Párty u orloje

Velká silvestrovská párty pod širým nebem je na poslední noc v roce připravena na Horním náměstí v Olomouci. U radnice bude otevřeno několik stánků, příchozím bude od 22 hodin hrát DJ Pete a Mr. Dave.

Na silvestra si bude možné v centru Olomouce i zabruslit, kluziště na Dolním náměstí bude 31. prosince otevřené od 10 do 18 hodin, na Nový rok bude ale zavřené. Bruslit se tam začne opět hned v sobotu a led zůstane v provozu až do 11. ledna.

Silvestrovský ohňostroj v centru Olomouce stejně jako loni nebude, Olomoučané však o něj nepřijdou.

Na programu je na Nový rok, světelná show, které bude předcházet hudební program a projev primátora, odstartuje na Horním náměstí 1. ledna v 18 hodin.

Běh Smetanovými sady

Rozloučit se s končím rokem sportovní akcí nabízí už tradiční Silvestrovský běh ve Smetanových sadech v Olomouci. Akce se už tradičně koná 31. prosince.

Silvestrovský běh ve Smetanových sadech v OlomouciSpolečný start pro všechny zájemce je stanoven na 14 hodinu před hudebním pavilonem, prezentace pak začíná už o hodinu dřív.

Všichni zájemci si mohou vybrat z tratí v délce 1300, 2600 a 5200 metrů. Trať je možno absolvovat i na kolečkových bruslích, s kočárkem, na trakaři či třeba se psem.

Každý účastník obdrží startovní číslo s kuponem, který bude po skončení závodu slosován.

Silvestrovský běh není závodem a koná se za každého počasí. Více informací zájemci najdou na webových stránkách pořádající Ligy stovkařů Olomouc www.liga100.cz. (paš)

Výšlap a pokec v parku

Silvestrovský dopolední výšlap a pokec v olomouckých sadech se chystá ve čtvrtek 31. prosince. Sraz je uvnitř prodejny s čajem a kávou TEA-PEK v Kateřinské ulici v Olomouci v 10 hodin. Zájemci by měli svoji účast potvrdit emailem na adresu senkio@seznam.cz nebo osobně v prodejně.

Pokud budou chtít zdarma zapůjčit hole, pak by měli také uvést výšku své postavy. Více informací najdou na www.nordicwalking-olomouc.cz 

Silvestr v hotelu

Na jedinečný silvestrovský zážitek zve olomoucký hotel Flora.

Zúčastnění si užijí welcome drink a tříchodovou slavnostní večeři s nápojem a kávou, chybět nebude ani svačinka před půlnocí a samozřejmě novoroční přípitek.

Večerem bude provázet živá hudba. Zájemcům lze také zajistit dopravu z domu do hotelu a zpět. Silvestrovský večírek stojí 910 korun a začíná v 19 hodin. (kc)

Swing na pile

Ilustrační fotoPředsilvestrovský večer s olomouckým Swingbandem si budou moci užít návštěvníci olomoucké restaurace Na pile.

30. prosince od 18 hodin bude kapel hrát polku, foxtrot, waltz, tango, salsu a mnoho dalšího.

Vstupné je 100 korun, rezervaci je možné provést na telefonním čísle 774 194 988. (kc)

Metropol pro děti

Dobrodružství skleněných figurek i příběh podle námětu Karla Havlíčka Borovského si budou moci 31. prosince v 15 hodin vychutnat návštěvníci olomouckého kina Metropol.

Tam je pro ně připraveno pásmo pohádek režiséra Karla Zemana. Kromě Krále Lávry si diváci užijí také dobrodružnou pohádku Inspirace z roku 1848 a o rok starší loutkovou grotesku Pan Prokouk vynálezcem. Cena vstupného je 50 korun. (kc)

Předsilvestrovská zábava 

Předsilvestrovský taneční večer s dechovkou Šternberanka a duem Jamajka pobaví ve středu 30. prosince v 18 hodin návštěvníky Expozice času ve Šternberku.

