně obézních pacientů olomoucké fakultní nemocnice
Olomoucká fakultka má sanitku pro extrémně obézní pacienty, jako první

Stříbrná neděle s JAMIROQUAI

Program třetí adventní neděle 17. prosince ve Šternberku na Olomoucku zahájí v 16 hodin brněnská kapela JAMIROQUAI TRIBUTE BAND, která nabídne největší hity z tvorby britské kapely JAMIROQUAI.

Kapelu na pódiu na Hlavním náměstí vystřídá v 17 hodin Pěvecký sbor ZUŠ Šternberk a děti ze Základní školy Dr. Hrubého. V 18 hodin pak vystoupí Pavel Novák ml.

Natáčení první části detektivního seriálu Případ pro Jáchyma Semiše: Dóm přízraku. Hrají Martin Donutil, Radim Špaček, Jaroslav Krejčí...
Pod Kosířem se natáčí nová detektivka s Martinem Donutilem

Adventní koncert

Adventním koncertem ožije v sobotu 16. prosince v 18 hodin kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Slatinicích na Olomoucku. Vystoupí smyčcové kvarteto Ceremony String Quartet, které mimo jiné zahraje sklady od J. S. Bacha, A. Vivaldiho nebo třeba A. Corelliho. Po koncertě bude zajištěno občerstvení před kostelem. 

Vánoční deskohrání 

Osadníci z Katanu, Carcasonne, či třeba Král Artuš jsou deskové hry, které se budou hrát na Vánočním deskohrání v kulturním sále ve Staré škole v Pňovicích na Olomoucku. Akce se koná v sobotu 16. prosince od 15 hodin, vstupné je zdarma. 

Chata na Králickém Sněžníku na historické fotografii.
Z Králického Sněžníku zmizí ruiny Lichtenštejnovy chaty