Vinné slavnosti v Olomouci

Za dobrými vinaři nemusíte jezdit, o nadcházejícím víkendu výjimečně přijedou oni za vámi.

Patnáct vinařství z Moravy a zahraničí nabídne v sobotu 4. října na Horním náměstí svá vína a burčáky, k poslechu a tanci bude připraven kulturní program a vinná tombola.

Olomoucké vinné slavnosti potrvají od 10 do 21 hodin.

Knižní trhy v Olomouci

Ilustrační fotoAž do soboty 4. října se na Dolním náměstí v Olomouci konají další knižní trhy.

„Pokoušíme se z Olomouckých knižních trhů udělat pravidelnou akci, budeme rádi, když nás podpoříte," píší organizátoři.

Akce se v centru Olomouce koná od 9 do 20 hodin, k mání budou jak nové tituly, tak antikvariátní lahůdky.

Oslavy lesa v Rudolfově aleji

Oslavy lesa jsou připraveny na 4. října od 10 do 16 hodin v Rudolfově aleji v olomouckých Smetanových sadech. Lesníci připravili zajímavý program určený pro všechny generace, který je zdarma.

Návštěvníci se mohou dozvědět zajímavosti o pozoruhodném lesním ekosystému, prokázat své znalosti o rostlinách a zvířatech žijících v lese, vyzkoušet svojí manuální zručnost nebo nahlédnout pod pokličku těm, pro které se práce v lese stala nejen povoláním, ale také celoživotním posláním.

Kromě toho mohou v průběhu dne na jednotlivých stanovištích například i zjistit, v jakém znamení Keltského stromokruhu se narodili. Mohou si osahat, potěžkat nebo pohladit kůže, rohy, parohy a lebky volně žijících zvířat, vyzkoušet si chůzi poslepu po připraveném lesním chodníčku z přírodních materiálů, prohlédnout si zblízka některé naše dravce a popovídat si s krkavcem.

Odvážlivci budou mít příležitost předvést i své schopnosti při sekání sekerou na přesnost nebo se třeba naučit správné chůzi „Nordic walking".

Pivovárek v Horce se loučí s létem

Ilustrační fotoGrilované selátko, dobroty z udírny a hlavně chutný mok z pivovaru Melichárek.

Na dvoře pivovaru v Horce nad Moravou se v sobotu 4. října od 11 hodin můžete rozloučit s létem. Na čepu bude světlý speciál Mechoš 13%, světlé výčepní Mechoš 10% a Kazbek IPA 16%.

Otevírá se nový minipivovar Kosíř

Pořádná dávka muziky ale i lety osvětlených modelů letadel a malý ohňostroj.

Takový program se chystá na sobotu 4. října ve Lhotě pod Kosířem, a to u příležitosti slavnostního otevření tamního minipivovaru Kosíř.

Akce startuje ve 13 hodin, do minipivovaru se však zájemci mohou podívat od 11 do 17 hodin. Chybět nebude ani občerstvení nebo soutěže pro děti. Vstupné je zdarma.

Řízek fest na Běleckém mlýně 

Není řízek jako řízek. Přesvědčit se o tom můžete na Běleckém mlýně, kde tento víkend pořádají Řízek fest.

„Rádi návštěvníkům nabídneme alespoň část z toho, jak se řízky dají připravit. V nabídce budeme mít v sobotu a v neděli deset druhů řízků," uvedla manažerka Běleckého Mlýna Žaneta Brettschneiderová.

Kromě tradičních vepřových a kuřecích mohou návštěvníci vyzkoušet řízky telecí, srnčí a kančí. Chybět nebude ani regionální specialita – plumlovský řízek.

Sokolníci a pohádky na Sovinci 

Sokolnické lovy. Přílety dravých ptáků a ukázky lovu atrapy kořisti. Bohatý celodenní program s trestáním pytláků a zlodějek chrastí vážně nevážně.

Na hradě Sovinec se celý víkend budou hrát pohádky, předvedou se šermíři i sokolníci. Akce nazvaná Po stopách pana Zajíce proběhne v sobotu i v neděli vždy od 9 do 18 hodin.

V Mezicích se utkají hasiči

Hasičský sport má spoustu fanoušků, a ti by v sobotu rozhodně neměli chybět na hřišti v Mezicích.

Sbor dobrovolných hasičů ze Střeně zve všechny na okresní hasičské klání, kterého se zúčastní i družstva dětí. Okrsková soutěž začíná v 9 hodin.

Karaoke párty v Příkazech

Hudbou a veselím ožije v sobotu 4. října večer restaurace Záložna v Příkazech na Olomoucku.

Pořadatelé zvou na karaoke party, za mixem bude DJ. Patrik. Akce začíná ve 20 hodin.

V sobotu se odehraje nový divadelní kus Odhalení v Pasece

Paseka – Do časů Františka Ferdinanda d'Esteho se přenesou v sobotu odpoledne v Pasece.

Místní ochotnický spolek Habsburské divadlo a děti navštěvující tamní Základní školu společně nastudovali původní hru nazvanou Odhalení v Pasece. Představení se chystá na sobotu 4. října v Kulturním domě od 16 hodin.

V Jívové zvou na Květinový bál

Sál kulturního domu v Jívové v sobotu rozkvete. Místní senior klub pořádá další ročních Květinového bálu a očekává, že dorazí na dvě stovky lidí. Každého, kdo oděv či vlasy zkrášlí kvítkem, zařadí pořadatelé do slosování o „Květinu bálu".

Připraveno je vystoupení tanečních skupin Kopretinky a Poupata.

„Účast přislíbilo deset seniorklubů z Olomouckého kraje, tedy asi 200 seniorů," zvala zájemce Milena Hesová, předsedkyně Seniorklubu Jívová. Bál začíná ve 14 hodin.