Na místě se bude podávat i občerstvení. Vstupné činí 120 korun, místo je možné si rezervovat na telefonním čísle 604 577

Výšlap na Bradlo

Novoroční výstup na BradloKlub českých turistů při TJ Uničov zve na už třicátý ročník novoročního setkání na Bradle.

Služba na vrcholu bude v pátek 1. ledna od 8 do 14 hodin a zájemci mohou na vrchol vystoupat z Nové Hradečné, Libiny i Lipinky.

Na vrcholu obdrží každý účastník pamětní list a může si zakoupit novoroční čtyřlístek, který vyjadřuje čtyři dobré skutky: jdeme na Nový rok na výlet, pozveme někoho ze svého okolí, poznáme kus přírody a přispějeme potřebným. 

Kamenná bouda opět ožije

Tradičním místem, kam každoročně v poslední den roku míří stovky lidí, je Kamenná bouda, místo na lesním úseku Bělá mezi Velkým Újezdem a Tršicemi na Olomoucku.

Akci, která se poprvé uskutečnila v roce 1984, už letitě pod svou patronací pořádají dobrovolní hasiči z Velkého Újezdu. Letošní setkání začíná od 10 hodin a potrvá do setmění, občerstvení bude zajištěno. 

Táborák u Vrtůvky

Silvestr ve VrtověTeplý punč, kabanos nebo velký táborák obvykle nechybí na tradičním setkání ve čtvrtek 31. prosince ve Vrtově, v údolí řeky Vrtůvky na Olomoucku.

Místo, kde se lidé už několik let schází, je asi kilometr a půl za Přáslavicemi, kilometr a půl od Velké Bystřice a asi kilometr od obce Mrsklesy.

Akce začíná okolo 12. hodiny a trvá do setmění.

Organizátoři ještě avizují, že v případě nepříznivého počasí se všichni sejdou v lokalitě Druntlík.

Závěr roku ale oslaví i v samotných Přáslavicích, kde se na místním hřišti chystá od 21 hodin ohňostroj. 

Diskotéka na náměstí

Společná zábava je připravena na silvestrovkou noc na Hlavním náměstí ve Šternberku. Od 22 hodin tam na příchozí čeká komorní program.

„Chceme akci pojmout, jako místo setkání se před půlnocí. Na programu bude diskotéka a občerstvení," řekl ředitel Městský kulturní zařízení ve Šternberku Libor Svoboda.

Akce startuje okolo desáté večerní a skončí asi hodinu po půlnoci.

Lidé si projdou na Nový rok Holický les

Na první den nového roku si budou moct lidé, kteří holdují turistice, užít Novoroční procházku po Holickém lese. „Koná se už šestý ročník," uvedla Ivana Kalodová ze Sdružení pro Holický les, které akci pořádá.

Všichni zájemci o krátkou túru se sejdou 1. ledna ve 14 hodin na Americe v olomoucké Holici. Zpátky by se měla skupina chodců vrátit kolem půl páté odpoledne.

Běh i výšlap v Berouně

Možnost zakončit starý rok aktivním způsobem bude na Silvestra v Moravském Berouně.

Místní Silvestrovský běh začne v 8.15 v tělocvičně Slovan prezentací běžců, samostatný běh pak začne pro žákovské kategorie v 9.30 a pro dorost a dospělé o půl hodiny později.

Vybíhat se bude ze křižovatky směrem na Nové Valteřice, vyhlášení výsledků se pak uskuteční opět v tělocvičně. První tři závodníci v dětské kategorii obdrží věcné dary, dospělí pak dary finanční. Startovné 40 korun hradí pouze dospělí. Následovat bude silvestrovská tombola.

Společným pohybem je možné si v Moravském Berouně užít i provní den nového roku. Na pátek 1. ledna se tam chystá Novoroční výšlap na Slunečnou. 

Sraz účastníků je v 9 hodin u místního městského úřadu. Organizátoři v pozvánce píší, že zpáteční cesta povede přes Nové Valteřice. (kc, paš)

Show otužilců

Tradiční velkolepá show otužilců je na silvestrovské odpoledne připravena v chladných vodách řeky Bečvy v Přerově. 

