Tomášek Zagrapan z Bělkovic-Lašťan u Olomouce se narodil jako zdravé dítě, které se do jednoho roku vyvíjelo tak, jak má. Lezl po čtyřech jako zdravé děti v jeho věku, ale neměl sílu v nožičkách, aby se postavil.

Proto s ním jeho maminka Petra Zagrapanová začala cvičit Vojtovu metodu (soubor cvičebních technik používaných k léčbě hybných poruch, pozn. red.).

Ta ale nezabírala, a tak je jejich dětská lékařka poslala do olomoucké nemocnice, kde začal kolotoč prohlídek.

„Se synem jsme pak jezdili i po nemocnicích v Brně a v Praze a absolvovali jsme vyšetření,“ říká Petra Zagrapanová.

Lékaři jí sdělili diagnózu s názvem metabolická porucha. Jde o vzácnou nemoc, nejčastěji s poruchou enzymu, která se projevuje psychomotorickým opožděním, kdy se dítě přestává pohybovat.

Do toho se u Tomáška objevily v jeho osmi letech epileptické záchvaty. Nyní je zcela odkázaný na pomoc druhých.

Ilustrační foto
Centrum Olomouce bude slavit 100 let republiky. Co vás čeká?

Podpora celé rodiny

„Krmím ho, koupu. Kvůli častým onemocněním močového měchýře jsem ho začala i cévkovat,“ popisuje Petra, která na péči o postiženého syna není sama, ale oporou je jí partner i mladší syn Vojta.

Další podporu má Petra i v mamince, která ale onemocněla rakovinou.

„To pro nás byla obrovská rána,“ dodává s tím, že s Tomáškem za babičkou jezdí každý den, aby s ní vždy byli alespoň chvilku.

Výtěžek z Kabelkového veletrhu Deníku, který se uskuteční v úterý 30. října od třinácté hodiny v Galerii Moritz v Olomouci, poputuje na opravu jejich auta, se kterým měla Petra začátkem září autonehodu.

„Tomáš navštěvuje střední učiliště pro děti s postižením v Olomouci-Topolanech a dojíždění je velmi obtížné,“ říká Petra Zagrapanová.

Záchranářská ulička - Jako pomůcku použijte pravou ruku – palec je levý pruh, pak mezera pro záchranáře, a pak ostatní pruhy.
Řidiči se stále nenaučili uhýbat záchranářům. Uličku zákon nařizuje už měsíc

Kabelkový veletrh v roce 2017

Tomášek i špatně vidí

V rámci školy má Tomášek i rehabilitace.

„Momentálně už se synem doma necvičíme, ale rehabilituje ve škole. Chodili jsme plavat, ale kvůli onemocnění s močovým měchýřem se začal stydět, a tak jsme přestali chodit,“ vysvětluje Petra Zagrapanová.

K metabolické poruše se přidal i nystagmus, tzv. kmitání očí ze strany na stranu, které ovlivňuje i kvalitu zraku.

„Tomášek tedy i špatně vidí,“ doplňuje jeho zdravotní stav.

Péče o Tomáška je náročná.

„V domě máme schody, tak ho vždy nosím, naštěstí váží jen 34 kilogramů a není tolik těžký,“ popisuje s úsměvem Petra. Tomášek rád poslouchá hudbu a nejraději tráví čas venku, na procházkách. Podle slov své maminky je velmi trpělivý, ale někdy dokáže být i panovačný. (san)

Kabelkový veletrh a doprovodný program v olomouckém kině Metropol.
Kabelkový veletrh Deníku letos hostí Galerie Moritz a Galerie Přerov

Kabelkový veletrh Deníku 2018
Kabelkový veletrh 2018 se uskuteční v úterý 30. října od 13 do 18 hodin v Galerii Moritz. Přijďte se podívat a podpořte koupí kabelky z druhé ruky dobrou věc.