„Snažíme se zařazovat na jídelníček zeleninu, ale moc velký úspěch to nemá. Školáci ji nemají rádi. Stejně tak nechtějí jíst třeba ryby nebo zeleninové polévky. Děti mají rády hlavně vývary, čisté polévky. Musíme však dodržovat spotřební koš, který je daný vyhláškou,“ uvedla Věra Navrátilová, vedoucí kuchyně při olomoucké Základní škole Zeyerova.

Stravovací návyky si žáci přinášejí z rodiny. „Nejsou na zdravé jídlo naučení z domu, a tak ho odmítají. Stejné je to s dušenou mrkví s hráškem. Mají ale rádi omáčky, mleté maso, protože to nemusí moc kousat. Když jim dáme pěkný plátek, tak neuspějeme. Přáli bychom si, aby jedli zdravě, jsme ochotni pro to něco udělat, ale když to pak vidíte, jak to házejí do kýblu, tak je to škoda,“ pokračovala vedoucí.

Když je však na jídelníčku krupičná kaše, chodí si děti i několikrát přidat. „Sladká jídla by jíst neměly, ale mají je rády. Když je krupice, míváme tady jednu frontu na jídlo a?druhou na přídavek. Já krupici jako hlavní jídlo neuznávám, ale děti to chtějí a?zbožňují to. Sladká jídla však jednou za měsíc vynecháme, i když by je děti chtěly častěji. Ale teď se jim přece jen trochu bráníme,“ uvedla Navrátilová.

Kuchařky z této školní jídelny vaří i pro nedalekou Základní školu Hálkova, kde měli ke stravování výhrady. „Udělali anonymní anketu, v?níž se například ptali, jestli je polévka vlažná, dost teplá nebo moc horká a které polévky mají rádi. Nechtěli například houby, tak některé věci neděláme a je celkem klid,“ popsala vedoucí kuchyně.

I když mají děti mlsný jazýček a nechtějí jíst zeleninu, kuchařky je nakonec stejně přelstí. „Dřív jsme dělali čínu, kde byla vidět zelenina – jak ji malí školáci viděli, už to jíst nechtěli. Tak my teď zeleninu rozmixujeme, nikdo nic nevybírá a všichni jsou spokojení,“ dodala Navrátilová.

Školní jídelny přitom mohou při přípravě dětské stravy používat všechny povolené druhy potravin. Výjimkou nejsou ani instantní výrobky, například bramborová kaše. „Právě instantní přípravky rodičům vadí nejvíc, stěžují si na ně. Jídelny je však používají zřídka. Občas se také objeví stížnosti, že nevaří vegetariánské pokrmy. Osobně jsem přesvědčená o tom, že děti bílkoviny a maso potřebují. Přísně vegetariánskou stravu by měla dítěti zajistit rodina,“ míní Hana Kabátová z Krajské hygienické stanice v Olomouci.

PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ZPRÁVY Z OLOMOUCKA

Moje OlomouckoSportKulturaPodnikáníČerná kronika