Silvestrovská otužilecká show v řece Bečvě v Přerově„Očekáváme, že do Přerova dorazí na tři desítky otužilců z různých koutů Moravy a Čech. Show začne úderem druhé hodiny odpoledne, kdy se uskuteční slavnostní nástup v místech u sokolovny," uvedl za pořadatele Bohuslav Přidal.

Podle něj vzdají zimní plavci hold svému idolu – prvnímu českému přemožiteli kanálu La Manche Františku Venclovskému, který strávil celý život v Přerově.

„Před patnácti lety byla slavnostně odhalena jeho pamětní deska. Po řece, kterou miloval, mu tedy stejně jako každý rok pošleme kytičku," řekl.

Účastníci zábavné podívané se po jejím skončení mohou přesunout na náměstí T. G. Masaryka, kde se uskuteční poslední koncerty letošního roku.

Lidé si poslechnou od 15 hodin skupinu Šediváci, v 16.30 hodin jim zahraje kapela Spocená uklízečka. Půlnoční diskotéka začne na náměstí ve 23 hodin a skončí v jednu ráno.

Zábava s Trifidem

Tradiční silvestrovská zábava se ve čtvrtek 31. prosince chystá v Hněvotíně na Olomoucku.

Společenskou událost se odehraje od 19.30 v místním kulturním domě a celým večer bude hosty provázet kapela Trifid. Chybět nebude ani bohaté občerstvení včetně šumivého vína, vstupné je 100 korun. 

Orienťák na hradě

Sportovní oddíl orientačního běhu ve Šternberku na Olomoucku chystá na samý závěr letošního roku sportovní akci pro širokou veřejnost. Silvestrovské kufrování na hradě Šternberk se odehraje 31. prosince a start je od 11 do 14 hodin.

Organizátoři upozorňují, že přihlášky je možné odevzdat už od 10.45, start, cíl a prezentace závodu je na nádvoří šternberského hradu.

Účastníci dostanou na startu speciální mapu se zakreslenými kontrolními stanovišti s foto nápovědou, kde jsou stanoviště umístěná. Úkolem je pak přiřadit k číslům kontrolních stanovišť písmena fotek, které jsou vytištěné na druhé straně mapy. Startovné je 20 korun. (paš)

Vycházka do Hněvotínských skal

Novoroční vycházka do Hněvotínských skalNa tradiční novoroční procházku lákají organizátoři z Hněvotína na Olomoucku.

Účastníci se mohou v pátek 1. ledna vydat do asi kilometr vzdálených Hněvotínských skal.

U tamní myslivecké chaty na ně bude čekat guláš, čaj, svařené víno ale i krásný výhled do krajiny.

„Lidé se tradičně schází už od jedné hodiny. Zapálíme oheň, bude možné si opéct i buřt, ale spíš je to procházka do přírody. Účastníci od nás dostanou odznak, loni tam bylo okolo dvou set lidí z vesnice i okolí," řekl starosta obce Jaroslav Dvořák a doplnil, že lidé se obvykle trousí do 17 či 18 hodin. 

Řízek v ceně

Na Silvestrovskou zábavu do kulturního domu zvou pořadatelé z obce Mrsklesy na Olomoucku.

Ve čtvrtek 31. prosince bude od 20 hodin k poslechu i tanci hrát kapela Yantar z Velké Bystřice na Olomoucku. Vstupné je 100 korun, v ceně vstupného je i řízek s chlebem. (paš)

Vycházka pro malé i velké

Silvestrovskou vycházku dětem i dospělým pro radost, pořádají v Majetíně.

Občanské sdružení Koník, které akci chystá, avizuje, že se vyráží ve čtvrtek 31. prosince ve 14.30 od stájí.

Délka trasy je podle počasí a nálady pět až deset kilometrů. Organizátoři s sebou doporučují vzít občerstvení. Další informace zájemci zjistí na telefonu 604 286 077.

Koncert v kostele

Poslední hodiny roku 2015 s krásnou hudbou nabídne 31. prosince Silvestrovský koncert ve Velké Bystřici na Olomoucku. Slavnostní rozloučení se odehraje v místním kostele od 16 do 17 hodin.