Stále platí třetí stupeň lavinového nebezpečí, který představuje značné riziko.

Nejvíce sněhu leží tradičně v nejvýše položeném areálu na Ovčárně pod Pradědem, kde dosud nasněžilo pětaosmdesát čísel.

To je ovšem nejméně sněhu za posledních pět let, například v roce 2006 na Ovčárně touto dobou ležela dvoumetrová sněhová vrstva, následující roky to již bylo přibližně o polovinu méně.

„Sněhové podmínky jsou ideální, v provozu jsou všechny areály,“ uvedl ve čtvrtek před polednem dispečer Horské služby Jeseníky Jaroslav Tejnský.

Vyznavači běžek mohou vyrazit na túru například po trase Ovčárna – Švýcárna – Červenohorské sedlo – Vřesová studánka či v okolí lyžařského areálu Karlov, upravené jsou také například desítky kilometrů stop v okolí Paprsku či okruh kolem Branné.

„V horách je nyní deset stupňů pod nulou. Vzhledem k silnému větru by si proto lidé měli dávat pozor na omrzliny. Turistům také nedoporučujeme pohyb ve volném terénu,“ dodal dispečer.

Třetí stupeň lavinového nebezpečí se týká katastrů Velkého a Malého Kotle, žlebů vrcholu Kamzičník, Červené hory a žlebu u pramene řeky Moravy v oblasti Kralického Sněžníku. Pád lavin v Jeseníkách hrozí jen mimo turistické trasy, lidé by je neměli podle záchranářů opouštět.