Akvabely rozjedou vánoční show

Atraktivní a jedinečná akce svého druhu na střední Moravě. To je vánoční vystoupení olomouckého oddílu akvabel, které se koná v sobotu 20. prosince od 16.30 a od 19 hodin i v neděli 21. prosince a to od 18.30, vždy na Plaveckém stadionu v Olomouci.

„Na vystoupení se představí všechny věkové kategorie, od nejmenších holčiček, které začaly trénovat letos v září až po zkušené závodnice, které úspěšně reprezentují náš oddíl i Českou republiku na domácích a zahraničních soutěžích," sdělila trenérka Pavla Kosíková.

Doplnila, že vstupenky na jednotlivá vystoupení budou k prodeji vždy hodinu před samotným vystoupení ve vestibulu plaveckého stadionu. Dospělí zaplatí 100 korun, děti ve věku 3 až 10 let o polovinu méně, tedy 50 korun.

Vánoční běh kolem Poděbrad

„Před vánoční žranicí, proběhni se vánicí!" Tak zní motto letošního Vánočního běhu, který na Poděbradech pořádá Dům dětí a mládeže v Olomouci.

Akce se chystá na neděli 21. prosince, prezentace je od 9 do 9.55 v budově občerstvení u koupaliště a start je naplánovaný na 10 hodin.

Běžci si mohou vybrat ze tří tratí. Medvídci jsou pro kluky a holky, kteří si troufají na malý okruh o délce asi 500 metrů. Medvědi jsou pro děti i dospělé, kteří se vydají na jeden okruh kolem Poděbrad a poslední kategorií jsou Supermedvědi, tedy všichni, kteří si dají trať okolo Poděbrad dvakrát.

Startovné je 50 korun, v ceně je teplý čaj v cíli, odměny či tombola.

„Budova občerstvení bude po celou dobu závodu otevřena. Pro děti, jejichž rodiče zrovna poběží bude zajištěno hlídání," řekla garatka závodu Matina Gallo. Více informací zájemci najdou na www.ddmolomouc.cz.

Večerní zoo i strom pro zvířata

Malé předvánoční setkání se zvířátky se chystá o nadcházejícím víkendu, v sobotu 20. prosince v olomoucké zoo na Svatém Kopečku.

Kromě toho startují i tradiční večerní vánoční prohlídky.

„Ani letos neochudíme všechny ptáčky, kteří v zahradě bydlí. Kdo nepřinese ptačí dobrůtku – ozdůbku, ten si ji vyrobí. Čeká vás i tradiční zimní stezka," říká garantka akce z olomouckého Domu dětí a mládeže Eva Havlická.

Akce nazvaná Strom pro zvířata se koná v sobotu 20. prosince od 11 do 15 hodin. Sobotní podvečer pak bude patřit tradičním večerním vánočním prohlídkám s průvodcem. Ten vyjde z dětského hřiště v areálu zoologické zahrady v 16, 17 a 18 hodin. Večerní prohlídky se kromě 24. a 31. prosince konají až do 4. ledna.

Šternberské trhy s punčem a koncerty

Poslední adventní neděle 21. prosince nabídne ve Šternberku krátce po 15. hodině hudební skupinu A. M. Úlet, od 16 hodin potěší posluchače sbor „Štěp" ze Základní školy Štěpánov a o půl hodiny později zahraje šternberská rocková formace Indeed Voices.

V 17 hodin se s dobou adventu rozloučí kapela Gama. Všechny uvedené časy jsou pouze orientační.

„Program doplní vánoční trhy s punčem, medovinou a horkou čokoládou; komu vyhládne, ten si může dát bramborák, klobásu či trdelník. Chybět nebudou ani adventní věnce, svíčky, formičky, rukodělné výrobky, ozdoby a mnoho dalšího," uvedla mluvčí šternberské radnice Irena Černocká. 

Pouštění loděk a koledy ve Velké Bystřici

Na zpívání u vánočního stromu a pouštění skořápkových loděk po mlýnském náhonu se v neděli 21. prosince chystají ve Velké Bystřici. Všichni příchozí si společně zazpívají koledy, zahřeje je ohnivá vatra nebo punč, grog či horký čaj.

„Ve vánočním tónu všem zahraje MS Band a soubory Haná, Krušpánek a Kanafaska. Sladká odměna je připravena pro děti, které zazpívají koledy nebo nějaké písničky," prozradila Martina Žbánková z velkobystřického Kulturního a informačního centra. Chybět nebude ani tradiční pouštění loděk z ořechových skořápek.

„Lodičky vyrobené pouze z přírodních materiálů a s hořícími svíčkami pustíme společně po mlýnském náhonu. Začátek plavby je na Zámeckém náměstí, pak lodičky na 4 minuty zmizí a podplouvají pod poštou a Kulturním domem Nadační a znovu se objeví na ul. na 8. května v Zámeckém parku," popsala plavbu Martina Žbánková. Akce se koná na Zámeckém náměstí, od 16 do 18 hodin.

Vánoční vycházka za zvířátky v Křelově

Na vánoční procházku za zvířátky zvou organizátoři z Křelova na Olomoucku. Akce se koná v neděli 21. prosince ve 14.30, místo setkání určili u mostu k pevnůstce, Fort č. XVII v Křelově.

„Nezapomeňte si s sebou vzít krmení pro zvířátka jako jsou jablka, mrkev, kaštany, žaludy a také lucerničku či lampión, abychom si mohli posvítit na zpáteční cestu domů," píší v pozvánce. Upozorňují ještě, že v případě deštivého a zvláště nepříznivého počasí se akce ruší.

Vánočně nazdobený hrad 

Na návštěvníky čeká o nadcházejícím víkendu vánočně nazdobený hrad ve Šternberku.

