„Máme za sebou dlouhou a náročnou rekonstrukci. Jeskyně si to ale zasloužila. Přes padesát let v ní neprobíhaly žádné zásadní opravy,“ řekla správkyně Špičáku Evelýna Vozábalová.

Je přesvědčená, že rekonstrukce zvýšila komfort pro návštěvníky. Dělníci vyčistili chodby až na skalní podloží. Trasa se snížila o třicet centimetrů, takže tudy bez problémů a boulí na hlavě projde prakticky kdokoliv.

Tuny odpadu vyvezli dělníci i z propastí, přes které se klenou nové roštové můstky z nerezu. Návštěvníkům se díky tomu naskytnou zajímavé pohledy do propástek. Obnovy se dočkala i elektroinstalace a chodníky, které zůstaly uzpůsobené pro potřeby vozíčkářů.

Otevření jeskyně přijel posvětit i ředitel Správy jeskyní České republiky Jaroslav Hromas. Opravu si podzemí pod Špičákem podle něj už dávno zasloužilo.

„Nedávno jsme tady slavili stodvacáté výročí prvního zpřístupnění a šedesáté výročí opětovného otevření jeskyně Na Špičáku. Technické zařízení dožilo. Dlouhá doba od oprav byla znát,“ potvrdil slova Evelýny Vozábalové její nadřízený.

Zdůraznil, že jeskyně je sice nejmenší v rámci České republiky, ale svým významem předčí i mnohem větší podzemní prostory.

„Nejméně dvakrát vstoupila do světové literatury. Poprvé v roce 1430, kdy se objevily zmínky ve středověké publikaci. Zapsala se i nálezem nejstaršího letopočtu s rokem 1519 nalezeným v jeskyni. Unikátní je i tím, že je v ní nejvíce historických nápisů,“ přiblížil jedinečnost ředitel.

Pro veřejnost se jeskyně otevře po dlouhé přestávce poprvé tuto sobotu. Při prohlídkách od 13 do 15 hodin čeká na návštěvníky překvapení a venku pivo a klobásky. V neděli zde ve 14 hodin vystoupí Jesenický smíšený pěvecký sbor.