Ve Vlastivědném muzeu v Olomouci jsou nyní k vidění obrazy, plakáty z divadelních her i dosud nezveřejněné fotografie Jiřího Suchého od dětství až po současnost.

Část expozice je vyhrazena pro ukázky z jeho sbírek přileb, cínových vojáčků, gramofonových desek, filmů a promítacích přístrojů či upomínkových lžiček.

„Já nejsem správný sběratel s jedinou sbírkou, kterou se snažím zkompletovat. Já jsem ´náhodný´ sběratel. Zrovna včera jsem dostal hasičskou přilbu z Olomouce. Nijak jsem po ní neprahl, poněvadž jsem nevěděl, že existuje a teď jsem rád, že ji mám,“ řekl Jiří Suchý k novému exponátu, který na Hané obdržel.

Výstava děl Alfonse Muchy ve Vlastivědném muzeu Olomouc
Výstava děl Alfonse Muchy v Olomouci ukazuje i hanbaté předlohy

Potlačuje přírodní zákony

Do Olomouce přijel společně s herečkou Jitkou Molavcovou, společně tvoří na jevišti divadla Semafor umělecký pár už 51 let.

„Je to nenapravitelný optimista potlačující přírodní zákony, když úměrně s číslovkou věku roste i jeho aktivita. Mnozí kolegové o desítky let mladší jeho pracovnímu tempu nestačí,“ popsala jubilanta Jitka Molavcová.

Ve Vlastivědném muzeu v Olomouci se za posledních deset let jedná již o třetí výstavu věnovanou Jiřímu Suchému: „Dle mého názoru se jedná o nejvýznamnější osobnost naší současné kultury. Tentokrát jsme se zaměřili na jeho životní dráhu. Já osobně jsem nesmírně rád, že oslava narozenin fenomenálního Jiřího Suchého proběhne nejen v Praze, ale i v Olomouci. Přijďte pobejt,“ pozval ředitel muzea Břetislav Holásek.