„V rámci prohlídek hradu se příchozí dozví zajímavé informace o vánočních tradicích, jak se slavili vánoce v minulosti a mnoho dalších zajímavostí. Hrad Šternberk bude otevřen v sobotu 20. prosince od 10 do 15 hodin," sdělil z hradu Jan Gottwald.

Historické interiéry hradu doplní slavnostní vánoční výzdoba, která návštěvníky nechá nahlédnout do minulosti vánočních tradic šlechty i jejich poddaných. Novinkou budou skleněné betlémy ze skláren v Železném Brodu.

Vstupné na prohlídky činí 100 korun pro dospělé osoby, děti, senioři a studenti zaplatí 70 a rodinné vstupné činí 270 korun. Více informací naleznete na www.hrad-sternberk.cz

Adventní koncert Hanácké môzêke 

Adventní koncert Hanácké môzêke a hostů z Hanácké ambasádê se chystá na neděli 21. prosince v 17 hodin, v Husově sboru v Litovli.

Muzikanti kromě toho pokřtí i nového CD Nad Betlémem vězda stoji. Vstupné je dobrovolné.

Vánoční koncert v Uničově

Vánočním koncertem ožije v sobotu 20. prosince koncertní síň v Uničově. Publiku se představí Smyčcový orchestr Základní umělecké školy v Uničově, dále účinkuje Smíšený pěvecký sbor Carmen ze Zábřehu a Dívčí komorní sbor Základní komorní sbor uničovské Základní umělecké školy. Koncert začíná v 18 hodin. 

Koncert v Týnci i výšlap do přírody

Koncert, ale i výšlap do přírody. Hned dvě akce chystají organizátoři na nadcházející víkend ve Velkém Týnci na Olomoucku. V sobotu 20. prosince pořádá Národopisný soubor Týnečáci vánoční koncert. Kulturní událost se uskuteční v 15 hodin ve Sboru Církve českobratrské husitské ve Velkém Týnci. Na programu je vystoupení Sedmikrásek, dětského sboru a pěveckého sboru Týnečáci.

Na druhý den, v neděli 21. prosince ponesou děti ze Vsiska, místní části Velké Týnce vánoční dárečky i pro zvířátka, jejich cesta bude směřovat do blízkého remízku. Výšlap začíná v 15 hodin.

Barokní sýpka zve na vánoční atmosféru

Vánočně vyzdobená barokní sýpka v Ludéřově, místní část obce Drahanovice zve o nadcházejícím víkendu hned na dvě výstavy a vánoční koncert. Zájemci se mohou potěšit z výstavy betlémů soukromých sběratelů nebo při prohlídce fotografií zimní krajiny Aleny Kopecké.

Sobotní podvečer od 18 hodin, pak bude patřit koncertu s názvem Koleda nám nastala, při kterém publiku zahraje a zazpívá DrahanCanto pod vedením Jiřiny Janečkové. Vstupné je dobrovolné. Sýpka bude po oba víkendové dny otevřená od 13 do 18 hodin, vstupné je taktéž dobrovolné.

Sbor Kantika zazpívá v Litovli koledy

Vánoční písně v podání pěveckého souboru Kantika si v sobotu vyslechnou návštěvníci koncertu v kostele svatého Marka v Litovli. Pod vedením sbormistryně Ireny Blektové zazpívá Kantika nově nastudovanou třetí Českou mši vánoční Eduarda Marhuly a přidá i další vánoční písně a koledy. Koncert začíná v 15 hodin a vstupné je 60 korun. Děti a senioři zaplatí polovinu, tedy 30 korun.

Muzikanti připomenou 60. léta

Hudbu konce šedesátých let a období hippies připomenou muzikanti ze sku-piny Jimi Hendrix Forever, kteří zahrají na sobotním koncertu v olomouckém klubu Bounty Rock Cafe. Fanoušci Jimiho Hendrixe si tak připomenou legendární hity All Along the Watchtower, Purple Haze a mnoho dalších skladeb. Koncert začíná ve 20 hodin a vstupné je 99 korun.

Kino zaplní Česká mše vánoční

Česká mše vánoční v přímém přenosu z Dvořákovy síně pražského Rudolfina zpříjemní v sobotu předvánoční atmosféru návštěvníkům olomouckého kina Metropol. Posluchačům zahraje Česká filharmonie pod taktovkou Jiřího Bělohlávka a v orchestru se představí sólisté Alžběta Poláčková, Veronika Hajnová, Petr Nekoranec a Jan Šťáva. Během koncertu vystoupí také komorní sbor En arché a smíšený pěvecký sbor Česká píseň. Program začíná ve 14.45 a vstupné je 250 korun.

Diváky pobaví britský humor

Pořádná porce britského humoru čeká na návštěvníky představení Jistě, pane ministře Divadla bez zábradlí, které na neděli připravilo olomoucké Divadlo na Šantovce. Komedie, jež ve Velké Británii láme divácké rekordy, byla původně myšlena jako instruktáž pro manažery, která měla demonstrovat odstrašující chování politiků. Od osmdesátých let si však získala obrovské množství příznivců. V satiře plné vtipných situací, řízných slovních smečí a přívalu nových hlášek vystoupí Karel Heřmánek, Dana Morávková, Josef Carda a další známí herci. Divadelní představení začíná v 19 hodin a vstupné je 690 korun.

Studenti zahrají vánoční hity

Žáci, lektoři a hosté z olomouckého Hudebního institutu představí to nejlepší ze svého repertoáru na sobotním koncertu v Jazz Tibet Clubu. Účinkující slibují, že kromě moderních skladeb, zahrají posluchačům i pravý vánoční hit. Koncert začíná v 19 hodin.