Živý Betlém na Sv. Kopečku

Tradiční Svatokopecký živý Betlém se chystá na pondělí 25. prosince v ambitu za bazilikou Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku u Olomouce.

Od 16.30 se začne hrát hra Betlémská, speciálně pro Svatý Kopeček napsaná a mnoha dobrými lidmi i zvířaty sehraná. Vstupné je dobrovolné. (paš)

Arcibiskup olomoucký a metropolita moravský Jan Graubner
Arcibiskup Graubner: Lidé bez víry jsou často blíž Bohu, než si myslí

Večerní sváteční zoo

Zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce bude otevřená i během svátků.

Průvodce vychází z dětského hřiště v areálu zoo 25. až 30. prosince a 1. ledna v 16 a 18 hodin. V úterý 2. ledna pak v 16 hodin. (paš)

Sváteční otevírací doba pokladen
1. – 23. 12. a 2. 1.             9.00 – 16.00
24. a 31. 12.                     9.00 – 14.00
25. – 30. 12. a 1. 1.           9.00 – 18.30 
Areál je otevřen ještě 2 hodiny po zavření pokladen

Ilustrační fotografie.
Přečtěte si přání čtenářů Deníku. Splní se?

Vánoční hrad Bouzov

Hrad Bouzov zve k návštěvě i 26. a 27. prosince a to od 15 do 17 hodin.

Přijďte si zazpívat koledy na I. nádvoří v době vánočních svátků, pro děti i dospělé bude připravená tradiční vánoční dílna a chybět nebude i něco na zahřátí.

Prohlídky je však třeba si předem rezervovat. Plné vstupné je 150 korun, snížené pak 110.

Živý Betlém ve Velké Bystřici

Farnost a Orel ve Velké Bystřici v pondělí 25. prosince opět připravují živý betlém a zvou tak všechny lidi dobré vůle před farní kostel. Akce se koná od 17 do 18 hodin. 

Jiří Pavlica
Osobností Moravy pro rok 2017 je hudebník Jiří Pavlica

Poetické prohlídky hradu Šternberk

V pondělí 25. prosince, na první svátek vánoční, zve hrad ve Šternberku na Poetické prohlídky hradu.

Příchozí se mohou vydat na romantické podvečerní prohlídky vánočně vyzdobeným hradem, které začínají v 16, 17 a 18 hodin. Mimo informací týkajících se historie hradu a vánočních tradic, uslyší návštěvníci půvabné příběhy z knihy Piera Gribaudiho “Příběhy vánoční noci ”. Vstupné od 110 korun pro dospělé. 

Oživlá řemesla

Už po třinácté se v Muzeu Litovel v Litovli chystá oblíbená vánoční akce, při níž ožívá expozice řemesel. Návštěvníci budou mít v úterý 26. prosince od 14 do 19 hodin možnost spatřit a někdy si také vyzkoušet tradiční řemeslné postupy. Přijďte s námi prožít jedinečnou atmosféru doby minulé a získat krásné zážitky. Vstupné je 40 korun pro dospělé a 20 korun pro studenty či žáky, děti do 6 let zdarma.

Štěpánské plavání

Štěpánské plavání se odehraje v úterý 26. prosince na přehradě ve Velké Bystřici na Olomoucku. Přijďte otužilce podpořit, akce se koná od 13 do 14 hodin. 

Štěpánská zábava 

V úterý 26. prosince se na malém sále Obecního úřadu v Přáslavicích koná tradiční Štěpánská zábava. Na akci, která startuje ve 20 hodin zahraje skupina Fantajm. Vstupné je 70 korun. 

Vánoční koncert Straňanky

Poutní kostel Očišťování Panny Marie v Dubu nad Moravou rozezní v úterý 26. prosince, od 15 hodin koncert kapely Straňanka, která je absolutním Mistrem Evropy dechových hudeb ale i vítězem Zlaté křídlovky. Vstupné je zdarma.

Štěpánské koledování

Tradičním Štěpánským koledováním ožije v úterý 26. prosince orlovna ve Velké Bystřici. Akce se koná od 18 do 20 hodin a letos se představí jako svatoštěpánská beseda u cimbálu se Záletníky, Muzikou Krušpánek a souborem Mladá Haná. Na programu je tak muzika, zábava a speciální vánoční punč. Vstupné dobrovolné. 

Zpívání při svíčkách

Vánoční zpívání koled při svíčkách se chystá v úterý 26. prosince od 18 hodin v pravoslavném kostele sv. Václava ve Střemeníčku, místní části Luké na Olomoucku. Všem příchozím zahraje kapela Střemkoš a hosté. (paš)