Zpoždění způsobily na objízdné trase ve Svatoplukově ulici vzrostlé stromy, jejichž spodní větve se krajští úředníci rozhodli na poslední chvíli ořezat kvůli bezpečnosti kamionů.

„Při poslední brzké ranní kontrole místa objížďky vyšlo najevo, že u tří stromů na trase by mohly mít vyšší kamiony problém. Aby vozům spodní větve nevadily při průjezdu, místní firma zajišťující technické služby je preventivně ořezala,“ informovala mluvčí šternberského městského úřadu Irena Černocká.

Uzavření Jívavské ulice se tak posunulo z šesté hodiny ranní na druhou hodinu odpolední. Zpoždění však vyřešilo jinou komplikaci: v objízdném úseku v Opavské ulici (kde se jezdí Ecce Homo) se konal během pondělního dopoledne cyklistický závod.

Několik hodin po zprovoznění náhradního průjezdu městem byla doprava plynulá. „Kamiony se tu bezpečně vytočí, takže k žádnému brzdění provozu zatím nedochází. Občas některý řidič ze zvyku zajede směrem k Jívavské ulici, ale stojí tam naši strážníci, kteří jej s mapkami na letáčcích navigují správným směrem. Každý den tam však stát nemůžeme, tak uvidíme, jak se vozidla zorientují potom,“ uvedl šéf městské policie Pavel Pospíšil.

Dopravní zátěž se nedotkne jen objížďkových ulic ve Šternberku, ale také obcí, přes něž je odkloněna nákladní doprava. „Obvykle nám tu přes den projede tak pět šest kamionů, dnes se jejich počet pohybuje kolem stovky. Je to obrovská zátěž na naše už tak dost zničené silnice, takže po skončení objížďky určitě budeme potřebovat velkou opravu,“ uvedl v pondělí starosta Huzové Milan Zehnal.

Aby šternberské ulice a doprava ve městě netrpěly velkým náporem aut a zácpami, nabádá šéf strážníků Pospíšil všechny motoristy, kteří nemíří přímo do města, aby zvolili jinou trasu. „Po celé délce objížďky platí omezení rychlosti na třicet kilometrů za hodinu. Kdo může, ať se raději Šternberku v těchto dnech vyhne,“ radil Pospíšil.

Úplná uzavírka Jívavské ulice ve Šternberku potrvá do 30. září. Potom od 1. do 26. října bude silnice uzavřena pouze pro automobily přijíždějící od Opavy, v opačném směru bude průjezdná. Ovšem v termínu od 27. do 31. října bude komunikace opět zcela uzavřená.

Mapka objížďky.
Denisa Mikolášková