Do Jívové se Zdeněk Janík, rodák z Míškovic na Kroměřížsku, přestěhoval jako dvaadvacetiletý mladík hned po válce. S hasičstvím měl zkušenosti už z domova, práce se mu líbila.

„Každou neděli po kostele u nás bylo cvičení. Mě to bavilo, a tak to šlo se mnou pořád dál," vzpomíná dnes jednadevadesátiletý vitální senior.

První velký požár okusil na vlastní kůži ještě před založením sboru.

„Oheň ohrožoval větší část Jívové, tři stodoly plné obilí, dvě kůlny se stroji, rodinný domek. Pomáhali nám i němečtí obyvatelé, kteří museli nosit vodu na požářiště ve džberech, a to jen proto, že stroj nebyl schopen provozu, nebyl benzin. Po tomto požáru byli Němci urychleně odsunuti, zjistilo se, že požár založili," popisuje Zdeněk Janík.

Po válce musel na vojnu, ale už o rok později byl doma a hned se pustil do práce. Záznamy tak uvádějí, že jívovský sbor vznikl v červenci 1946.

„Začínali jsme ve čtyřech pěti lidech. Technika byla ve špatném stavu, nářadí nebylo a zbrojnice taky potřebovala opravit. Z těch lidí, kteří se mnou sbor zakládali, už nikdo nežije. Jen já," krčí rameny.

Oba letouny šly k zemi

Za dobu své služby zažil nespočet výjezdů a zásahů. Požárů prý bylo ve vesnici hodně, jezdilo se do blízkého vojenského prostoru Libavá, kde čas od času chytla od techniky tráva. Některé události mu ale v paměti zůstaly dodnes.

„Psal se rok 1984 a právě byl čas žní. My jsme stáli zrovna před domem, když jsme viděli na nebi dvě vojenské stíhačky, jak se k sobě přibližují. Oba letouny šly k zemi, na nic jsme nečekali, nastartovali cisternu a vyrazili," vzpomíná na jeden z větších zásahů.

„Jeden pilot visel na padáku zamotaném do koruny stromu, byl omráčený, ale zachránili jsme mu život. Druhý byl opodál, a tomu už bohužel nebylo pomoci," vzpomíná na událost zasloužilý hasič, který nechyběl ani u velkého požáru místní pily pod hřbitovem.

„To bylo také velké. Nikdy se nezjistilo, od čeho vlastně vznikl. Oheň zpozoroval a nahlásil noční hlídač. Předcházející den se tam něco svařovalo. Jestli to bylo od nějaké jiskry, nebo v tom byl úmysl, už nikdo nezjistí. Celé to shořelo," vzpomíná bývalý starosta dobrovolných hasičů, zapisovatel kroniky a také přes dvacet let člen profesionální jednotky ve Šternberku.

Vždy mě bavilo pomáhat lidem

Říká, že dnes už nemůže jezdit autem, ale kdyby bylo potřeba, vyjel by pomáhat zase. Ostatně není to tak dlouho, co u zásahu pomáhal.

„Byl jsem doma a přišel starosta, že v lese hoří tráva, že by potřeboval pomoct. Tak jsem mu řekl, že pokud mi někdo pomůže po schůdkách k volantu, že tam dojedeme. A tak se i stalo, dva chlapi mi natáhli hadice, přišel jsem, napojil je, pustil vodu a oni to postříkali. Když jsme odjížděli, tak přijeli profíci z Olomouce, které ještě někdo zavolal," usmívá se.

Pochlubit se může několika medailemi, v roce 2007 však získal pro dobrovolného hasiče ocenění nejvyšší, titul Zasloužilý hasič.

A co ho přimělo být celý život v uniformě? „Od začátku mě bavilo pomáhat lidem," dodává skromně Zdeněk Janík.

Zasloužilý hasič Zdeněk JaníkOcenění Zdeňka Janíka
V roce 1967 byl vyznamenán Za věrnost HZS, v roce 1976 získal medaili Nejlepší požárník útvaru.

V roce 1984 dostal medaili II. stupně za věrnost udělovanou Ministerstvem vnitra.

V roce 2005 obdržel medaili za mimořádné zásluhy od Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. O dva roky později získal pro dobrovolného hasiče ocenění nejvyšší, titul Zasloužilý hasič.

