Zákazníci se musí prokázat negativním testem na koronavirus, jejich osobní údaje včetně data narození či kontaktu se zapisují. Některé provozovny nabízejí i možnost absolvování antigenního testu přímo na místě.

Testy či respirátory je možné zakoupit například i v olomouckém kadeřnictví Martiny Londinové. Na pondělí měla objednáno osm klientů, už ráno ale dva volali, že si to rozmysleli.

„Ta opatření je štvou. Nechtějí, abychom někam zapisovali jejich údaje. Třeba na půl desátou jsem měla objednanou paní, odhlásila se,“ mrzí zkušenou kadeřnici. Věří, že její služby by se obešly bez nutnosti vyplňovat citlivé informace.

Tantrické masáže Jana Hejlová v Olomouci, 3. května 2021
Tantrická masáž v Olomouci po čtyřech měsících. Klienti se nemohli dočkat

Zákazníci netuší, co po nich chci

Podobně situaci vnímá i Laďka Přidalová z kadeřnictví a salonu krásy v Uhelné ulici. Za dopoledne obsloužila čtyři zákaznice, stejný počet měla objednáno na odpoledne.

„Všichni teď volají a vůbec netuší, co po nich chci. Nevyznají se v tom,“ krčí rameny.

Sobota 1. května 2021 na Helfštýně
Helfštýn otevřel, přilákal zástupy lidí. Vyhrávala i kapela

Cítí, že seznam stálé klientely se ztenčil. Někteří si už odvykli chodit do kadeřnictví a vlasy si upravují sami nebo s něčí pomocí doma. Jiní se bojí nových opatření.

Další klienty možná odradí zdražení služeb, které je podle Laďky Přidalové nevyhnutelné, protože se během pandemie zvedly ceny včetně materiálu.

Botanická zahrada v Olomouci, 30. dubna 2021
Botanická v Olomouci je teď hitem, uchvátí i arboretum. Nepropásněte tu nádheru

I kvůli těmto starostem se tentokrát do práce netěšila jako dřív. Do poslední chvíle raději ani nevěřila, že bude moci otevřít.

„Tyhle sliby jsme tu měli každý měsíc. Pak jsem úplně vyřízená probrečela půl dne,“ přiznala a doufá, že tentokrát už nebude muset znovu zavírat.

Napilno měli hned první den i další podniky v Olomouci. Fronty se tvořily například před kadeřnictvím v pasáži propojující Horní náměstí s třídou Svobody. 

Křižovatka třídy Míru a Neředínské ulice v Olomouci. 30. dubna 2021. Křižovatka projde přestavbou
Křižovatku u olomouckého hřbitova razantně přestaví. Uzavírky začnou po víkendu

Barbershop spolupracuje s praktiky

Letošní premiéru si odbyl i Capone Barbershop v Olomouci, v pondělí 3. května  přesně v 9 hodin otevřel dveře pro veřejnost.

Jako první do křesla usedl pan Petr. Stálý zákazník, který barbershop v centru města před pandemií navštěvoval jednou měsíčně, musel více než půl roku profesionální péči o vlasy oželet.

„Takhle hrozně to vypadá,“ smál se vlastnímu odrazu v zrcadle. Obnovení služeb se nemohl dočkat, na pondělní ráno se objednával každý týden už od dubna. „Teď to klaplo,“ zajásal.

Na Výstavišti v Brně bude od 10. května otevřena expozice o lidských tělech z evropské dílny vynálezce plastinace Gunthera von Hagense.
Výstava Body Worlds ukáže preparované genitálie i zčernalé plíce. Nahlédněte

Ferdinand Jarečný, holič a majitel Capone Barbershopu, má diář plný na týdny dopředu. Zájem o jeho služby je veliký.

„Lidé volají a ptají se, co a jak,“ naráží na platná nařízení.

Oproti běžnému režimu teď klienti musí donést potvrzení o absolvování certifikovaného testu na covid-19 s negativním výsledkem, po kontrole vepsat do tabulky potřebné údaje včetně jména, data narození či kontaktu a to vše stvrdit svým podpisem.

Pokud zákazník takový test nemá, může si ho přímo v barbershopu zakoupit a před budovou provést výtěr nosu, výsledku se dočká do patnácti minut.

Capone také spolupracuje s ordinacemi praktických lékařů v Palackého ulici a na náměstí Hrdinů.

„Klienty otestují zdarma a na počkání. Stačí zavolat, domluvit se,“ líčí mladý podnikatel.