„Chceme nabídnout originalitu. Projekt Zelené hostince je cílený na skupinu lidí, kteří preferují zdravý životní styl,“ řekl k novému projektu Marcel Šos z Jesenické rozvojové.
Honosit se titulem Zelený hostinec může každý, kdo splní základní kritéria, která však podle Šose nebudou finančně náročná na realizaci. V první řadě se v kuchyních musí vařit z místních surovin a zejména biopotravin a mít v jídelníčku i vegetariánskou stravu.
Jesenická rozvojová už začala oslovovat podnikatele na Jesenicku, Šumpersku a Bruntálsku, jejichž zařízení se budou moci pochlubit zelenou značkou.
„I když nyní mají hostů dost, bylo by krátkozraké, aby ustrnuli. Krize se dotkne každého v této oblasti a pro podnikatele bude výhodné, pokud budou nabízet něco navíc a bude se o nich díky propagaci vědět,“ uvedl Šos.
Důležitou podmínkou je i ekologie.
„Tedy používání technologií, které jsou šetrné k životnímu prostředí. Spadá sem využívání alternativních zdrojů energie, ale i třídění odpadů,“ řekl Šos.
K zařazení do seznamu je třeba nabízet turistům nekuřácké prostory nebo dětská hřiště. Přínosem bude i půjčovna sportovního vybavení.
Tato filozofie je blízká rodině Kvapilových ze Staré Červené Vody, která provozuje penzion a kozí farmu U Serváce.
„V první řadě si od projektu slibujeme propagaci. Nápad je dobrý, my podle této filozofie žijeme a pracujeme,“ řekl Václav Kvapil.
Hosté, kteří navštíví jejich penzion, si mohou na vlastní kůži vyzkoušet tradiční vesnický život nebo vyrazit do okolí na kolech.
Letošní rok se zatím Jesenická rozvojová a její partner v Opolském vojvodství soustředí na zmapování území a získání dalších partnerů do svého projektu. Příští rok pak plánují začít s propagací jednotlivých restaurací a hostinců.