Krajský úřad navíc schválil šestimilionovou dotaci na jeho stavbu a výkup potřebných soukromých pozemků. Další peníze pak zdravotníkům poslouží také k novému vybavení informační sítě, která kapacitně již nestačila.

„Jesenická přistávací plocha záchranářům opravdu chybí, je nejvzdálenějším místem v kraji a zároveň jediným okresním městem, kde ještě heliport není,“ uvedl ředitel krajské záchranné služby Ivo Mareš. Stavbu heliportu brzdila dohoda o prodeji soukromých pozemků. Krajská dotace může pomoci částku potřebnou ke koupi pozemku a zřízení přistávací plochy zajistit.

„Již v polovině června jsme proto schválili podporu této stavby zhruba šesti miliony korun,“ vysvětlil vedoucí krajského odboru zdravotnictví Václav Rýznar.

Technické řešení jesenické přistávací plochy bude stejné jako u heliportu v Šumperku. To znamená, že rozsvěcování plochy a kontrolu letiště provádí zdravotníci na dálku z olomoucké centrály.

„Na ploše jsou umístěné kamery, které kontrolují provoz na letišti. Kromě radarové detekce máme tak k dispozici třeba vizuální kontrolu počasí. Zároveň kamery slouží i jako ochranný prvek, protože na zařízení heliportu jsou používány špičkové technologie,“ popsal systém navádění Mareš.

Modernizaci čeká také zázemí informačních technologií zajišťující chod sítě olomoucké záchranky, která nahradí server z roku 2003 novým. Kraj vyhradil na tento nákup 1,7 milionu korun. Propojí se tři místnosti a vybuduje nová klimatizace, aby měla elektronika adekvátní podmínky.

„Čekáme na vypsání výběrového řízení pro realizaci projektu. Pět let staré vybavení totiž kvůli rychlému vývoji nových technologií už kapacitně nedostačovalo,“ sdělil šéf krajských záchranářů.