SDH Jívová

Sbor v Jívové na Olomoucku funguje od roku 1946 a dnes má sedmadvacet členů.

„Neustále nás bohužel ubývá a z té necelé třicítky je nás zapálených členů tak čtyři nebo pět," řekl starosta sboru Květoslav Zabák.

Hasiči mají kromě obvyklých povinnosti ve vesnici také na starost pomoc při různých kulturních, společenských a sportovních akcí, jako je například pálení čarodějnic, dětský den, podzimní pouštění draků.

Zajišťují dozor při cyklistických závodech a asistují při automobilových závodech Rallye Jeseník. Spolu s obcí se pak podílejí na největší společenské akci, která se na Jívové koná a to Bartolomějských hodech.

„Dětský a mládežnický kolektiv nemáme, o hasičinu není zájem. Víte, my jsme nejen hasiči, ale i rybáři, sokolové a fotbalisti, všechno dohromady. Času moc není, bohužel nás ubývá a nevěřím tomu, že se to vzpamatuje a zlepší. Dnešní děti mají jiné zájmy a není tady nikdo tak zapálený, aby zbytek strhnul s sebou," doplnil starosta s tím, každou první neděli v měsíci se schází v požární zbrojnici, kdy provádí zkoušku techniky, ošetřují výzbroj a výstroj. „Důležitá je i odborná příprava členů jednotky. V loňském roce jsme v rámci těchto činností odpracovali celkem 313 hodin," dodal.

Z historie výjezdů SDH JÍVOVÁ

Jívovská zásahová jednotka je zařazena do kategorie JPO V s výjezdem do deseti minut. Počty výjezdů se rok od roku různí.

„Letos jsme za první tři měsíce měli už tři výjezdy, loni jen jeden a rok předtím to bylo sedm událostí. Za poslední roky byl asi největší výjezd požár dvou místních domů. Jinak to jsou naštěstí prkotiny, jako spadlé stromy přes cestu, ale hledali jsme i ztracené osoby," shrnul starosta sboru Květoslav Zabák. Letos vyjížděli jívovští záchranáři už třikrát. Dvakrát k odklizení spadlých stromu z komunikace a jednou k požáru nedohašeného klestí.

Rok 1984 – Požár lesa při havárii vojenských letadel při cvičení Štít 84. Událost se odehrála v prostorách u železniční zastávky Jívová a současně byla provedena záchrana pilotů těchto letadel.

5. 5. 2008 – Hned čtyři hasičské jednotky hasili požár chaty v obci Jívová. Po příjezdu zjistili, že hoří dřevěná rekreační chata o rozměrech desetkrát pět metrů. Chata byla postavena už před třiceti roky a průběžně se na ní prováděly úpravy. Požár ji však celou poškodil, včetně vnitřního zařízení, vybavení, nářadí a nástrojů. Škoda se vyšplhala na půl milionu korun.

10. 1. 2011 – Jívovští hasiči vyjížděli k požáru chaty v Domašově nad Bystřicí, při události tehdy zemřel muž, který v chatce několik let bydlel.

30. 4. 2012 – Jednou z událostí, ke které zásahová jednotka vyjížděla byl v roce 2012 požár sazí v komíně rodinného domu v Jívové.

5. 2. 2013 – Před dvěma lety hasiči pomáhali při požáru dvou rodinných domů v obci Jívová. Na místě zasahovaly dvě jednotky profesionálních a pět jednotek dobrovolných hasičů. Zřejmě od technické závady na komínovém tělese došlo k požáru střechy přízemního rodinného domu, který těsně sousedil s dalším domem. Protože mezi střechami chyběla štítová zeď, došlo k přeskočení plamenů i na sousední střechu. Požár tehdy zničil střechu a půdní prostor nad rodinným domem, kotelnu a hospodářský přístřešek a část střechy sousedního domu. Předběžná škoda byla vyčíslena na milion korun.

Pod hasičskou přilbou - seriál DeníkuNový seriál Deníku Pod hasičskou přilbou vychází
v TIŠTĚNÉM vydání Olomouckého deníku vždy v sobotu.
25. dubna si tam můžete přečíst o HASIČÍCH z Moravského Berouna